NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Verema > Festes i fires de la D.O Penedès


Festa del Most
Dos caps de setmana dedicats al vi
La Ràpita, Aj. de Santa Margarida i els Monjos (l'Alt Penedès), Segon i tercer cap de setmana de novembre


Imatge gràfica de la festa


La Gimcana amb tractors


El Tastavins


El Corremost


El Concurs de Poda


La sardinada popular


La trobada d'intercanvi de plaques de cava


 

El programa de la Festa del Most de La Ràpita és un dels més complerts d'entre totes les festes de la verema que es fan al Principat. Durant dos caps de setmana es succeeixen una gran varietat d'actes que giren al voltant de la Mostra de Vins i Caves, una de les més representatives del sector vitivinícola penedesenc.

Petita història de la festa

Els inicis de la Festa del Most de la Ràpita (l’Alt Penedès), es situen entorn l’any 1945 en què es celebrava el “ball del most”, amb el qual els rapitencs i rapitenques volien celebrar la collita del mes de setembre i part de l’octubre. Una festa que celebrava, també, la fi de les feines a la vinya i el tast dels primers vins i caves. Però no és fins el 1973 que comença a perfilar-se el que seria la Festa del Most tal i com la coneixem avui dia, tot i que aleshores tenia un caire molt diferent a l’actual. Per exemple, la Exposició de Vins i Caves del Penedès era llavors una petita mostra de vins, vermuts i licors que s’elaboraven artesanalment al poble, ja que en aquella època eren moltes les cases que feien el vi només pel propi consum. Any rera any el Grup de Joves de la Ràpita, el col·lectiu organitzador de la festa, ha anat treballant per fer-la més atractiva al públic i així convocar a més gent de comarca.

La Festa del Most de la Ràpita ha passat dels 2 dies de festa dels anys 70, als 9 dies actuals, amb un completíssim i únic programa d'actes complementaris en els que participen cada any més de 6000 visitants.

Al voltant d'una Mostra de Vins i Caves

El punt central de la Festa del Most de La Ràpita és, sens dubte, l'Exposició o Mostra de Vins i caves de la zona que engloba la Denominació d'Origen Penedès.

Hi participen unes 70 empreses elaboradores i es poden degustar al voltant d'uns 200 vins, caves i licors diferents. L’exposició de vins i caves és decorada i ambientada cada any de manera diferent, amb motius d'actualitat. El muntatge i ambientació de la mostra és llarg i laboriós i demana una gran dedicació per part de la Comissió de Festes.

L'accés al recinte és obert a tothom i mitjançant l'adquisició d'un tiquet i la copa commemorativa de cada edició, els visitants tenen l'ocasió de degustar diversos vins i caves que estan presents en l'exposició.

Els altres actes destacats

A banda de la Mostra de Vins i Caves del Penedès són molts els actes que es celebren dins aquesta festa i que són oberts al públic visitant.

El Concurs de Poda és el primer d'aquestes característiques que es va realitzar a tot Catalunya, tot i que posteriorment diverses poblacions han incorporat aquest concurs a les seves festes. La poda es realitza amb tisores manuals, d'una sola mà, malgrat que també es pot utilitzar el xerrac manual per fer rectificacions de braços de la plàntula. El repte és de podar vint ceps amb un temps màxim de 20 minuts.

La Gimcana de Tractors, és un acte en el qual el pagès es sotmet a proves i demostra el domini del seu propi tractor. Consta de dues fases plenes de maniobres per demostrar l'habilitat del conductor sobre la màquina, la primera amb tractor i remolc i la segona amb tractor sol.

El Corremost és una peculiar cercavila pels carrers de la població amb bicicletes i altres vehicles i sovint amb disfresses amb motius al·legòrics a la vinya, que convida a tothom a sumar-se a la festa.

El Concurs de Tastavins s'inicia l'any 1980 i és un dels actes més característics. És dels més representatius i amb més participació dels que es fan a la comarca i un dels més ben considerats, doncs compta amb l'assessorament de prestigiosos enòlegs.

Finalment, a més a més d'aquestes activitats també es celebren un esmorzar i una sardinada popular, una trobada de puntaires i una trobada d'intercanvi de plaques de cava, balls, espectacles teatrals, etc

Text: Redacció festes.org i Josep M. Galimany (Grup de Joves)

Fotografies: Comissió Festa del Most


  6945 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





El ruc de La Granada
Albornà Marimón, Magda / Magda Albornà Marimón
És la petita història d'un mossèn que busca la manera de poder treure la ...

Festes de la Verema Sitges 1961-2000
Mirabent i Muntané, Antoni / L'Eco de Sitges
Aquest llibre recull la història de la Festa de la Verema de Sitges que ...



Grup de Joves de La Ràpita. Comissió Festa del Most
http://www.festadelmost.com/
Av. Penedès núm. 70
08730 La Ràpita (l'Alt Penedès)
93.898.02.11/650.50.53.51
jmgalimany@terra.es




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org