Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Verema > Festes i fires de la D.O Penedès

Festa del Most i Mostra de vins i caves

El carro amb què es porta el raïm

La trepitjada popular

La trepitjada es fa per parelles

La mostra de vins i caves

Hereva dels antics Balls del Most, la Festa del Most de Font-Rubí és alhora un homenatge al sistema d'elaboració tradicional del vi i un aparador d’alguns dels productes amb Denominació d'Origen Penedès que surten dels nombrosíssims cellers que hi ha al municipi.

Font-rubí i la vinya

L’economia del municipi de Guardiola de Font-rubí, situat al nord de la comarca de l’Alt Penedès a cavall entre la Serralada Prelitoral i la Plana del Penedès, es fonamenta en el sector vitivinícola. De la vinya i dels seus fruits se’n genera una important activitat, al voltant de petits cellers familiars que elaboren vins i caves reconeguts arreu. No en va, en aquest municipi hi ha, després de Sant Sadurní d’Anoia, una de les majors concentracions de caves de l’Alt Penedès. De cellers de Font-rubí i Guardiola de Font-rubí com Can Suriol del Castell, Caves Ferret, Cal Costas, Jordi Lluch, Josep Piñol, o Julia Navines, entre d’altres, en surten cada any una bona part dels vins i caves Denominació d’Origen Penedès.

Història i estructura actual de la Festa del Most

La festa té una antiguitat desconeguda però és l’evolució del Ball del Most, una festa popular que els pagesos realitzaven quan havien acabat les tasques de la verema. En aquelles dates, les tasques es realitzaven íntegrament de forma manual i comportaven sovint el desgast físic i psíquic dels pagesos. La festa celebrava la fi de les feixugues tasques i marcava un espai temporal concert abans de començar de nou las tasques a la vinya, amb la poda dels ceps. Avui, la majoria de productors han industrialitzat els seus processos: la majoria de tasques estan mecanitzades, l'extensió de les collites és molt major i no es destina el vi només per al consum propi. Tots aquests canvis han transformat el sentit i el contingut de les celebracions en els darrers anys. Així, a partir de 1997 la festa va donar un tomb i es va configurar tal i com la coneixem ara.

Avui, la Festa del Most de Font-Rubí és una de les festes de la verema més importants d’entre les que es celebren a la comarca i s’ha constituït en un punt de trobada entre productors, pagesos, visitants i altres amants del món de la vinya, que es troben cada any el tercer cap de setmana d’octubre. La festa es divideixen en dos tipus de celebracions: la Festa del Most i la Mostra de vins, caves i productes artesanals.

La Festa del Most és el conjunt d’activitats que celebren la fi dels treballs de la verema, en agraïment pels fruits obtinguts i que expliquen la manera com antigament es realitzaven els processos que convertien el raïm en vi i cava. D’entre les principals activitats destaca l’Esmorzar del Veremador, la Trobada de Plaques de Cava, l’arribada del carro a cavall amb el raïm en portadores i la demostració del procés tradicional de fer el vi amb maquinària d’època, la trepitjada popular de raïm i la cercavila amb els balls festius del municipi (panderos i panderetes i bastoners).

La Mostra de Vins, Caves i Productes Artesanals de Font-Rubí és una fira on es presenten els productes de les 15 caves i els 4 cellers del poble, així com d’altres productes elaborats artesanalment. La jornada serveix perquè els cellers ofereixin als visitants un tast dels seus vins i la oportunitat de fer compres.

El ruc de La Granada
Albornà Marimón, Magda / Magda Albornà Marimón