Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Els Traginers

Els Traginers

Un traginer amb el seu matxo

Un traginer fent-la petar

L'Encamisada de Falset

Els vehicles dels traginers actuals

L’ofici del traginers és el protagonista indiscutible de les cavalcades dels Tres Tombs, un dels actes més destacats de la festa de Sant Antoni Abat a Catalunya. També conegudes amb el nom de Passades o Festa dels Tonis, les cercaviles de traginers ens presenten les diferents maneres com antigament es transportaven les mercaderies d’un lloc a un altre.

Traginer ve de la paraula “traginar”, que significa portar d’un lloc a un l’altre alguna cosa, ja sigui damunt el coll o l’esquena, ja sigui damunt una bèstia de càrrega o bé amb algun vehicle.

Ara bé, l’ofici de transportar mercaderies ha tingut noms diferents al llarg del temps. Si avui en dia els homes i dones que es dediquen al transport de mercaderies s’anomenen “transportistes” o “camioners”, antigament eren coneguts amb el nom de “traginers”. La principal diferència entre el transportista actual i el traginer d’abans és que el primer utilitza un vehicle motoritzat per fer la seva feina (camió, furgoneta, cotxe, tren, avió, etc) mentre que el antics traginers només utilitzaven la força dels animals de peu rodó, cavalls, ases, muls i bous, que alimentaven a casa seva durant l’any.

Tipologia de traginers

Antigament el traginer tingué una funció social molt important. Per una banda exercia un paper molt destacat com a element de relació entre comerciants de poblacions aïllades, i per l’altra, era un important difusor de notícies. El traginer era, doncs transportista i carter a la vegada. Molts d’ells estaven especialitzats. Els traginers del Lluçanès assoliren un gran renom perquè s’especialitzaren en l’exportació de teles de roba i vestits de llana a Castella i Aragó. En altres indrets, els traginers transportaven carregaments de sabó, carbó, llegums, vi, troncs, terrissa, i un llarg etcétera.

De traginers n’hi havia de diferents tipologies: el Traginer de garrot era qui portava les mercaderies a esquena de l’animal; el Traginer de mar o de ribera era el que es dedicava especialment a portar a les cases dels comerciants la càrrega arribada per mar, sobretot a Barcelona; mentre que el Traginer de carrera era el qui transportava mercaderies a grans distàncies i a pobles molt allunyats del punt de partida.

Aquest transport el feien amb animals a bast, és a dir amb animals de càrrega. D’entre l’ampli ventall de guarniments que es feien servir, el bast era potser un dels més importants. Situat a l’esquena de l’animal, era la base sobre la qual es subjectava tota la càrrega que es volia traginar. Aquest guarniment l’usaven només els traginers per transportar càrregues molt feixugues.

Sant Antoni Abat: la festa de l’art de traginar

El gremi dels traginers, així com tots aquells pagesos que feien servir animals de càrrega en la seva feina, escolliren a Sant Antoni Abat com a patró i protector. El dia de la seva diada, el 17 de gener, molts portaven els seus animals de feina (cavalls, ases, bous i mules) a beneïr després de la missa en honor al sant. Els traginers engalanaven els seus carruatges i desfilaven en processó. Amb els anys la festa de Sant Antoni Abat i la cercavila dels traginers segueix essent una celebració molt important en molts indrets.

Al Principat de Catalunya, la festa del patró dels animals de companyia és coneguda amb el nom de Tres Tombs. Aquell dia, tots aquells que tenen bestiar de tir o muntura, engalanen artísticament els seus carruatges tirats per majestuoses cavalleries i els passegen pels cèntrics carrers de la població, donant tres voltes o passades al voltant del sant, l’església o la foguera, amb l’objectiu de ser beneïts. Les passades dels traginers s’efectuen de forma ordenada i cerimoniosa i han esdevingut, amb els anys, una autèntic museu a l’aire lliure del vell ofici. D’entre les festes dels Tres Tombs més importants del Principat les que destaquen les que es fan a Vilanova i la Geltrú, Valls, Igualada, Balsareny, Cambrils (amb caràcter carnavalesc) i Falset (coneguda amb el nom d’Encamisada).

D’entre les principals novetats de la festa dels traginers cal destacar que ja no només es celebra el dia 17 de gener, sinó que es poden veure les desfilades dels Tres Tombs de gener a juny, i que els participants en molts casos ja no es dediquen a l’art de traginar, si no que desfilen senzillament per recordar el vell ofici.

D’entre les controvèrsies que generen més polèmica hi ha el debat de si els camioners i transportistes - que són els moderns traginers- haurien de desfilar armats amb els seus vehicles a motor, al costat dels vells carruatges.

L’ofici de carreter
Castellví Martí, Lluís / Museu Comarcal de la Conca de Barberà
Aquest llibre explica amb tot detall i amb abundants fotografies tot el ...

El tragí popular al Pallars Sobirà. Estudi i descripció dels mitjans de transport emprats a la comarca
Violant i Simorra, Ramon / Llibreria l'Escon
És un extens tractament del transport individual (amb les mans o amb l'ajut ...

Diccionari de l’ofici de traginer: cavalls i guarniments
Puig i Gubern, Magí / TERMCAT, Centre de Terminologia
Aquest diccionari pretén ser un recull exhaustiu de l’extens i ric lèxic ...

Pels camins
Diversos autors, / Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d'Eivissa i Formentera
Conferències de les XII Jornades de Cultura Popular de les Pitiüses celebrades ...

El Carro d'Anglesola. La construcció d'un carro garber
Diversos autors, / Societat Sant Antoni Abat Anglesola i Ajuntament d'Anglesola
Aquest DVD recull l'experiència de la construcció del Carro Garber d'Anglesola ...

llegir
Carros de l’Alzinar de la Roca i eines de carreter de Can Marxant, patrimoni pagès i menestral a la Plana de Vic
Diversos autors, / Revista d'Etnologia de Catalunya, 30
La recerca etnogràfica que presentem ha significat l’inventari i documentació ...