Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Tres Tombs o Passades

Festa dels Tonis

Matxos del carro per traginar troncs

Carro ple de feixines

Un dels enganxalls

Proveïnt de menjar i beure als participants

Les fogueres de Sant Antoni Abat, el tast de porc i un Passant dels Tres Tombs format per més de setanta cavalleries patrimoni de la vila que cada any són engalanades amb motius diferents per entitats i famílies del poble, són els principals ingredients de la Festa dels Tonis de Taradell.

Breu història de la festa

Tot i que la primera referència escrita sobre una Confraria de Sant Antoni Abat a Taradell data de 1878, hom creu que la Festa de Sant Antoni en aquesta població osonenca ha de ser bastant més antiga.

Els actes de la festa abans de la guerra de 1936-39, eren organitzats a través de l’Associació de Sant Antoni Abat i se centraven en la benedicció dels animals, les carreres de burros i algun concert. A partir de la dècada dels anys 60, amb la progressiva desaparició dels animals destinats al treball, els actes van entrar en decadència fins al punt que només se celebrava l'ofici religiós i un ball popular.

L’any 1982, amb l’esperit de recuperar les tradicions del país, un grup de persones de Taradell es van constituir en l’actual Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i van començar a organitzar les Festes dels Tonis sense dependre de la parròquia i intentant tornar a portar a terme actes que antigament s’havien organitzat. L’any 1995, després de la celebració del Congrés de Cultura d'Osona, es va produir una renovació total de la comissió, que va traçar un pla estratègic a llarg termini per tal de redefinir les festes i assegurar-ne així la seva continuïtat. A partir d'aleshores, la Comissió es va centrar en la recerca i recuperació de carruatges i eines de treball típiques de les nostres contrades amb la finalitat de donar a conèixer tot allò que estava relacionat amb el món rural i que amb el pas del temps s’havia substituït per maquinària de gran tonatge.

​Des d'aleshores, s’han restaurat prop de 70 carruatges i s'han recuperat i inventariat moltes eines del camp i eines i guarniments utilitzats pels carreters. Tot aquest patrimoni, que en part és propietat de la comissió i en part està cedit per particulars, es pot veure tot l'any a l'Alzinar de la Roca, un espai museístic municipal que serveix com a espai de divulgació per escoles, centres cívics i particulars.

Des de l'any 2004, la Biblioteca Antoni Pladevall i Font disposa d'una secció dedicada a recollir informació de tot tipus sobre el món rural: llibres, revistes, audiovisuals.... aquest fons fa que sigui coneguda com la biblioteca especialitzada en el món de la pagesia, la vida rural i la festa dels tres tombs. Cada mes de gener, durant la festivitat de Sant Antoni Abat, s'organitzen en col·laboració amb els Tonis de Taradell diferents activitats culturals relacionades amb el món rural: presentacions de llibres, Hora del Conte, exposicions i taules rodones.

L’any 2011 va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

La seqüència ritual

La festa s'inicia amb dos actes que serveixen de pròleg: el dilluns anterior es fa la presentació oficial de la festa i durant la setmana es fan xerrades i exposicions sobre la vida rural a Catalunya i Taradell.

La festa comença dissabte al migdia amb el repic de campanes, que anuncia l’inici oficial de les celebracions. Un dels elements tradicionals de la festa havien estat les Curses d'Ases. A primera hora de la tarda tenia lloc la Cursa d’Ases al Pujaló, que consistia en una competició en grups de 3 persones majors de 14 anys que havien de realitzar tot un seguit de proves damunt un ase. Més tard tenia lloc la Gimcana d'Ases, que promovia la realització de proves irreverents i estrafolàries pels carrers i establiments del poble. A partir de l'edició de l'any 2009 es van substituir les curses d'ases per passejades per la mainada amb burro o ases catalans. Al vespre de la vigília (i des del 1983) s’encenen les fogueres de Sant Antoni Abat i es cou el "tast de porc". Seguidament, es realitza el pregó de la festa i la proclamació de la Pubilla i l'Hereu de l'any en curs.

Diumenge la festa comença amb un esmorzar a base de pa de pagès, botifarra, cansalada i arengades per a totes les persones participants del Passant dels Tres Tombs, que s'inicia després de l’ofici solemne i el cant dels Goigs en honor al sant. Acabat l’ofici es beneeixen els panets de Sant Antoni i els animals i carruatges de les cavalleries que participen a la desfilada pels principals carrers del poble.

El Passant dels Tres Tombs de Taradell el formen més d'una setantena d’enganxalls patrimoni de la vila de Taradell amb els seus respectius animals. Una de les característiques definitòries de la festa és que els carros són propietat del poble i s’engalanen cada any amb un motiu diferent. Cada família, entitat, escola i barri del poble s’encarrega d’engalanar un carro diferent en funció de la línia o tema establert per l'any en curs. Els animals, en canvi, són portats d'altres viles de la resta de la comarca i d'arreu de Catalunya.

El Passant de Taradell està format per diversos elements, com l'abanderat (compost per un capità, un abanderat i dos cordoners, tots vestits amb capa i barret de copa), el carro del sant (guarnit amb boix, bruc i altres plantes per alguna família del poble), carro de l'hereu i la pubilla (des del 2002, antigament la pubilla anava muntada dalt d'un cavall), carros amb animals de ròssec arrossegant troncs, carros amb animals al bast, cavalls amb cadires de núvies, el carro de l'enterramorts i altres carros amb carregaments típics de la zona com: garbes, sacs de blat, pedres de riu, sorra de riu, canyes, bocoi de vi, bota d'aigua, carretes de bous, tartanes etc.

Durant tot el recorregut és tradició que els bars, forns de pa i altres establiments alimentaris participin en el passant oferint als participants, porrons de vi, coca, embotits, etc. També és costum que durant les festes dels Tonis de Taradell tots els forns i pastisseries elaborin un tortell específic de la Diada i que des del 1988 s'elaborin uns panets que es beneeixen i es donen a cada un dels animals participants del Passant.

El dia 17 de gener al matí hi ha missa en honor a Sant Antoni Abat i a la tarda diverses activitats culturals relacionades.

Sant Antoni Abat, els tres tombs de Vilanova : la gran festa d'un Sant Barbut
Una guia molt singular per endinsar-se en els nuclis motors d'una festa ...