Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Llúcia > Celebracions del sector tèxtil, confecció i costura

Concurs Nacional de Vestits de Paper
Moda i imaginació es donen la mà
Mollerussa (el Pla d'Urgell), pels volts del 13 de desembre

Cartell d'edicions anteriors

Una de les creacions

Un moment del concurs

L'entrega de premis

Aquesta cita, que va començar a Mollerussa com un divertiment senzill i original, s'ha anat transformant amb el temps en una competició de renom que, gràcies al suport institucional i a la bona acceptació dels professionals i aficionats del sector, avui és un esdeveniment únic en el seu gènere.

Durant tot el segle XX la vila de Mollerussa ha estat relacionada estretament amb l'univers de la moda i la confecció. Assistir a classes de "corte y confección" era molt comú entre les noies, independentment de la seva classe social, ja que aprendre a cosir era una oportunitat única de poder fugir de les tasques del camp, el taller o la fàbrica. L'ofici de modista tenia un prestigi social i el seu gremi havia estat sempre força actiu a la ciutat. Quan arribava l'hora de celebrar la festa de Santa Llúcia, patrona dels modistos, a Mollerussa es vivien jornades especialment animades. Amb el temps la celebració va anar derivant en un original concurs que des de l´any 1963 no s´ha deixat de convocar.

La idea del concurs va sortir fa gairebé quaranta anys d'entre els membres de la Societat Cultural i Recreativa L'Amistat. Una colla de joves, que tenien la responsabilitat de promoure l'organització d´actes socials i populars, van proposar de fer una festa-concurs de confecció de vestits de paper, una antiga tradició de caràcter popular, obert a totes les modistes de la ciutat. Els creadors del certamen buscaven formes originals i econòmiques per enriquir la vida lúdica i cultural de Mollerussa i, a l'ombra de la competitivitat que en les seves comeses posaven les modistes, van idear una festa que aviat sorprengué a tothom per la seva gran acceptació.

En la primera edició de l'any 1963 el concurs de vestits de paper es va fer conjuntament amb un concurs de pentinats destinats als perruquers. L'èxit inesperat d´aquell primer dia va animar als organitzadors a tirar endavant la idea i es va decidir de donar-li caràcter anual. L'any 1966, quan el concurs arribava a la seva tercera edició, se li va conferir, per primera vegada, un àmbit de participació nacional. La resposta va ser positiva i s'hi presentaren concursants de diversos llocs de l'Estat. Avui la festa ja té una projecció que va més enllà de les nostres fronteres i molts professionals de la moda d’arreu del món s'interessen per l'esdeveniment.

El concurs consta de tres modalitats: moda actual, vestits d'època i vestits de fantasia. El jurat valora, per una banda, el disseny i l'originalitat de les peces, i, per altra, la seva confecció. Els vestits, i els seus complements, han d'estar fets, única i exclusivament, amb paper. Totes les peces han d'estar cosides a mà o a màquina i no es permet l'ús de cap tipus de cola d'enganxar. Els models que es presenten a concurs són veritables obres d'art resultat de moltes hores de treball i les peces guanyadores s'exposen en el Museu de Vestits de Paper de Mollerussa, visitat cada any per milers de persones.

Les puntes al coixí a l’Arboç del Penedès
Ferrer, Josefina