Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Fires de Nadal

Fira de l'Avet

L'esglèsia romànica

Una parada d'avets

Una parada de jocs

Escollint el millor exemplar

En un dels pocs pobles que encara conserven peces úniques de l'art romànic, cada any es celebra la fira d’avets més important i multitudinària de totes les que tenen lloc a Catalunya. Deu dies on la natura, l'artesania i els arbres de Nadal són els principals protagonistes.

Història de la fira

La Fira va començar l'any 1981 concebuda com a un modest certamen nadalenc interdisciplinari, i ben aviat va començar a créixer de forma exponencial. L'activitat principal de la Fira és l'exposició de les diferents varietats d'avets conreats al mateix poble d'Espinelves, sobretot l'avet masjoanis i la picea excelsa, per tal que els visitants els puguin adquirir com a arbre de Nadal. Aquests arbres típicament centreeuropeus, que creixen habitualment en sòls profunds i permeables, han estat utilitzats també per fer tambors, pals de les línies elèctriques i telegràfiques, pals de vaixell, bastides i carcasses de mobles.

Els arbres que es venen a la Fira són amb un pam de terra i les arrels a dintre. D'aquesta manera l'avet es conserva millor i fins i tot es pot intentar de replantar-lo al jardí de casa una vegada acabades les festes nadalenques en curs i així tenir arbre de Nadal durant anys.

A la Fira, a més de les diverses varietats d’avets, es poden trobar tot tipus de productes naturals i artesanals. També es poden visitar exposicions d'herbes remeieres, pintura, ceràmica, cases o estris en miniatura i escultures. En paral·lel també s’organitzen trobades i mostres de cultura tradicional i, en els últims anys, s'hi programa una mostra d'artesania, on els artesans treballen davant mateix de la gent.

A causa de l’impressionant increment de visitants que en dates nadalenques s’apropen al poble (uns 40.000 segons càlculs recents) l'organització de la Fira la porta a terme el Patronat Municipal de la Fira de l'Avet, entitat oberta a qualsevol persona que vulgui implicar-se i treballar desinteressadament. L´organització procura fer una fira el més popular possible, per això no cobra entrada i el preu de l'aparcament dels cotxes és simbòlic.

Quan els visitants arriben a Espinelves els dies de la Fira se'ls regala un calendari de butxaca amb una reproducció d'un quadre del pintor que aquell any exposa a l'església, un fulletó explicatiu de les activitats de la Fira i un petit record. El poble, amb les cases d'estructura de pedra, els carrers pavimentats amb lloses i les edificacions més modernes que harmonitzen amb el conjunt històric, ofereix un aspecte net i agradable malgrat la massificació que la Fira genera. La Fira de l'Avet, doncs, també serveix també per promocionar una comarca on la despoblació és un problema important

La Fira de l'Avet contribueix a apropar més Catalunya a Europa, popularitzant el costum de col·locar i decorar l'arbre de Nadal a les nostres llars, una romanalla d'antics cultes a la natura, que també és una tradició molt estesa a la resta del continent.

Nadal a cel obert. Les fires de pessebres de Barcelona
Montlló Bolart, Jordi / Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura