Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Pessebres vivents

Els Pessebres Vivents són les dramatitzacions rituals o recreacions del naixement de Jesús que tenen lloc en dates nadalenques. La primera escenificació viva del pessebre es va fer gràcies a sant Francesc d’Assís l’any 1223 a Greccio (Itàlia). Als Països Catalans, el primer Pessebre Vivent data del 1327 a la Seu de Barcelona. En època moderna n'hi ha referències a Vallbona d'Anoia (1913), Illa (1926) i Bescanó (anys 30) tot i que es considera que el que es va fer l’any 1955 al poble andorrà d’Engordany va estendre el fenomen per tota la geografia catalana. Avui, una gran quantitat de pobles fan el seu propi Pessebre Vivent, amb peculiaritats pròpies i trets definitoris únics. En la gran majoria són un conjunt de quadres que compten amb la presència de persones, música ambient i diàlegs, que recreen diversos passatges bíblics així com oficis i escenes de la vida quotidiana dels pagesos i pastors catalans. L’epicentre és sempre el quadre del naixement però molts d’ells també recreen altres moments, com la visita dels tres Reis d’Orient o la fugida a Egipte. En alguns indrets el Pessebre Vivent és només una escenificació sense pretensions ni grans recursos, mentre que en d’altres municipis és l’eix de les festes nadalenques, té lloc en un indret d’especial interès arquitectònic (el barri vell, un antic castell o en plena natura), compta amb una acurada i espectacular escenografia i la participació multitudinària i amateur de la gent del poble. Alguns són gratuïts i es fan després de la Missa del Gall, mentre que d’altres tenen lloc durant totes les festes de Nadal, amb vocació de ser visitats i on cal pagar un tiquet d’accés.

Pessebre Vivent
Penelles (la Noguera)
La participació en exclusiva dels nens i nenes del poble, la música en viu a la cova del Naixement i l'entrada lliure són els principals ingredients del Pessebre Vivent de Penelles (la Noguera), que es desenvolupa pels carrers de la part antiga de la vila.

Pessebre Vivent
Corbera de Llobregat (el Baix Llobregat)
L'escenari natural de la Penya del Corb és el marc incomparable on cada any es fa realitat el vell somni de poder passejar-se pel pessebre de molsa, entre boscos i rius, envoltats de penya-segats i de fogueres amb pastors i rabadans que dormen al ras. S'hi escenifica el Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat, un dels pessebres pioners en aquest tipus de teatre religiós.

Pessebre Vivent
Prats de Rei (l'Anoia)
Una escenificació parlada, la interpretació de danses populars, l’ús de decorats monumentals i, sobretot, l’ambientació de les escenes a través d’una música especialment composada per a l’ocasió, són les característiques diferenciadores del Pessebre dels Prats de Rei, que es pot visitar del 24 de desembre al 14 de gener.

Pessebre Vivent
Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró (el Baix Empordà)
Per ser el primer dels realitzats durant el segle XX, el Pessebre Vivent de Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró és el degà de la seva modalitat a Catalunya. Es representa els darrers dies de desembre i primers de gener en una única representació al nucli històric i pel barri de la Coma.

Pessebre Vivent
Masia de Castelló, Aj. Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant (el Baix Camp)
Els racons de les cases mig enrunades i sense sostre de l’antic poble de la Masia de Castelló reneixen cada any per Nadal amb un dels Pessebres Vivents més atípics de Catalunya. Un recorregut lliure, sense temps ni presses, que permet la interacció amb uns actors que transmeten els coneixement associats als oficis tradicionals que s’havien fet al poble en són els principals atractius.

Pessebre Vivent
La Pobla de Montornès (el Tarragonès)
Una ambientació musical, la presència de diàlegs i una estructura clàssica -amb un recorregut guiat per un “vell pastor” que va comentant els quinze quadres escènics-, són els components bàsics d’aquest Pessebre Vivent.

Pessebre Vivent
Perafort (el Tarragonès)
Cada any bona part dels habitants de Perafort recreen el naixement de Jesucrist dins una part de l'espai urbà del poble. Una escenificació casolana, amb poques referències bíbliques, i amb la presència d'animals vius i la representació d'oficis tradicionals, són els ingredients d'aquest pessebre vivent tarragoní.

Pessebre Vivent
Joanetes, Aj. la Vall d'en Bas (la Garrotxa)
Cada any, pels volts de Nadal, tot el poble de Joanetes es transforma en una màgica icona pessebrística qua compta amb diverses escenes de la vida tradicional garrotxina així com amb l'estrella il.luminada més gran del món, instal·lada al cim de la cinglera de Santa Magdalena.

Pessebre Vivent
Pals (el Baix Empordà)
Les espectaculars possibilitats escèniques que ofereixen els carrers i places del nucli antic de la vila de Pals són aprofitades, cada any, per escenificar aquest pessebre vivent que destaca per la recreació d'alguns vells oficis relacionats amb el mar i l'arròs.

Pessebre Vivent de Can Baró, Barcelona (el Barcelonès) - les representacions tenen lloc en els jardins de l’Escola Pirineus. Organitzat per l'Associació de Veïns de Can Baró, hi participen veïns i entitats del barri: grups d’infants, grups de joves, escoltes del barri, el Grup de Dones de Can Baró, les escoles, AMPES i veïns que treballen plegats per aconseguir oferir la millor representació possible. El pessebre compta amb un grup d'animals de granja. Telèfon: 93.219.92.24
Pessebre vivent de Premià de Dalt (el Maresme) - se celebra a l'interior del Mas de la Cisa, una masia del segle XV situada just sota el Santuari de la Cisa. És un pessebre en el qual els personatges tenen vida, d'aquesta manera es pretén que el visitant es traslladi per un moment, a un petit poble de Natzaret i així poder viure més intensament el Nadal. Unes representacions que embolcallant al visitant dins d'un ambient màgic i encisador.
Pessebre vivent de Vilavenut (el Pla de l'Estany) - amb el preludi d'una Missa del Gall Cantada i l'epíleg d'una xocolatada amb coca per a tothom i una quina popular. Dies 25 i 26 de desembre. Gratuïts. Telèfon: 972 57 41 39
Pessebre vivent de Fontcoberta (El Pla de l'Estany) - web d'aquest pessebre que va fer la primera representació el Nadal de l'any 1.976. Telèfon: 972 58 28 61
Pessebre vivent d’Amer (la Selva) - es celebra els dies 25, 26 i 27 de desembre en els camps de la boada d’Amer. L’entrada és de 3€ amb la qual hi entra una rifa. Servim a tots assistents un got de caldo, fet des de primera hora del matí, brou de pagès autèntic. I també moscatell i galetes a la sortida. Telèfon: 972430264
Pessebre vivent de Bàscara (l’Alt Empordà) - des del Nadal de 1973, aquest pessebre vivent pretén plasmar a mida natural i en un paisatge generós amb penya - segats, fonts i coves naturals, una singular vegetació i regat per les aigües del riu Fluvià, fragments de la vida quotidiana de la Palestina de fa 2000 anys. L'escenificació en carrers i edificacions de regust medieval és a càrrec de 300 actors de la Vila de Bàscara i rodalies. Telèfon: 972.56.00.54
Pessebre vivent de Brunyola (la Selva) - neix l'any 1981 gràcies a la iniciativa dels llavors diaca Josep Mª Amic, que juntament amb el rector de la parròquia de Sant Fruitós de Brunyola, Mn Enric Matas i un grup de Joves del poble van voler celebrar el Nadal d'una manera diferent a altres anys. Telèfon: 972842452
Pessebre vivent de Camarasa (la Noguera) - pessebre que fa 1 km de recorregut pel casc antic del poble i que finalitza a l’església de Sant Miquel. Les 24 escenes es fan a l’interior de les cases i 20 a l’aire lliure. És un pessebre estàtic, sense moviment, on els personatges van vestits amb roba de l’època i pràcticament cada any es canvien les escenes de lloc, la qual cosa representa una nova decoració en els ambients. Telèfon: 973420169
Pessebre vivent de La Pobla de Lillet (el Berguedà) - pessebre que va néixer l’any 1996 i que, aprofitant el bonic entorn de cal Xeró (era i casa de pagès situada al bell mig del poble), carrerons i porxos del nucli antic de la nostra vila, ha anat ampliant el recorregut i el nombre de quadres, tradicionals i bíblics, amb la participació de més de cent persones. Telèfon: 93 8236491 - 93
Pessebre vivent del Bages a Les Torres de Fals (Bages) - pessebre amb un recorregut de 50 minuts i 24 quadres d'escenes bíbliques i moments de la vida quotidiana d’ara fa 2000 anys, que discorre entre les torres i altres edificis medievals d’aquesta vila. Telèfon: 938368147
Pessebre vivent de Martorelles (el Vallès Oriental) web d'informació d’aquest pessebre interactiu (en el que els visitants poden participar) que transcorre, durant un quilòmetre, dins un bosc conegut amb el nom de Pins d'en Rabasa. També hi ha efectes especials, efectes pirotècnics, de llum i so que fan encara molt més real l'espectacle. Un cop a la sortida s'obsequia als visitants amb un petit mos: pa torrat amb all o oli i també amb un bon porró de vi. Telèfon: 935700410
Pessebre vivent de Sant Iscle d'Empordà (el Baix Empordà) - realitzat al voltant de l'església romànica del poble de Sant Iscle d'Empordà pels veïns del poble i pels de Serra de Daró.
Pessebres vivents a la Catalunya Nord - entre tradició religiosa i popular, el pessebre vivent és el moment ineludible de les festes nadalenques. Molt bé conservat a Catalunya Sud, el pessebre havia desaparegut a Catalunya Nord cap als anys 50. Es als inicis dels anys 80 que Jordi Barre ressuscita aquest patrimoni musical. I la cosa funciona. Al dia d’avui Catalunya Nord compta amb 5 grups de pessebre vivent : Perpinyà, El Conflent, Mosset, Sant Andreu i Ille de Tet.
Pessebre vivent de Rocafort de Vallbona (l’Urgell) - pessebre vivent que representa diferents escenes d’oficis d’aquella época, formant un recorregut, amb l’acompanyament de la música, per tot el casc antic. Telèfon: 973330078
Pessebre vivent de Sant Martí de Maldà (l’Urgell) - amb escenes tant de l’evangeli com l’anunciació i el naixament fins a oficis tradicionals com el fuster, el llenyataire, el curtidor, el ferrer, etc i també escenes de la vida quotidiana com, la dona fent sopes, fent sabó, collir olives, passar olives, el mercat, etc Telèfon: 973331073
Pessebre vivent de Santa Pau (la Garrotxa) - pessebre que s’escenifica al recinte Medieval de la vila i per inciativa de l’associació de pares i alumnes de l’escola. Compta amb unes 250 persones participants. Telèfon: 972680002
Pessebre vivent d’Osona a Tona (Osona) - una de les característiques principals d’aquest pessebre és que cada any es construeix i desmunta gairebé en la seva totalitat de manera que en cada edició és diferent. La ubicació del recinte és a l'aire lliure a la falda del Castell de Tona i l'entrada a cada una de les representacions s'organitza amb grups que, acompanyats per un guia, orienta els visitants en tot el recorregut en el que poden gaudir d'un seguit d'escenes en les que el diàleg, el mim d'uns figurants, recaven conjuntament amb efectes de llum i so aquells fets històrics a l'entorn del naixement de Jesús. Hi prenen part unes 200 persones entre actors i suport en servei i organització. Fundat l'any 1972. Telèfon: 938870565 / 938
Pessebre vivent de Llers (l'Alt Empordà) - pessebre amb entrada lliure que s'escenifica el cap de setmana abans de Nadal, el dia de Nadal i Sant Esteve i l'endemà de cap d'any. Telèfon: 972.52.81.00/68
Pessebre vivent parlat de Les Gunyoles d’Avinyonet (l'Alt Penedès) - pessebre vivent parlat amb representacions al desembre i gener. Més que un pessebre on les figures prenen vida...
Pessebre vivent de Sant Guim de la Plana (la Segarra) - pessebre vivent que impulsa l'Associació Cultural La Marinada i que es caracteritza per ser un mostrari dels vells oficis perduts. Telèfon: 973 55 05 86
Pessebre Vivent de Campdevànol (el Ripollès) - pessebre vivent de caràcter parroquial, format per 10 quadres i organitzat en el marc de la catequesi parroquial. És l'unic pessebre parroquial del Bisbat de Vic i es pot veure els dies 24 i 25 de desembre als horts de la rectoria. Una activitat que neix en el si de la pàrròquia de Sant Cristòfol i que ha esdevingut un refrent del Nadal a la comarca, al llarg d'aquests 9 anys. Un pessebre curiós, proper a la tradició i representat per nens i nenes del poble que recren el naixement de Jesú durant la vigília de Nadal a la sortida de la Missa del Gall (1:30) i el dia de Nadal a les 18:30.
Pessebre vivent d'Òrrius (el Maresme) - edició d'aquest pessebre que compta amb la participació de més de 200 orriuencs al llarg d'una trentena d'escenes en un recorregut incomparable emmarcat en la quasi totalitat en un camí de bosc. També l'endemà a la mateixa hora.
Pessebre Vivent d'Ardèvol, Aj.Pinós (el Solsonès) - el nostre pessebre vivent es composa de dues parts, la primera: la Història, us permetrà recórrer la història de Jesucrist, des del seu naixement fins a la seva presentació al temple; i la segona: els nostres avis, és una mostra de les diferents costums, tradicions i oficis com poden ser: teixir, filar, fer la vogada, etc., d’entre vàries escenes de la vida familiar, basant-nos en els segles XVIII i XIX. I com a cloenda del pessebre, podreu fer la torrada: pa amb oli, botifarra i un bon vinet, a la vora del foc. Es compta amb la participació d’unes 200 persones i el vestuari i l’ornamentació han estat confeccionats per les mestresses de casa que, desinteressadament, hi van treballat durant l’any. Telèfon: 621.300.262
Pessebre Vivent de La Llacuna (l'Anoia) - pessebre vivent que es celebra per a recollir fons per a la Marató de TV3. Aquest pessebre es fa des de l'any 1998 que es realitza amb la col·laboració desinteressada de tot el poble. En aquesta web hi trobareu informació de com es realitza, el recorregut, imatges dels anys anteriors...
Pessebre Vivent de Sudanell (el Segrià) - els dies de fred ja han arribat, però el Nadal omple els cors d'una escalfor que ens retorna a la infantesa, d'una il·lusió que ens ha permès, a tot el poble de Sudanell, preparar un pessebre estàtic on hi ha cabuda tant pels passatges bíblics com per la mostra d'oficis artesanals. Dos-cents cinquanta veïns de Sudanell són els encarregats de donar la vida als personatges de 65 escenificacions, per tal de poder oferir als visitants una visió nostàlgica, entranyable i molt realista de la nostra història. Telèfon: 680.48.63.41
Pessebre Vivent de la Torre del Suro de Barcelona (el Barcelonès) - la representació del pessebre va a càrrec del centre ocupacional Taller Escola Sant Camil, que dóna servei a persones amb disminució psíquica al Barri del Guinardó de Barcelona. En total hi participen prop d’un centenar de persones entre persones usuàries del centre ocupacional, professionals i col·laboradors. Una única representació abans de Nadal.
Pessebre vivent parlat de Sant Pere de Ribes (el Garraf) - representació teatral nadalenca en espais naturals de Sant Pere de Ribes. L'activitat té una ubicació diferent cada any per poder descobrir diversos espais i masies del municipi. Neix l'any 1988, però enfonsa es arrels en la tradició de teatre popular de la localitat: els balls parlats que es representaven per les festes en el segle XIX i els primers anys del segle XX, les successives representacions dels Pastorets i els senzills pessebres vivents que s'havien representat a l'Església Vella, la Serra i el Redós fins a la dècada dels 70 del segle XX. Telèfon: 938146712
Pessebre Vivent de Peralada (l'Alt Empordà) - té lloc als Jardins del Castell. El recorregut s’ordena cronològicament per escenes, des dels Esposoris de la Verge fins a Herodes i la matança dels innocents, i així recrear la vida, gran i senzilla del moment bíblic del que fou el primer Nadal de la història. Més de 180 persones entre actors, tècnics de so, il·luminadors i organització en general, formen un equip que, any rere any, treballa per millorar aquesta proposta escènica. Aquesta és l'única ocasió, del llarg de l’any, que es poden admirar, algunes zones dels bellíssims Jardins del Castell de Peralada. Una única representació a les 7 de la tarda, els següents dies: 25, 26 i 27 de desembre i 1 de gener. Telèfon: 972 53 88 40
Pessebre Vivent de Rocafort de Vallbona (l'Urgell) - va començar amb la representació d’unes poques escenes en alguna casa antiga del poble. Actualment és un dels pessebres vivents més bonics i més visitats de la comarca. El composen més d’una trentena de quadres exteriors i interiors que representen, a més del naixement, l’anunciació i altres escenes bíbliques, escenes de vida quotidiana a partir de la representació d’oficis: com el boter, el ceramista, el picapedrer, el pagès, la filadora, el vidrier, la sabonera, el carreter, el pastisser, el fuster, etc. i altres quadres de la vida quotidiana com el mercat, la botiga, el pou de l'aigua, l'era, la casa pobra, els passadors d'olives, etc.
Pessebre Vivent de Vilablareix (l'Alt Empordà) - pessebre vivent que s'escenifica a Vilablareix per Nadal. A càrrec dels Amics de Sant Roc. Telèfon: 972.40.50.01
Pessebre del riu a Tivenys (el Baix Ebre) - de Nadal a Reis, els veïns d’aquest poble situat entre les muntanyes de Cardó i el riu Ebre escenifiquen un pessebre vivent únic a tot el país ja que té lloc just a la llera del riu. Les escenes canvien cada any però l’aigua del riu hi és present en moltes, especialment a la del naixement. Organitzat per l’Associació d’Amics del Pessebre del Riu de Tivenys des de l’any 2007.
Pessebre Vivent de Breda (la Selva) - organitzat des del 2012 per Dones de Breda, ha aconseguit consolidar la cita com un dels esdeveniments més importants de les festes de Nadal al municipi. Representa més d’una vintena d’escenes amb moviment, veu i música enregistrada, vestuari d’època i tradicional català. Està ubicat en l’entorn de l’antic monestir de Sant Salvador, gaudint així del marc incomparable que és l’imponent conjunt patrimonial de la vila. En total hi participen uns 200 figurants de totes les edats, i una cinquantena de col·laboradors, entre ells masies del poble. Alguns dels elements més característics són la baixada des del campanar de l’Ajuntament de l’àngel de l’anunciació o el naixement amb els reis.
Pessebre vivent del Centre Cultural la Misericòrdia (Palma) - se celebra al jardí del centre cultural. Una recreació de la mà d'actors i animals com ara ovelles, gallines i porcs. També hi haurà un recorregut amb diferents parades mallorquines, entre elles costureres, "matanceres" i "matalassers", a més de pastors, un naixement, els reis i un mercadet.
Pessebre vivent de Tossa de Mar (la Selva) - se celebra al recinte emmurallat de la Vila Vella en el marc de les Festes de Nadal a Tossa de Mar. Ho organitzen ASSOT (Associació de Tossa Pessebre Vivent) i Ajuntament de Tossa de Mar. Se sol fer el 26 de desembre (sempre per Sant Esteve) i un altre dia, que sol caure en cap de setmana (el cap de setmana abans de Nadal).

El Pessebre d'Engordany (Valls d'Andorra)
Albert i Corp, Esteve / Editorial Barcino