Dimecres, 8 de maig de 2024 | Miquelet    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Fires de Nadal

Imatge antiga de la Fira, quan estava a les escales de la Catedral

La cova

Figuretes d'animals autòctons

Parada amb tions

Malgrat que a Barcelona hi ha diferents fires on es poden comprar tots els productes típics de les dates nadalenques, la Fira de Santa Llúcia que s'instal·la a les rodalies de la Catedral és, sens dubte, la més emblemàtica de totes.

Les Fires de Nadal

La tradició marca que amb l’inici de l’Advent, unes quatre setmanes abans del dia de Nadal, el 25 de desembre, es comencen a encendre les lluminàries en carrers i places i s’instal·len les primeres fires i mercats de productes per al guarnit nadalenc casolà.

Aquest tipus de fires han prosperat molt en els darrers anys i pràcticament totes les ciutats mitjanes i grans, i fins i tot d’altres de més petites, tenen la seva pròpia Fira de Nadal.

La Fira de Santa Llúcia de Barcelona

A Barcelona la tradició popular anomena "Fira de Santa Llúcia" a aquest mercat, ja que antigament començava pels volts del dia 13 de desembre. En l'actualitat i des de ja fa uns anys, la Fira comença el cap de setmana anterior a la Diada de Santa Llúcia. La Fira acaba dos dies abans de Nadal i obre des de les 10 del matí fins a les deu de la nit.

La Fira de Santa Llúcia de Barcelona, que té més de 200 anys de tradició, s’instal·la a la plaça de la Catedral, el Pla de la Seu i les seves rodalies al districte de Ciutat Vella. S’hi apleguen unes 300 parades de firaires on es poden comprar tot tipus d'elements per a preparar el guarnit nadalenc casolà.

Normalment la Plaça de la Catedral l'ocupen els artesans que venen de tot tipus de materials i figures per a fer el pessebre de Nadal (molsa, suro, figures, caganers, etc), ornamentacions naturals (avets, boix-grèvol, vesc, etc) i altres objectes relacionats amb les festes nadalenques. Per altra banda, les parades d'artesania es situen tradicionalment als carrers dels Comtes, de la Pietat, del Bisbe i de Santa Llúcia, els carrers que rodegen la basílica de la Catedral.

Des de 1786

La Fira de Santa Llúcia ja està documentada des de 1786, moment en què competia amb d'altres fires de les mateixes característiques: la del 8 de desembre a la plaça de Sant Jaume i la del 21, per Sant Tomàs, a la plaça Nova. A principis del segle XX, les tres fires es van unificar i van trobar el seu emplaçament definitiu a la plaça de la Catedral.

Així mateix, des de 1994, la fira barcelonina acull, el dia 12, la Diada de Tradicions i Costums Nadalenques.

Arreu de la ciutat

Barcelona compta amb d'altres Fires de Santa Llúcia, com la Fira de Santa Llúcia la plaça de la Sagrada Família, que compta amb unes 200 parades, la Fira de Nadal de la Via Júlia (Nou Barris) amb 30 paradetes, i la Fira de Nadal de Sants.

Imatges: Arxiu festes.org

Nadal a cel obert. Les fires de pessebres de Barcelona