NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Altres fires i festes de novembre


Dijous Bo
La mare de totes les fires de Mallorca
Inca (El Raiguer), Tercer dijous de novembre


Cartell Dijous Bo 2004


L'ambient del Dijous Bo


Parades de venda de cotxes


 

Tal i com diu la veu popular, cada tercer diumenge de novembre Inca es converteix en la capital de l'Illa de Mallorca. S'hi congreguen centenars de milers de persones atrets per les ofertes del mercat més gran i complert de Mallorca i per les diverses activitats festives que es fan al seu voltant.

Inca, ciutat de fires

La vila d’Inca, al bell mig del Pla de Mallorca, se la coneix com a la ciutat de la pell, però també com la ciutat de les fires. I és que durant la tardor, en un mes se’n celebren quatre de les més importants de tot Mallorca.

La primera és celebra el diumenge següent a la festa de sant Lluc, el 18 d’octubre, i es dedica a la noves tecnologies i als productes gastronòmics i agrícoles, especialment els vins de la zona i les plantes i flors de temporada. La segona Fira gira a l’entorn de l’oci i els esports, i programa activitats adreçades als joves. La tercera Fira s’anomena Fira d’Època. Després d’aquestes tres fires Inca celebra la festa de Santa Maria la Major, amb missa vespertina i solemnes completes, encesa de foguerons arreu de la vila i música fins a la matinada. La quarta Fira és el Dijous Bo, dijous després de la festa de Santa Maria la Major, que és la fira més important de tota la Illa de Mallorca.

Dijous bo

Malgrat que a Inca cada dijous hi ha mercat, el del tercer dijous de novembre és el bo. Cada any milers de visitants de tota l’illa i d'altres indrets s’acosten a Inca per veure un mercat en el que s’hi pot trobar de tot. Moltes escoles fan festa aquest dia per dur-hi els nens i les nenes i la veu popular diu que per Dijous Bo Inca és la capital de Mallorca.

La Fira s’organitza en tres grans mostres: la mostra ramadera, amb animals autòctons de pagès, com el porc negre, que es cria als boscos i prats poc frondosos de Mallorca i amb el que es fan dos dels productes estrella de l’illa, la sobrassada i el paté, una mostra de comerços i una altra gran mostra de maquinària agrícola. Al voltant d’aquests tres reclams es fan concursos literaris, recitals musicals i festes esportives, que comencen ja dimecres quan Inca es converteix en punt d’inici de la gresca juvenil nocturna.

Entre les celebracions del dia abans hi ha el torneig de tennis, la lectura del pregó i entrega dels premis dels concursos organitzats, concert de música clàssica pels grans, correfoc i concert de rock pels joves.

Dijous al matí s'inaugura oficialment la fira, amb l'obertura de les exposicions relacionades (ornitologia, joguines antigues, eines del camp, etc) i dels comerços. A la tarda hi ha, entre altres, la Mostra de Races Autòctones de les Illes Balears, el Concurs morfològic del Porc Negre mallorquí i la Fira del Mul i la Mostra d’eines antigues del camp mallorquí.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ramon Foto-Video


  5250 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Dijous Bo, un fet històric
Pieras Salom, Gabriel / Ajuntament d'Inca
Llibre monogràfic dedicat a aquest important fira, amb abundants informacions ...

Nosaltres els inquers
Pieras Salom, Gabriel / Lleonard Muntaner, Editor
Una reflexió, un estudi profund sobre la manera com viuen els ciutadans ...

Història del Sant Crist de Balaguer
Aznar i Solé, Josep / Josep Aznar i Solé



Ajuntament d'Inca
http://www.dijousbo.es
Av. Germanies, s/n
07300 Inca (El Raiguer)
971.91.40.00
info@dijousbo.es




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org