Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Martí > Festes majors

El farcit de pomes, protagonista de les festes de Sant Martí

El Concurs de "Relleno"

Els gegants de Teià

Sac i Ganxo

Jocs tradicionals

El protagonista gastronòmic de la Festa Major de Teià, que se celebra pels volts de Sant Martí amb nombrosos actes culturals i esportius, és el farcit o relleno, un plat confitat de pomes farcides que només s'elabora per aquesta festivitat. Aquests dies se'n fa un Concurs i un Tast Popular.

Actes previs

Els actes de la Festa Major comencen el cap de setmana anterior a l'11 de novembre, diada de Sant Martí, amb actes com l'escenificació de la Llegenda de Sant Martí, el Ball de Capes de Sant Martí, el pregó de la Festa Major, el gran Correfoc a càrrec dels Dimonis de Teià, concerts, i la Trobada de Gegants que, organitzada per la colla local, compta amb la participació d'altres colles d'arreu del país.

Actes del 10 i 11 de novembre

La vigília de Sant Martí, 10 de novembre, repicada de campanes i cercavila amb tota la família gegantera acompanyada per la Banda Municipal de Música. L'11 de novembre, dia central de la festa, al matí repicada de campanes i ofici solemne en honor a sant Martí a l'interior de l'església de Teià, que està consagrada a aquest sant i és coneguda com la catedral del Maresme. L'ofici és molt concorregut i al final es canten els goigs en honor a Sant Martí, patró del poble. Al finalitzar la missa tots els Martins i Martines de Teià es fan una fotografia a les escales de l'església i després comença la ballada de sardanes. A mitja ballada es fa el tast popular de "relleno".

El Concurs de Relleno

Un dels actes més característics i més tradicionals de la Festa Major de Teià és el Concurs de Relleno. El Relleno és un plat popular, combinació de dolç i salat, basat en pomes farcides de carn picada i diversos dolços, com xocolata o suc de llimona, que només s'elabora durant els dies que dura la Festa Major. Es tracta d'un plat que es cuina en quatre dies, a foc lent i que té una elaboració molt complexa, plena de secrets. El Concurs de Relleno se celebra des de 1981, té lloc a la Casa de Cultura i hi participen tots els cuiners i cuineres amateurs de Teià, que porten el seu relleno fet de casa. Un jurat expert tasta tots els rellenos que han participat al concurs i atorga premis als millors. Acabada la cerimònia de proclamació dels guanyadors es fa el Tast Popular de relleno amb unes grans peroles preparades per un restaurant local.

Altres activitats

Altres actes que se solen fer aquests dies són el concert de Festa Major, el Ball de Festa Major, la Baixada de vehicles sense motor, la Guerra de Bombardes, una guerra de caire festiu que deixa als participants ben enfarinats, el Ball de Llancers, jocs tradicionals, l'acte de lliurament del guardó Tei de Plata a una persona o entitat que s'ha distingit per la seva dedicació al poble.etc

Els secrets de Sa Bardissa
Aymar i Ragolta, Jaume / Diputació de Girona