Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > La Barraca

Aquest és el nom que pren, a les comarques dels Ports de Morella i del Maestrat (País Valencià) així com al Matarranya (Franja de Ponent), la foguera més gran de la festa de Sant Antoni. Té una mida considerable, una forma cònica, i s'aixeca al voltant d'un arbre central -sovint un pi- anomenat el "maio", el major, al que se li repengen altres troncs i es revesteix completament amb brancatge verd. Barraca procedeix del terme 'baraka', benedicció, doncs en moltes indrets és costum de passar per dins la foguera mentre aquesta està encesa. En alguns casos, formen part de l'escenografia del teatre popular representant la cova on es refugià al sant.

Festes de Sant Antoni
Canals (la Costera)
Per celebrar les festes de Sant Antoni, Canals construeix i encén una de les fogueres més impressionants de les que es fan a casa nostra. La monumental construcció fa uns 18 metres d’alçada, té una forma cònica perfectament treballada i s'encén el vespre del primer dia de les festes.

Muntatge de la barraca
Villores (els Ports)
Villores celebra cada any una Santantonada al voltant de la barraca, una monumental foguera verda de dos pisos que recorda una presència femenina i que els seus habitants construeixen, durant tot el matí, seguint un protocol que s'ha transmès de generació en generació.

Festa de Sant Antoni Abat a La Portellada (Matarranya) - la vigília al vespre foguera a la plaça del poble i convit a xoriçó, pa i vi. Cada 30 anys, més o menys, la gent del poble escenifica la vida de Sant Antoni. Durant el s.XX representada el 1919, el 1950 i el 1984. Telèfon: 978.89.48.11
Festa de Sant Antoni a Teulada (la Marina Alta) - es caracteritza per la foguera, feta de llenya tallada expressament per al foc i bastida al voltant d'un arbre central; per l’aparició de dimonis, que la revetlla de la festa es passegen pels carrers cometent tot tipus d’entremaliadures, malifetes ingènues i es converteixen en el pitjor malson de Sant Antoni; i la benedicció dels animals domèstics.
Festes patronals de Cerdà (la Costera) - el patró de Cerdà és Sant Antoni Abat i cada any pels volts del 16 de gener fan una festa molt semblant a Canals però a escala casolana, amb foguera monumental verda, sortida dels parells i l'abanderat...

Sant Antoni, passatges d'un ritual
Rabasco Peiró, Mario / Ajuntament de Canals