Calendari: Festes de Tardor > Altres festes d'octubre > Festes majors

Fira i Festes de Sant Francesc de Borja

Un dels comparsers

La cercavila de les comparses

Un moment de la festa

Un espectacle de foc

Les Fires i Festes de Gandia són conegudes per les tradicionals bandes del Tio de la Porra, unes comparses grotesques i satíriques que anuncien, amb un to burleta i irreverent, l'arribada de la festa pels carrers i les escoles. Aquestes comparses fins i tot satiritzen el propi Ajuntament i simbolitzen el traspàs de poders al poble.

Breu història del Tio de la Porra

L’origen d’aquesta cercavila es remunta al 1871, quan en motiu de la celebració del segon centenari de la canonització del sant a qui es dediquen les festes, el notari Pasqual Sanz i Forés descriu que va sortir una cavalcada especial en la que aparegué un “figurón grotescamente vestido” que va recórrer la ciutat anunciant la festa al so del tambor. També descrivia una comparsa de joves que desfilava al costat de l’alcalde i les autoritats municipals, i que, habillats amb antics vestits de regidor municipal, el rostre pintat i un gran nas postís, llegiren un ban satíric.

El poble va batejar al grup amb el nom de Tio de la Porra i a partir d’aleshores (excepte els anys que no ha sortit per problemes polítics) s’encarrega d’anunciar l’inici de les celebracions, interrompre l’activitat de les escoles i obrir l’espai temporal de transgressió que reclama la festa popular.

Podem trobar precedents d’aquestes comparses en les “festes de folls” i els “ajuntaments en farsa”, manifestacions festives de caire grotesc i burleta presents en diferents pobles del País valencià que anuncien que el poble ha pres el poder i que durant diversos dies regnarà mitjançant mesures arbitràries i divertides.

El Tio de la Porra, avui

En l’actualitat surten dos tipus de comparses del Tio de la Porra. La primera surt el primer dia de les festes i és a càrrec d’un grup de teatre professional que fa la Cavalcada del Tio de la Porra una cercavila burleta que acaba amb la lectura del pregó de festes a l’Ajuntament. La segona eixida de comparses és l’endemà al matí, quan cinc bandes del Tio de la Porra formades per estudiants recorren els carrers i escoles de la vila anunciant l’inici de les festes amb tambors, bombos i els nassos i vestits característics del Tio de la Porra.

El Tio de la Porra té una gran significació per als xiquets, ja que els treu de l’escola i els anuncia que les festes han començat. La cançó que acompanya els tambors és:

El Tio de la Porra
menja pa i salmorra
el Tio del Porrí
menja pa i salmorrí.

El canvi de rumb de la Fira

La potenciació de la tradició del Tio de la Porra s'explica per un canvi de rumb en la política de l'Ajuntament, que ha coincidit amb el canvi de color polític. Segons explica el regidor de festes, “la Fira haurà de guanyar en valors autòctons lligats a la cultura i identitats pròpies a fi que la Fira de Gandia, a més de pels seus espectacles i les atraccions mecàniques, siga reconeguda per la seua aportació a l’antropologia festiva valenciana“.

En aquest sentit també destaca la Fira de Fires, una mostra de les entitats que treballen en el camp del civisme i la cooperació, la Mostra Gastronòmica, una fira amb els productes amb denominació d’origen relacionats amb el món agrari i ramader del País Valencià.

Text: Ajuntament de Gandia i Colla de dolçainers i tabaleters La Safor

El drac de Banyoles. Itineraris, història i tradició al voltant de l’estany