Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Pessebres vivents

Pessebre Vivent

Cartell del Pessebre Vivent 2004

El quadre del Naixement

La Verge i l'infant nounat

Interior d'una casa

La participació en exclusiva dels nens i nenes del poble, la música en viu a la cova del Naixement i l'entrada lliure són els principals ingredients del Pessebre Vivent de Penelles (la Noguera), que es desenvolupa pels carrers de la part antiga de la vila.

Petita història d'un pessebre menut

Fa uns anys a Penelles es va formar l’esplai “la Freixa” i amb l'arribada del temps de Nadal els monitors van pensar en fer un pessebre monumental al mateix jardí de la rectoria del poble. En començar a construir el pessebre es van adonar que seria més bonic fer-lo amb els menuts com a figurants. I així va ser com el primer any els mateixos nens i nenes es van cosir els vestits i van assumir els papers del pessebre. L'èxit de la convocatòria, que en la primera edició ja va atraure molta gent de la comarca, va encoratjar als organitzadors i col·laboradors a anar perfeccionant i engrandint el pessebre. L'any següent, el pessebre es va fer davant l’església, un carrer i als baixos de la rectoria i a la següent ja es va passar a la part antiga del poble.

Principals atractius del pessebre vivent de Penelles

Una de les característiques per les que és conegut aquest pessebre vivent és, sens dubte, el fet que els seus actors són els més menuts del poble. Hi participen els nens i nenes amb edats compreses entre 3 i 14 anys.

Però una altra de les seves atraccions és la música en viu que emana el quartet de corda i la soprano que estan ubicats davant del naixement de Jesucrist, que dóna un toc de tendresa a l’escena.

Durant el recorregut pel pessebre, que consta de 34 quadres escènics i més de 90 personatges estàtics, es poden trobar des de les escenes mes bíbliques, com l’anunciació als pastors, l’arribada a Betlem, l’anunciació de l’àngel a Maria, la fugida a Egipte, la fusteria de Sant Josep, l’adoració dels Mags o el Palau d'Herodes, fins a les escenes mes tradicionals dels nostres pessebres com la dona del pou, la que renta o els pastorets. Totes les escenes compten amb música ambiental pròpia.

Com que un pessebre vivent és la barreja de dues tradicions molt arrelades a la cultura catalana, els Pessebres i els Pastorets, al Pessebre Vivent de Penelles no hi falten dues de les seves figures més emblemàtiques: els àngels i els dimonis. L’àngel de la cova, que és a tanta alçada que es pot veure des de gairebé tots els punts del pessebre, anuncia la gran noticia tant als pastors com als visitants: “Avui a la ciutat de David ens ha nascut un Salvador”

El Pessebre Vivent de Penelles es pot veure el dia de Nadal, 25 de desembre, i el dia de Cap d'Any, 1 de gener.

Text: Redacció festes.org i Eloi Bergos Farras

El Pessebre d'Engordany (Valls d'Andorra)