Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Mones de Tots Sants

El panilló
La mona de Tots Sants
Diferents poblacions de la Terra Alta, 1 de novembre

Els ingredients del "panilló"

El dia de Tots Sants els habitants de Gandesa organitzats en colles d’amics i familiars, celebren un dinar popular a l’aire lliure en diferents indrets i finques del terme que té un protagonista indiscutible: el panilló, un berenar especial que els padrins regalen al seus fillols.

La diada de Tots Sants, els habitants de Gandesa així com d’altres poblacions de les comarques de la Terra Alta i La Ribera tenen el costum d'"anar a fer el panilló".

Es tracta d’una tradició “de tota la vida“ que comença al matí, quan els nens passen a cercar el panilló a casa dels padrins i dels avis, i que acaba a mitja tarda quan es menja el panilló. Aquell dia de Tots Sants, tota la família o grup d’amics es reuneix doncs per “fer el panilló”, un àpat popular que cadascú celebra a casa seva, a la finca del camp o en indrets públics com La Fonteta, on es troben diferents colles.

L'origen del panilló es troba en el berenar que les famílies preparaven als nens per tal de fer-los més suportable la visita als difunts al cementiri. Antigament, la visita al cementiri es feia la tarda de Tots Sants i era un tot un esdeveniment.

El panilló és un panet rodó que els padrins regalen als seus fillols perquè berenin aquest dia, com la mona de Pasqua, però en versió de Tots Sants. El panilló és com un pa de pagès -de menys d'un quilo però més que un panet de viena- que va dins un cistellet o bossa acompanyat de pernil salat, plàtans i mandarines, formatge i altres queviures (iogurts, embotits, fruits secs). La quantitat i qualitat dels queviures que acompanyen al pa depèn de les possibilitats de cada padrí. El panilló sovint s'acompanya amb una bosseta amb els producte propis de Tots Sants, castanyes i una de panellets.

En alguns casos, el panilló s'acompanya també de diners amb metàl·lic, que permeten als fillols més grans obtenir, així, uns calerons extres per acabar de passar la setmana.

Text: Manel Carrera i Escudé, amb informacions de l'Anna de la Pastisseria Federico de Gandesa i de la Carme Cartes, de l'Oficina de Turisme de Gandesa.

Ajuntament de Gandesa
Av. Catalunya 3-5