NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > La Barraca


Festes de Sant Antoni
Vítol i vítol al nostre patró del poble!
Canals (la Costera), Pels volts del 17 de gener


Foguera de Canals, any 1923


La foguera plantada a plaça


La recollida de llenya


La plantà del pi central


El fum s'apodera de la plaça


La foguera encesa


Els parells


 

Per celebrar les festes de Sant Antoni, Canals construeix i encén una de les fogueres més impressionants de les que es fan a casa nostra. La monumental construcció fa uns 18 metres d’alçada, té una forma cònica perfectament treballada i s'encén el vespre del primer dia de les festes.

La foguera de Canals

A Canals la festa comença molts dies abans de Sant Antoni, amb la construcció de la foguera. Durant la mitjanit del 8 de desembre, dia de la Immaculada, els festers munten els cavalls engalanats i arrosseguen fins a la plaça Major el que serà primer tronc de la foguera. L’acte, que s'anomena "Entrà de la Primera Soca", tanca una jornada en què centenars de persones han pentinat els boscos propers, fent la major quantitat de llenya possible. Les setmanes següents, els camions s’encarreguen d’anar portant la fusta recollida, que s’apila a la plaça on hi ha la foguera.

Des d’el primer dia de l’any i fins el 13 de gener, té lloc la construcció de la foguera, una tasca encapçalada per quadrilles de podadors i dirigida per un mestre expert. A la part central d’un cercle de vuit metres de diàmetre marcat al terra es col·loca un tronc de pi altíssim que serà l'eix de la foguera. Amb la resta de la fusta (es calcula que s’hi apilen més de 150 tones) es construeix una torre cònica, geomètricament perfecte, de 18 metres d’alçada. Tot el conjunt es revesteix de pinassa de color verd intens i a dalt de tot s’hi afegeix un taronger.

Val a dir que, una vegada les festes han passat, tota la població dedica una jornada sencera a la replantació d’arbres per evitar la desforestació de la zona.

Els actes rituals de Sant Antoni

A primera hora del matí la coetà i la cercavila desperten la població i els festers, acompanyats de les autoritats assisteixen a la missa solemne. Al final es reparteix el tradicional pà beneït i el matí conclou amb una mascletà. És molt comú aquest matí estrenar roba per celebrar la diada.

El fervor religiós es mostra en tot el seu esplendor a la tarda, durant la processó. És una marxa multitudinària on els "vítols" al sant se succeeixen un darrera l’altre, i l’apassionament va en un crescendo continu que s’encomana.

Vítol!. Aquest crit, barreja d’oració curta, jurament, compromís i crit de festa, és el més escoltat durant el dia de Sant Antoni de Canals. De vítols n'hi ha centenars i cada any se n’entonen de nous, moltes vegades improvisats o proposats per persones anònimes.

El dia 16 de gener, a les nou del vespre, Canals viu un dels moments festius més importants. La foguera s’encén solemnement desprès que s’hagi cantat el primer "vítol" a l’església. La plaça, plena a vessar espera impacient els festers que, per grups, calen foc a la torre. La foguera crema durant tota la nit i en els seus primers moments l'emoció i l'excitació es barregen a la plaça. El fum i el foc es succeeixen i semblen voler entrar les cases del voltant, que han estat protegides amb planxes de ferro. Per la seva banda, l'escalfor del foc desfà les taronges que ha estat col·locades revestint als sants que hi ha a la façana de l'església. Quan la màgia indescriptible del foc s’apaga, la plaça esdevé una brasa gegantina que els noctàmbuls i els més matiners aprofitaran per cuinar les carns del primer esmorzar.

Oficialment la festa conclou el 18 de gener amb el que es coneix com el "Dia dels Parells" i "Les Voltes". La denominació evoca el temps en què es llaurava la terra per honrar el sant i en l’actualitat consisteix en la tradicional benedicció dels animals, al matí i una passejada dels festers a la tarda, repartint dolços i joguines pels carrers de la vila

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Joaquím Pérez i Cerdá, Coneixercanals.com, Francesc Tormo


  9310 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Sant Antoni, passatges d'un ritual
Rabasco Peiró, Mario / Ajuntament de Canals



Ajuntament de Canals
http://www.canals.es/
Plaça de la Vila, 9
46650 Canals (la Costera)
96.224.01.26
info@canals.es

Conèixer Canals
http://www.coneixercanals.com
Canals (la Costera)
96.224.52.03
coneixercanals@coneixercanals.com



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org