Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Els Traginers

Sant Antoni és el patró d'un dels protagonistes destacats de la Festa de Sant Antoni: els traginers. Els traginers eren els viatjants que anaven de poble en poble en carros tirats per animals transportant -traginant- mercaderies i persones.

Els Traginers
Diferents poblacions del Principat
L’ofici del traginers és el protagonista indiscutible de les cavalcades dels Tres Tombs, un dels actes més destacats de la festa de Sant Antoni Abat a Catalunya. També conegudes amb el nom de Passades o Festa dels Tonis, les cercaviles de traginers ens presenten les diferents maneres com antigament es transportaven les mercaderies d’un lloc a un altre.

Festa dels Traginers
Balsareny (el Bages)
Cada diumenge abans de Carnaval, Balsareny celebra una gran festa que homenatja l’antic gremi dels traginers. Hereva de les celebracions dedicades a Sant Antoni la festa ha anat incorporant elements fins a esdevenir Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Festa de Sant Antoni
L'Alcora (l'Alcalatén)
Dedicada al protector dels animals, la festa de Sant Antoni Abat de l'Alcora se singularitza per la presència de la "Rècua arriera", una formació que emula una caravana de traginers del món de la terrissa i la ceràmica, present al municipi almenys des de mitjans segle XVI.

La rècua de Benassal (l'Alt Maestrat) - la rècua no era altra cosa que un grup de muls ("matxos"), des de tres fins a -excepcionalment- dotze, però sobre tot cinc. Anaven aparellats per portar càrrega i eren dirigits pel traginer ("arriero"), que cavalcava l'animal capdavanter. Una soga o ramal de cànem els enllaçava o unia, formant un rastre, fins el matxo darrer ("saguer"), que portava, com a element característic, un enorme esquellot ("tumba"), amb batall d'os, que sonava periòdicament, marcant el ritme de pas dels animals. L'esquellot era també, a més, una precaució contra la pèrdua d'algun d'ells.
Els Traginers al Lluçanès - els traginers varen tenir un paper molt important dins la societat pre-industrial del nostre país, tant pel que fa al comerç com pel que fa a l'intercanvi de notícies d'un lloc a l 'altre del país.
L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada (Anoia) - manté viva una tradició igualadina que enriqueix el calendari local amb una mostra de tipisme genuí de casa nostra. La gent de la tralla fa perdurar el costumari, reviscolant uns Tres Tombs que s’apropen als 200 anys d’existència documentada i de celebració ininterrompuda. Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, entre d’altres guardons, aquesta diada tan ben rebuda i estimada pels espectadors com per aquells que la senten i la viuen de ben endins, mostra una autèntica desfilada de carros de transport i de tragí de grans mercaderies, d’animals de peu rodó muntats o a bast.
Museu del Traginer - Col·lecció Antoni Ros (Igualada) - el Museu explica l'evolució del transport tant de mercaderies com de persones emprant energies de sang, i alhora mostra les relacions entre els diferents oficis que feien possible el desenvolupament del fet traginer a casa nostra. L'àmplia representació d'eines i utensilis que acumulen aquests oficis, juntament amb la presència dels diferents carros, carruatges, selles i guarniments fan de la Col·lecció Antoni Ros un veritable museu de les arts i els oficis aplicats al món del transport a la Catalunya Moderna.

L’ofici de carreter
Castellví Martí, Lluís / Museu Comarcal de la Conca de Barberà
Aquest llibre explica amb tot detall i amb abundants fotografies tot el ...

El tragí popular al Pallars Sobirà. Estudi i descripció dels mitjans de transport emprats a la comarca
Violant i Simorra, Ramon / Llibreria l'Escon
És un extens tractament del transport individual (amb les mans o amb l'ajut ...

Diccionari de l’ofici de traginer: cavalls i guarniments
Puig i Gubern, Magí / TERMCAT, Centre de Terminologia
Aquest diccionari pretén ser un recull exhaustiu de l’extens i ric lèxic ...

Pels camins
Diversos autors, / Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d'Eivissa i Formentera
Conferències de les XII Jornades de Cultura Popular de les Pitiüses celebrades ...

llegir
Carros de l’Alzinar de la Roca i eines de carreter de Can Marxant, patrimoni pagès i menestral a la Plana de Vic
Diversos autors, / Revista d'Etnologia de Catalunya, 30
La recerca etnogràfica que presentem ha significat l’inventari i documentació ...