Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Fires i mercats de Tots Sants

Són nombroses les poblacions on, per Tots Sants, s’organitzen fires relacionades amb els productes gastronòmics d’aquesta diada (panellets, castanyes, carbasses...). Són nombroses les fires i mercats dedicades a les varietats locals de castanyes que es complementen exposicions d’altres productes artesanals de la temporada, concursos de torradors i de menjadors de castanyes i altres activitats, com explicacions de rondalles als infants i escenificacions teatrals que tenen com argument el retorn de personatges llegendaris o mitològics.

Fira de la Castanya
Viladrau (Osona)
La vila de Viladrau -coneguda per ser refugi d’intel·lectuals, de gent adinerada però també de bruixes i bandolers- acull durant un cap de setmana la Fira de la Castanya, que gira al voltant dels productes artesans que s'elaboren a partir de les castanyes i que és famosa per l’escenificació d'una obra de teatre popular musicada: la Càfila del Cavaller d’Espinzella.

Mercat de la Castanya
Vilanova de Prades (la Conca de Barberà)
Cada darrer diumenge d’octubre Vilanova de Prades celebra el seu tradicional Mercat de la Castanya, una jornada al voltant d’aquest fruit propi de les Muntanyes de Prades que es complementa amb d’altres activitats gastronòmiques, firals i culturals.

Fira de Tots Sants a Calaf (l'Anoia) - entre els actes més destacats hi ha la castanyada, la representació de contes infantils de tardor, exposicions de productes d'aquesta època, degustacions gastronòmiques gratuïtes (esmorzar amb sopa d'all, moniatos, castanyes, mistela), el mercat dels alls (demostracions d'enforcar, exposicions de diverses varietats), el primer concurs de menjadors de castanyes i moniatos (amb l'entrega de la castanya de plata pel guanyador)... Telèfon: 93.869.85.12
Fira de la Castanya a Maçanet de Cabrenys (l’Alt Empordà) - amb activitats com una passejada guiada per les castanyedes de la zona, un concurs de dibuix infantil, un conta-contes , sardanes i un sorteig d'àpats oferts pels restaurants col·laboradors. Paral·lelament del 29 d'octubre al 27 de novembre es fan les Jornades Gastronòmiques de la Castanya amb menús especials a restaurants del poble i zones veïnes. Des del 2003. Telèfon: 972544005