Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Andreu > Festes majors

Festa Major d'Hivern

Mostra de productes típics

L'Andreuet, gegantó local

Cercavila amb els gegants

Acte de felicitació dels Andreus i les Andrees, any 2007

La festa major de Sant Andreu de Llavaneres, que se celebra sempre el cap de setmana més proper al 30 de novembre, és una ocasió única per elaborar dos de les tradicions culinàries del municipi: les pomes farcides i la coca de Llavaneres.

La festa major de Llavaneres es celebra cada any pels volts de Sant Andreu, patró del poble. Les celebracions duren diversos dies, al voltant del 30 de novembre, dia de festa local i jornada central de la festa.

Una setmana abans, se celebra un acte que ja anticipa el clima de festa que viu Llavaneres aquests dies: es constitueix un Ajuntament Jove. Un grup de joves són nomenats alcalde i regidors, es reparteixen els càrrecs i governen durant uns dies el consistori local. Aquest costum participa del tarannà de les anomenades llibertats de desembre i del conjunt de pràctiques festives d'inversió de papers i rols que, fins a Nadal, protagonitzen els joves en diferents indrets de la geografia catalana.

El cap de setmana abans té lloc un dels actes més destacats de la festa major de Llavaneres: la Promoció de Productes Típics, coneguda popularment com a “Festa de la Poma”. Es tracta d'una mostra gastronòmica nascuda l'any 1999 orientada a donar a conèixer dos dels productes autòctons més coneguts de Llavaneres: la coca i les pomes farcides. És un certamen que vol recordar la tradicional recepta de pomes farcides que des de temps molt reculats es cuina a l’interior de moltes llars de Sant Andreu en motiu de la festa major. El farcit de pomes és un plat de temporada (en aquests moments s'està acabant la recol·lecció de la poma) propi de molts pobles de l'Empordà i el Maresme. La Mostra permet la degustació de les pomes elaborades per diferents restauradors i professionals de Llavaneres en col·laboració amb l’associació “La Dona per la Dona” que va recuperar-ne la recepta ara fa uns anys. A més a més, la fira permet també, de la mà de les pastisseries del poble, degustar la saborosa “Coca de Llavaneres”, un producte que té marca de garantia pròpia.

La vigília del sant, el 29 de novembre, té lloc el correguspira i el correfoc, amb els diables infantils i adults de la colla local, Els Banyuts de Llavaneres. El dia 30, diada del patró i dia de festa local, comença amb una missa en honor al sant i una cercavila de cultura popular, amb la participació dels gegants i capgrossos de Llavaneres i de l’Andreuet, un gegantó local. Després té lloc l’acte de felicitació a totes aquelles persones que duen el nom Andreu i Andrea del poble (uns 110 segons el cens municipal) que són conduïts des de l'església fins a l'indret on l’Ajuntament els entrega un petit obsequi sorpresa.

La festa major de Llavaneres també inclou el Tope Models, una concorreguda desfilada de moda que es fa a l’envelat (des del 1999), i un ampli ventall d'activitats esportives, com la Marxa Popular de Llavaneres (des del 1986), el torneig de tennis taula, el campionat de petanca i escacs, i partits de bàsquet i futbol. També hi ha un Campionat Social de Caça (des de 1991) i les tradicionals Tres Hores de Resistència de Ciclomotors (des de 1992).

Costumari de La Selva del Camp
Fort i Cogul, Eufemià / Ajuntament de La Selva del Camp