Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Mones de Tots Sants

Hi ha el costum que per Tots Sants els padrins i padrines regalin una espècie de “mona” als seus fillols i filloles. En la majoria de casos aquest regal consisteix en panellets i castanyes. Ara bé, en algunes zones del país, el regal és diferent. A Gandesa, per exemple, els padrins regalen el “panilló” al seus fillols un berenar especial consistent en un pa de mig quilo farcit amb tot tipus de queviures, que s’acompanya amb panellets, castanyes i amb diners en metàl·lic. A les Illes Balears i Pitiüses, en canvi, el dia de Tots Sants és costum que els padrins regalin llepolies als seus fillols en uns rosaris de fruita confitada i carabassat, que els infants es pengen al coll.

El panilló
Diferents poblacions de la Terra Alta
El dia de Tots Sants els habitants de Gandesa organitzats en colles d’amics i familiars, celebren un dinar popular a l’aire lliure en diferents indrets i finques del terme que té un protagonista indiscutible: el panilló, un berenar especial que els padrins regalen al seus fillols.

Rosaris ensucrats
Diferents poblacions (Mallorca)
La diada de Tots Sants a Mallorca té un protagonista dolç destacat: els rosaris ensucrats, uns grans collarets fets de llepolies que els padrins regalen als fillols aquest dia. Els nins i nines els exhibeixen durant tot el dia amb orgull i els acaben devorant amb golafreria.

El panilló a Gandesa (la Terra Alta) - el dia de Tots Sants els habitants de Gandesa així com d’altres poblacions de les comarques de la Terra Alta i La Ribera organitzats en colles d’amics i familiars, celebren un dinar popular a l’aire lliure en diferents indrets i finques del terme. El dinar té un protagonista indiscutible: el Panilló, un tros de pà de quilo acompanyat d'embotits i fruita que els padrin regalen al seus fillols, juntament amb una bosseta de castanyes i una de panellets. Telèfon: 977.420.007
Rosaris de fruita confitada - a l'Illa de Mallorca és costum que per Tots Sants els padrins regalin llepolies en forma de rosaris de fruites confitades i carabassat, que es pengen al coll. També és costum menjar bunyols per aquestes dates.
Rosaris ensucrats a Alcùdia (Mallorca) A Alcúdia, com a d'altres pobles de Mallorca, hi ha la tradició que els padrins de fonts o en el seu cas els pares, regalin un rosari als infants. Aquests rosaris són fets amb fruita confitada, panellets i xocolata passats per un fil a manera de rosari, i que culmina a la part baixa amb una patena de carabassat en la qual es col·locava una estampa amb una imatge sagrada. La tònica d'aquesta tradició és la religiositat de la festa.