Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Llúcia > Festes majors

Festa de Santa Llúcia
Gelida (l'Alt Penedès), pels volts del 13 de desembre

Els portadors

Les calderes

Les repartidores

La festa de Santa Llúcia és un dels esdeveniments tradicionals més populars de tots els que es fan a Gelida en el curs de l’any. Combina la litúrgia amb la vessant lúdica i, especialment, amb la gastronòmica. L’escudellada popular, un àpat fet amb els ingredients que tots els veïns aporten, és el moment clau de la celebració.

Des de fa molts anys, a les portes de Nadal, els gelidencs celebren una gran festa en honor de Santa Llúcia, la seva patrona, que any rera any supera les expectatives dels organitzadors.

Les primeres referències de la festa són del segle XVIII en què es troba relacionada amb la celebració litúrgica de Santa Llúcia a l'església de St. Pere del Castell. Diuen els llibres d’història local que més endavant, a principis del nostre segle, l’acte central era el repartiment de menjar entre els pobres de tota la comarca, després de la celebració de la missa en honor a la santa. Després d’una dramàtica pausa durant els temps de postguerra, la festa va ressorgir. Primer va ser amb un brou humil i senzill fet amb verdures; després, amb l’escudella que ha perdurat fins avui.

El ritus de Santa Llúcia

El dia més esperat de la festa i diada central és el dia 13 de desembre, diada de Santa Llúcia i festa local, que comença a l’alba amb l’encesa de les fogueres que serviran per cuina l’escudellada ritual que cada any s’elabora al Pati dels Lluïsos en honor de la patrona. A mig matí, té lloc la cercavila amb les autoritats, la comissió de Santa Llúcia i els membres de l'entitat solidària convidada, una organització que cada any escull l'Ajuntament de Gelida i a qui es destinen els fons recaptats durant la festa.

A les 12 hores hi ha l’ofici solemne de Santa Llúcia i la tradicional interpretació dels goigs, i seguidament, es fa la benedicció, tast i repartiment de l’escudella de Santa Llúcia, que s'acompanya amb l'actuació d'un grup de dansa tradicionals i una ballada popular de sardanes.

L'escudella és una combinació exquisida de llegums, verdures, botifarres, carn de porc, ossos, cansalada, patates, arròs i tot el que aporten els veïns. Es reparteix, com marca el ritus, en vuit calderes que fan xup-xup al carrer durant tot el dia.

Actes complementaris

Cada any, en el marc de la festivitat de Santa Llúcia, es celebra una Fira d'Artesans pels carrers del poble i una Exposició de Pessebres Artístics a la Capella de les Monges.

Els capitells del claustre de Santes Creus
Baluja Barreiro, Josep / Edicions Cossetània