Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Martí > Festes majors

Clot-Camp de l'Arpa, Barcelona (el Barcelonès)
La Festa Major del barri del Clot-Camp de l'Arpa de Barcelona, al districte de Sant Martí, és una celebració que dura dues setmanes i que es caracteritza per la gran participació dels veïns.

Teià (el Maresme)
El protagonista gastronòmic de la Festa Major de Teià, que se celebra pels volts de Sant Martí amb nombrosos actes culturals i esportius, és el farcit o relleno, un plat confitat de pomes farcides que només s'elabora per aquesta festivitat. Aquests dies se'n fa un Concurs i un Tast Popular.

Arenys de Munt (el Maresme)
La Festa Major de Sant Martí dura tota una setmana i es caracteritza per una exquisidesa gastronòmica local: el farcit o relleno de pomes, un plat d'origen medieval que només s'elabora en aquestes dates.

Festa Major de Sant Martí
Calonge (el Baix Empordà)
Calonge celebra, al voltant de la festivitat de Sant Martí, el gruix de les activitats culturals i esportives de la seva Festa Major d’Hivern. Un dels actes més destacats d'aquesta festa és la celebració i ritus d’arribada del primer vi de la temporada i l'elecció del personatge Sa Bardissa de l'any.

Festes Majors
Xerta (el Baix Ebre)
La temporada de bous a les terres de l’Ebre finalitza per Sant Martí, a Xerta, on celebren les últimes tancades i bous a la plaça. La Jota Xertolina, ballada per grans i petits el dia del sant patró, esdevé un dels altres actes essencials de la celebració.

Festes de Sant Martí a Talarn (el Pallars Jussà) - al voltant de l'església parroquial de Sant Martí. Amb concurs de pintura ràpida, etc. Cap de setmana més proper al l'11 de novembre. S'hi havia ballat el ball pla i la "jota borratxa".
Festa Major d'Els Alamús (el Segrià) - els Alamús té sant Martí de Tours com a patró de la població. Al poble dels Alamús es constata que ja el 1361, el rector de la parròquia escriu, amb motiu d'una visita pastoral, que entre tots els altars hi ha "el major", dedicat al titular del poble, sant Martí. L'11 de novembre ha esdevingut, des de temps i temps, una data molt significativa i emotiva, i la població la celebra com la diada més gran, com la seva Festa Major. En aquestes dates la pagesia ja ha realitzat la collita de peres i pomes, els principals conreus de la zona. Amb proclamació de la pubilla, les dames d'honor i els hereus i cabalers. Dissabte processó i missa major cantada. És tradició de preparar cassoles de tros i dur-les a plaça en aquesta festa. S'en fa un concurs amb premis. Telèfon: 973.19.90.06
Festa major petita de Campelles (el Ripollès) - la vigília, la fadrinalla sortia pel poble a ballar la Boja, com el ball foll de Gombrén, l'Indiot de Les Lloses o el ball de cascavells de Serrat. AQuest ball esbojarrat era el preludi de la festa. L'Esquerrana era el ball de plaça. Telèfon: 972.727.273
Festa Major a la Verneda (districte de Sant Martí) de Barcelona - festa major de l'antic poble de Sant Martí de Provençals. Les variades propostes festives per a grans, petits i joves inclouen jocs, grups d’animació infantil, sardanes, sevillanes, havaneres amb rom cremat, cant coral, flamenc, rock, cercaviles... fins l'any 1892 es feia un ball de rams.
Festa Major de Sobremunt (el Lluçanès) - dissabte i diumenge més proper al dia 11 de novembre, Sant Martí. Amb missa en honor de Sant Martí, a l'església parroquial de Sant Martí (que ja existia el 1.904), concert de cobla i dinar popular amb la típica arrossada. A la nit, ball. Diumenge, espectacle per a la mainada, berenar amb xocolata i coca i, al final, enlairada de quatre coets i petards. Telèfon: 93.852.70.71
Festa major de Pau (l'Alt Empordà) - festa major en honor a Sant Martí, amb un concurs de play-back. Telèfon: 972.530.058
Festa major d'El Far d'Empordà (l'Alt Empordà) - amb una bicicletada popular, espectacles per a la mainada, ball de nit, ofici solemne i ballada de sardanes. Telèfon: 972.511.108
Festa Major de Torrelles de Llobregat (el Baix Llobregat) - es celebra pels volts de l11 de novembre. Amb missa a l'església de Sant Martí de Torrelles que ja apareix a la documentació des de l’any 996. Dins els actes de la festa major es fa la Fira de la Carbassa. Els pagesos de Torrelles de Llobregat preparen una molt bona col.lecció de carbasses que els visitants poden adquirir a bon preu. La fira també ens ofereix espais monogràfics de dedicats a la carbassa i a la seva utilització com a instrument musical, recipients i altres objectes.
Festa major de l'Armentera (l'Alt Empordà) - al voltant de l'Església de Sant Martí, una construcció del s. XIX, d'estil neoclàssic. Telèfon: 972 520 121
Festa Major de Maçanet de Cabrenys (l'Alt Empordà) - el cap de setmana pròxim a l' 11 de novembre. Al segle XIX després de l'ofici es ballava el contrapàs, una dansa, llarga i solemne, al so del flabiol, cornamusa, i tible i una cobla de tres músics. Després, sardanes curtes i la farandola. Telèfon: 972544005
Festa Major de Masarac (l'Alt Empordà) - se celebra pels volts de Sant Martí, l'11 de novembre.
Festa Major de Sant Martí a Perelada (l'Alt Empordà) - té lloc amb motiu de la diada de Sant Martí, patró de la vila. S’organitzen durant tot un cap de setmana diferents activitats festives que varien cada any, però mai hi falta el ball de fi de festa i les sardanes. Telèfon: 972.538006
Festa Major de Sant Martí a Pontós (l'Alt Empordà) - el cap de setmana més proper a l'11 de novembre. Dissabte al vespre gran ball i diumenge al matí ofici cantat per l’orquestra a l'església de Sant Martí, cant dels goigs i a continuació 3 sardanes a la Plaça Major. Telèfon: 972.560.228
Festa major de Llampaies, Aj. Saus, Llampaies i Camallera (l'Alt Empordà) - festa petita d'aquest conjunt de veïnats de masies escampades. El barri de l’Església de Sant Martí és el veïnat més antic. L’església de St Martí de Llampaies és d’una sola nau amb absis semicircular i pertany al període Romànic. Telèfon: 972 79 40 30
Festa Major de Sant Martí a La Vajol (l'Alt Empordà) - festa major dedicada al patró sant Martí, amb missa a l'església romànica de Sant Martí, en les parets interiors de la qual hi ha pintures de caire popular, que representen estranys símbols esotèrics. Telèfon: 972.535.325
Festa Major de Sant Martí a Jafre (el Baix Empordà) - missa cantada a l'Església de Sant Martí, partit de futbol, campionat de butifarra, etc Telèfon: 972.768.001
Festa de Sant Martí a Urtx-el Vilar, Aj. Fontanals de Cerdanya (la Cerdanya) - Festa petita d'Urtx, l'11 de novembre. Missa solemne de Sant Martí a l'Església de Sant Martí d'Urtx i ball de nit i fi de festa a Cal Gasparó. Telèfon: 972.890.196
Festa de Sant Martí a Sant Martí d'Aravó, Aj. Guils de Cerdanya (la Cerdanya) - festa al poble de Guillem de Sant Martí, il.lustre militar i diplomàtic de la cort de Ramon Berenguer IV. La família Sant Martí, il.lustre en el S.XII, entroncada amb les cases de Foix i Bearn i originària de Gasconya, s´establí a la Cedanya al S.XI, mereixent pels seus mèrits els senyorius dels pobles de Saneja i Sant Martí, d´on va prendre el nom. Telèfon: 972.880.016
Festa Major de Sant Martí a Sales de Llierca (la Garrotxa) - al voltant de l'església de sant Martí. Telèfon: 972.687.788
Festa Major de Vilallonga de Ter (el Ripollès) - Vilallonga de Ter celebra la seva Festa Major amb motiu del seu patró Sant Martí durant el segon cap de setmana de novembre. La Festa Major aplega tot un seguit d’activitats pensades per a tothom com: sopar del jovent i disco mòbil; sardanes; elecció de la pubilla i l'hereu, el Gra Tro; cercavila amb gegants i grallers; campionat de tir al plat; campionat de truc; espectacle infantil; concert i ball de nit; dinar de germanor i, com sempre, l’emblemàtica penjada del burro, una tradició que recorda la llegenda dels lletissons, que és com es coneix els habitants de Vilallonga de Ter. Telèfon: 972.74.04.06
Festa Major d'Hivern de Viladecavalls (el Vallès Occidental) - la segona setmana de novembre Viladecavalls celebra la seva Festa Major d'Hivern en honor a Sant Martí, patró del municipi. Una celebració que acull un munt d'activitats programades per a l'ocasió. Telèfon: 937887141
Festa Major de San Martí a Altafulla (el Tarragonès) - se celebra la setmana de l'11 de novembre, diada de Sant Martí, amb les tradicionals matinades davant del mar a les 6 del matí, l'esmorzar de l'arengada (des de 1975), el pilar caminat, des de l'Ajuntament fins a l'església, on té lloc l'ofici. Acabat l'ofici comença la processó amb la imatge del sant, amb la participació dels gegants, nans, diables, bastoners i castellers. Quan la imatge torna a entrar a l'església tots els balls populars dansen alhora. A la nit es fa un correfoc i un final de festa amb el Castell de Focs. S'havia destacat pel Ball de Sant Martí, un ball parlat que es va representar per darrera vegada l'any 1939.
Festa Major de Sant Martí d'Albars (el Lluçanès) - se celebra el dia 11 de novembre de cada any. És el dia del patró del poble, Sant Martí, bisbe de Tours, sota l’advocació del qual es va erigir l’església parroquial. Al llarg dels anys han acompanyat la festa Major diversos actes de caràcter lúdic i festiu que van variant depenent de la programació i que tenen lloc el cap de setmana més proper al dia de la festivitat, com per exemple, el ball, la cercavila amb gegants, sopars populars, jocs per la canalla, espectacles, música, etc. Telèfon: 938.530.162

Els secrets de Sa Bardissa
Aymar i Ragolta, Jaume / Diputació de Girona