Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Curses i corregudes amb animals

Un dels costums propis de la festivitat de Sant Antoni són les curses, corregudes, "corrides" o carreres de joies que es fan amb els cavalls, rucs i matxos que han participat dels tres tombs i la posterior benedicció ritual. Antigament aquestes curses se celebraven de forma espontània en indrets especialment habilitats per a l'ocasió als afores del poble o ciutat on tenia lloc la festa. En les poblacions costaneres, aquestes curses se celebren a la platja.

Festa de Sant Antoni
Ascó (la Ribera d'Ebre)
La festa major d’hivern d’Ascó, pels volts del 17 de gener, es caracteritza per preservar encara avui, amb tota la seva singularitat, una de les tradicions que ahir més identificaven la festivitat de Sant Antoni: les corrides de cavalls, rucs i matxos.

Festa de sant Antoni
Puig-Reig (el Berguedà)
La Corrida és el nom amb què a Puig-Reig es coneix la festa de Sant Antoni Abat, una de les celebracions populars més tradicionals i arrelades de la població, en què els cavalls i la gastronomia del porc en són els protagonistes.

Festes i Fires de la Candelera
Perafita (el Lluçanès)
Com cada any en aquestes dates, Perafita celebra les Festes i Fires de la Candelera i la Festa del Cavall del Lluçanès, la celebració més important que té lloc en relació amb el món del cavall en aquesta comarca.

Matxada i Tropell a Atzaneta del Maestrat (Alcalaten) - es celebra a mitjans de gener, coincidint amb les festes de Sant Antoni. Telèfon: 964.37.00.18
Festa de Sant Antoni a Vilafamés (la Plana Alta) - dissabte, benedicció dels rotllos pel capellà local en el carrer Sant Antoni i eixida de la tradicional “matxà” pels carrers habituals, on es realitzen grans fogueres. Una vegada finalitzada la “matxà” es reparteixen els rotllos en la Plaça de la Font a tots els assistents i es donen cacaus, tramussos i vi. Diumenge al matí eixida de la processó de Sant Antoni amb l’acompanyament dels dolçainers i missa solemne a l’església.
Carreres de joies al Puig de Santa Maria (l’Horta Nord) - la Festa de Sant Antoni se celebra el segon cap de setmana de febrer. L’acte més destacat té lloc el dissabte: és la gran carrera de joies a la platja d’El Puig on un grup de cavalls especialment preparats per córrer damunt la sorra competeixen en el marc d’una sèrie de curses. Diumenge es fa la tradicional benedicció dels animals.
Carreres de joies a Oliva (la Safor) - antigament, per les festes de Sant Antoni, era tradició celebrar una cursa de cavalls al camí vell de Xàtiva. L'any 2006 un grup d’amics va recuperar la tradició i va decidir celebrar la correguda a la platja Mitja Galta, a la zona sud del Club Nàutic. El nom de carrera de joies prové del fet que els genets competeixen amb la finalitat de guanyar un mocador de seda blanc (joia) que es regala a la noia com a mostra de la seva estima.

Sant Antoni Mos Guardo!
Pubill i Soler, Biel / Associació Cultural Lo Llaüt