NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dilluns, 29 d'abril de 2024 | Caterina de Siena | Dia Internacional de la Dansa    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Festes de Bruixes


Fira de Bruixes i Fes-ta Bruixa
Les bruixes tornen a Sant Feliu per Tots Sants
Sant Feliu Sasserra (el Lluçanès), 31 octubre i 1 de novembre


Cartell de la Fira de Bruixes 2003


El mascle cabró, durant el Ritual


Les bruixes


Els nens bruixots, fent el ball rodó


Ball d'escombres


Les bruixes són torturades durant el judici


 

Sant Feliu Sasserra és un d’aquells municipis que han reinventat la festa de Tots Sants inspirant-se en la història del poble, marcada per les bruixes i els bandolers. Les celebracions es divideixen en la Fes-ta bruixa i la Fira de Bruixes i són un homenatge festiu als fruits de la tardor i als coneixements i pràctiques de totes aquelles persones que varen morir a la forca.

Les bruixes i el Lluçanès

La bruixeria neix a l’Edat Mitjana com una forma de protesta organitzada pels serfs per lluitar contra un ordre social que els oprimia. Tot i que en parlar de la bruixeria sovint la llegenda i la fantasia es confonen amb la realitat històrica, sembla que les bruixes eren les encarregades d’organitzar unes trobades nocturnes durant les que es feien farses satíriques en contra del senyor i la institució eclesiàstica.

Durant aquestes reunions, algunes de les quals es feien dins les mateixes esglésies, es ballaven unes danses rodones de caires pagà -que sembla que podrien ser a l’origen de les sardanes-, tal i com ho documenta Cels Gomis en el seu cèlebre llibre i La bruixa catalana. Quan s'esdevenia algun desastre, la gent trobava l'explicació en els maleficis, literalment “fer mal per mitjans ocults” que suposadament es feien durant aquestes reunions.

La caça de bruixes s’estengué per tot Europa a partir del segle XIV i prengué màxima intensitat entre els segles XVI i XVII. Es tractava d’un conjunt d’accions destinades a acabar amb aquestes reunions, d’entre les que destacaven les persecucions i les execucions de persones considerades bruixes.

A Sant Feliu Sasserra i a tot el Lluçanès en general, no foren ni l'Església ni la Inquisició qui perseguiren la bruixeria sinó que foren les autoritats civils -el Consell i Jurats del terme- les encarregades de penjar a les bruixes. Al Serrat de les Forques, un indret situat en un extrem del poble, hi fou penjada el 8 de gener de 1767 l'última de les bruixes catalanes: Maria Pujol, dita pel malnom "la Napa", natural de Prats de Lluçanès.

La Festa de les Bruixes

Avui, la festa dedicada a les bruixes de Sant Feliu Sasserra consta de dues parts: la Fes-ta bruixa, que se celebra el dia 31 d’octubre a la nit i va destinada al públic més jove i la Fira de Bruixes, que té lloc pels carrers del poble durant tot el dia 1 de novembre.

La Fes-ta Bruixa està organitzada per l’associació juvenil Q-fois i comença amb la Invocació de la Festa: un espectacle nocturn a la plaça de l’església durant el qual una bruixa baixa del campanar i dóna la benvinguda als assistents. La festa continua després amb la Cercavila esotèrica, que recorre els carrers del poble protagonitzada per personatges llegendaris que han sobreviscut al pas del temps i que són ben coneguts a la Catalunya Central. La festa acaba amb un concert i ball de nit ambientat en la bruixeria i durant el qual es pot tastar la beguda reina de la nit: el xuclet de bruixa.

La Fira de Bruixes

La Fira de les Bruixes té lloc el dia de Tots Sants, l’1 de novembre, pels carrers del nucli antic del poble. Es tracta d’una fira comercial de productes artesanals i d'objectes relacionats amb la bruixeria i l’esoterisme que s’anima, durant tot el dia, amb accions teatrals realitzades pels propis habitants de Sant Feliu sota la direcció de la companyia Gog i Magog. Pels carrers i places s’escenifiquen rituals d’iniciació, preparació d’ungüents i altres remeis d’herbes, explicacions de rondalles i històries de bruixes, encanteris i danses de fertilitat i de pluja, entre d'altres accions relacionades amb el món del misteri i la bruixeria.

Els dos moments més destacats de la festa són els Samaniats, recreacions dels rituals d’adoració al mascle cabró (Satanàs) que executaven les bruixes antigament, i les accions teatrals que pretenen reviure el que succeïa durant les caceres de bruixes: detenció, judici i suplici, escarni mitjançant processó pública i finalment execució de la bruixa a l’emblemàtic serrat de les Forques.

Text: Redacció festes.org

Fotografies:Ajuntament Sant Feliu Sasserra. Fira de les Bruixes


  10592 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Condemnades per bruixes. Processos judicials al Vallès a inicis del XVII
Diversos autors, / Museu de Granollers
Aquest llibre, a iniciativa del museu de la ciutat, és el resultat d'un ...

Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya
Diversos autors, / Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
Catàleg de l'exposició que es va fer al Museu d'Història de Catalunya l'any ...

llegir
La cacera de bruixes a Catalunya i el seu context europeu
Alcoberro i Pericay, Agustí / Museu d'Història de Catalunya
Entre 1450 i 1750, la major part de regions d’Europa van conèixer diverses ...



Web oficial de la festa
http://www.firabruixes.cat
08279 Sant Feliu Sasserra (el Lluçanès)
firabruixes@gmail.com

Ajuntament de Sant Feliu Sasserra
http://www.santfeliusasserra.net
Pl. Major, 1
08279 Sant Feliu Sasserra (el Lluçanès)
93.881.90.11
st.felius@diba.es



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org