NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 13 de desembre de 2024 | Llúcia    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Curses i corregudes amb animals


Festa de Sant Antoni
Les corrides protagonitzen la festa de Sant Antoni
Ascó (la Ribera d'Ebre), Pels volts del 17 de gener


La llenya s'apila a plaça


La foguera és l'eix dels balls


Les Corrides al carrer dels Clots


Les Corrides pels carrers d'Ascó


Els Tres Tombs


El trasllat de la imatge del sant


El Ball de Coques o Jota d'Ascó


 

La festa major d’hivern d’Ascó, pels volts del 17 de gener, es caracteritza per preservar encara avui, amb tota la seva singularitat, una de les tradicions que ahir més identificaven la festivitat de Sant Antoni: les corrides de cavalls, rucs i matxos.

Al poble d'Ascó la festa de Sant Antoni Abat es celebra des de temps immemorials i combina el vessant religiós, la devoció pel sant, amb els aspectes més lúdics, propis d'una festa major.

La plega i recollida de llenya

La vigília de la festa, i durant tot el dia, es fa la recollida de la llenya que els veïns han deixat a la porta de les seues cases i que servirà per alimentar la gran foguera que roman encesa a la Plaça de l’Església els tres dies de la Festa. La tarda de la vigília es fa una capta per recollir diners, un acte que temps enrera servia per ajudar a sufragar les despeses de la festa. El Clavari, els Majorals i el Mossèn (els càrrecs designats per organitzar la festa) acompanyats pels acords de l’Agrupació Musical d’Ascó fan el recorregut per tots els carrers i places del poble juntament amb un carret d’intendència carregat de vi i dolços típics. La música de la Plega serveix per anunciar l’inici de la festa i per escampar l’esperit lúdic per tots els racons del poble.

Els tres tombs i els animals

El primer dia de la Festa es celebren els Tres Tombs, un recorregut que a Ascó té la particularitat que varia cada any en funció de la casa del Clavari de l’any anterior, doncs la comitiva passa a recollir la imatge del Sant que ha estat custodiada durant tot l’any per una família del poble. El lloc i hora de concentració és la Plaça de l’Església a les 9 del matí el primer dia de la Festa i es compta amb la participació de l’Agrupació Musical d'Ascó, que amenitza tot el recorregut.

Els Tres Tombs estan encapçalats pel Clavari que agafa el relleu i el segueixen els seus Majorals, que realitzen el recorregut muntats en un cavall, igual que molts dels veïns del poble que porten els seus animals: majoritàriament rucs, matxos i mules, cavalls i gossos.Després d’haver anat a cercar el Sant a casa del Clavari de l’any anterior, i ja de tornada a la plaça de l’Església, el Mossèn s’encarrega de realitzar la benedicció dels animals i els Majorals procedeixen al repartiment del Pa Beneït. Des de finals dels anys 80 es dóna una petita gratificació econòmica als animals més ben guarnits dels Tres Tombs.

Les corrides

Un dels elements que compta amb la presència més nombrosa de públic són les Corrides, que és el nom que a Ascó es dóna a les curses de cavalls, matxos i rucs i que es realitzen al Circuit de Sant Antoni de la Fontxinxella, a les afores del poble. Al llarg del temps han estat diversos els escenaris on s’han desenvolupat aquestes corrides. Els majorals del trienni 1998-2000 van recuperar les enyorades i emocionants corrides dins del casc urbà del poble, aquelles que tradicionalment acabaven al capdamunt del carrer dels Clots i que s'havien fet des de finals de segle XIX i fins la dècada dels seixanta. Així, el darrer dia de la festa, aquest carrer pateix una metamorfosi total, omplint-se d’un pam de terra de dalt a baix i omplint-se voreres, balcons i finestres amb gent expectant, vinguda dels pobles del voltant, per reviure un dels esdeveniments simbòlics i més sentits de la Festa.

Una característica d’aquestes corrides és que, en donar-se l’aviada, els músics interpreten un fragment musical propi d’Ascó i exclusiu per aquest acte. Aquest fragment es torna a repetir en el moment en què els animals enfilen la línia d’arribada. A més a més, qui dóna la sortida de les corrides ho fa amb una frase feta molt típica d'Ascó: Sant Antoni mos guardo, una forma d'encomanar-se al Patró per evitar que els animals i els genets prenguin mal.

La Jota d’Ascó

La foguera que s’alimenta de la llenya que han deixat els veïns a les portes de les cases és encesa el primer dia de la festa pel Clavari i els Majorals, les Pubilles i les Damisel·les. Tot seguit han de ballar la primera jota amb la coca a la mà, motiu pel qual la Jota d’Ascó també és coneix com el "Ball de Coques".

Els “Ordinaments de la vila d’Ascó” de 1520, en plena època morisca ja fan esment de la Jota d'Ascó. En l’actualitat, la Jota es balla sense un vestuari específic, a excepció dels més petits, que van abillats amb el vestit típic de català. La tradició mana al noi o l’home comprar la coca que acaba regalant a la noia en acabar de ser ballada. Abans es cridava al noi de la parella “Xafa-la” (Trepitja-la), i si el noi aconseguia xafar-li el peu o la beta de l’espardenya de la noia, tenia dret a fer-li un petó.

Text: Redacció festes.org en col·laboració amb els Majorals d'Ascó, Miquel Ferrús Serra, Biel Pubill Soler i Josep M. Raduà Serra

Fotografies: Josep Miquel Biarnés i Biel Pubill


  7347 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Sant Antoni Mos Guardo!
Pubill i Soler, Biel / Associació Cultural Lo Llaüt
Aquest llibre vol ser un testimoni de l’evolució de la Festa Major d’hivern ...

comprar
San Antonio Abad en Borriol
Bouché i Peris, J. Henri / Diputació de Castelló
Repàs sobre un dels cicles festius més importants i estesos en les nostres ...



Majorals Sant Antoni d'Ascó
https://www.santantoniasco.org/
Carrer de l'Hospital, 2
43791 Ascó (la Ribera d'Ebre)
977.40.50.06
majorals@santantoniasco.org

Associació cultural Lo Llaüt
http://www.lollaut.com
Carrer Clots, 19 / pis 2on
43791 Ascó (la Ribera d'Ebre)
info@lollaut.com



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org