NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Fires i mercats de Tots Sants


Fira de la Castanya
La festa de la Càfila del Cavaller d’Espinzella
Viladrau (Osona), cap de setmana abans de Tots Sants


Cartell de la Fira 2003


Castanyes al foc


Torrada de castanyes


El cavaller de la Càfila


 

La vila de Viladrau -coneguda per ser refugi d’intel·lectuals, de gent adinerada però també de bruixes i bandolers- acull durant un cap de setmana la Fira de la Castanya, que gira al voltant dels productes artesans que s'elaboren a partir de les castanyes i que és famosa per l’escenificació d'una obra de teatre popular musicada: la Càfila del Cavaller d’Espinzella.

La Fira comença divendres al Centre Cultural Europeu de la Natura amb l’entrega dels guardons "Castanya de plata", "Pelló de plata" i "Castanyers de plata" que premien l’activitat de persones i organitzacions que han treballat per la cultura de Catalunya en general i especialment per la de Viladrau.

Els firaires de la castanya

Durant tot el dissabte i el diumenge, els carrers de la vila s’ompliran amb les parades dels firaires locals no professionals plenes amb els productes artesans de la zona i, especialment, amb licors, pastissos, coques, bunyols i altres productes que tenen la castanya i el castanyer com a principal ingredient.

L'estructura bàsica de la festa és la mateixa els dos dies. Al matí es fa una torrada popular de castanyes, on tothom pot torrar les que porta de casa o comprar les que es venen a la plaça Major. I cap al migdia, a més a més de ser l'hora del moscatell, per passar el fred amb alegria, és el moment de la passejada comentada pels boscos de castanyers de Viladrau. Finalment, durant els dies que dura la Fira de la Castanya té lloc el Concurs de Fotografia Fotofira.

La llegenda del cavaller que busca la seva estimada

Dissabte a la tarda té lloc l’acte central de la festa, l'escenificació de la Càfila del Cavaller d’Espinzella, un espectacle tradicional de teatre i música posat en escena per actors del poble. Dirigida per l’actor Pep Castells i basada en una rondalla popular del Costumari Català de Joan Amades, és una obra de teatre de carrer en la què un cavaller cerca la seva donzella estimada i al seu cavall. Segons la veu popular, el Cavaller Blanc d'Espinzella va ser mort pel pare de la donzella que li havia robat el cor. Els joves, organitzats en dos carros i amb mocadors diferents, volten pel poble i s’enfronten amb bombardes fins que el cavaller marxa amb el cavall, però sense la donzella. El toc final a la festa és la guerra de bombardes que es fa a la plaça de l'Ajuntament. La música de la Càfila va ser especialment composada per a l'espectacle i estrenada l'any 2003.

La festa es clou diumenge al matí amb el Tast Gastrònòmic, durant el qual es pot degustar els diferents plats amb castanyes elaborats pels restaurants del poble.

Text:Redacció festes.org

Fotografies: Centre Cultural Europeu de la Natura de Viladrau


  6639 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Centre Cultural Europeu de la Natura de Viladrau
http://www.ccenviladrau.org
Migdia, 1
17406 Viladrau (Osona)
93.884.80.35
ccen.viladrau@ddgi.es




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org