Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Tres Tombs o Passades

El ritus principal que conté la Festa de Sant Antoni Abat consisteix en donar tres voltes -en el sentit contrari de les agulles del rellotge- amb els cavalls i altres animals domesticats a un espai sagrat. A bona part del Principat de Catalunya, aquest ritus de circumval·lació s'anomena Tres Tombs o “Passades/Passant”. Es fa el dia 17 -o el diumenge més proper-, generalment al matí i al voltant de l’edifici de l'església dedicada a sant Antoni o, en el seu defecte, a la imatge del sant, des d'on es beneeixen els animals i es reparteixen els panets rituals.

L'Encamisada
Falset (el Priorat)
L’Encamisada de Falset, que combina la commemoració històrica amb la celebració local dels Tres Tombs és possiblement la festa popular de més anomenada de les comarques del Priorat en aquestes dates i l'expressió col·lectiva de la força de tot un poble.

Festa dels Tonis
Taradell (Osona)
Les fogueres de Sant Antoni Abat, el tast de porc i un Passant dels Tres Tombs format per més de setanta cavalleries patrimoni de la vila que cada any són engalanades amb motius diferents per entitats i famílies del poble, són els principals ingredients de la Festa dels Tonis de Taradell.

Festa dels Tres Tombs
Igualada (Anoia)
La festa dels Tres Tombs a Igualada és una mostra viva de la importància de les celebracions de Sant Antoni en el conjunt del territori català. La transcendència històrica dels traginers de la zona de l'Anoia han convertit la festa de sant Antoni igualadina en una diada molt especial.

Cavalcada dels Tres Tombs
Barri de Sant Antoni, Aj. de Barcelona (Barcelonès)
La presència dels Disset Genets de Sant Antoni, una tradició genuïnament barcelonina, és un dels aspectes destacats d'aquesta celebració que té lloc en el marc de la festa major del barri i que és protagonitzada pels carros i carruatges que, abans de l'arribada dels cotxes, havien recorregut tots els carrers de la ciutat.

Festa Major d'Hivern i Tres Tombs
Vilanova i la Geltrú (el Garraf)
Celebrada en honor a Sant Antoni Abat, co-patró de la ciutat, Vilanova i la Geltrú celebra cada any el 17 de gener l'acte principal de la Festa dels Tres Tombs, una jornada d'exhibició etnogràfica de l'univers traginer que per la qualitat, quantitat i diversitat dels participants s'ha convertit en una de les més importants del nostre país.

Valls (l'Alt Camp)
Emmarcada dins les Festes de Sant Antoni Abat, i en ple fred hivernal, Valls celebra un dels Tres Tombs més matiners del calendari català: té lloc el cap de setmana abans del 16 de gener i compta amb una de les col·leccions més interessants de carruatges i carros de traginers.

Festa de Sant Antoni
Sant Vicenç de Castellet (el Bages)
Un mes i mig després de la diada de Sant Antoni Abat, Sant Vicenç de Castellet celebra la Festa dels Carreters, una de les festes populars i tradicionals més importants del poble. Organitzada pel gremi dels carreters i cansaladers locals, la festa s'estructura al voltant de la passada o beneïda dels animals i carruatges.

Festes dels Tonis
Manlleu (Osona)
Una de les característiques principals de la festa actual és que celebra dos passants, el Passant de la Vigília, una animada cercavila gastronòmica en què només participen persones, i el Passant dels Tres Tombs, amb els carros i carruatges tirats per cavalleries. Ambdúes comitives efectuen els tombs per la vila aturant-se a les cases de persones directament relacionades amb la festa.

Festa de Sant Antoni Abat a Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà) - organitzada per l'Associació Sant Antoni Abat de Sant Feliu de Guíxols i Galgos 112. S'hi reuneixen una gran quantitat d'animals per fer els Tres Tombs i benedicció a la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels (monestir). Obsequi de record, tortell i moscatell per a tothom que porti animals a beneir. Primer es beneeixen les cavalleries i després la resta d’animals. Des de 1995.
Festa de Sant Antoni Abat a Ripollet (Vallès Occidental) - desfilada de cavalleries i carros guarnits, els tres tombs, diana del traginers, repartiment de coques, actuació de la Banda de Música, benedicció dels animals (peu rodó i domèstics) i Ball del Fanalet, amb sorteig de poltre. Telèfon: 93.691.00.55
Festa dels Tres Tombs a La Bisbal del Penedès (el Baix Penedès) La primera edició va ser l'any 1.992. Al matí els participants es concentren per esmorzar, després Santa Missa a l'església de Santa Maria i tot seguit, benedicció. Al migdia surten els “Tres Tombs” pels carrers de la població. amb l'acompanyament dels grallers de la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca. Per finalitzar té lloc l'entrega de records que conclou la diada.
Festa de Sant Antoni a Perelada (l'Alt Empordà) Sant Antoni és el patró dels animals que conviuen amb l’home i també dels menestrals i traginers. És per això que els Pabordes de Sant Antoni de Peralada organitzen una la festa en el seu honor. El diumenge més proper al 17 de gener. La festa comença amb la concentració de bestiar al Passeig de la Principal de Peralada. Seguidament té lloc la cavalcada que transcorre en forma de cercavila amb l’acompanyament de banda, fins a l’església de Sant Martí, on tots els animals són beneits. Missa solemne en honor al sant, amb acompanyament de la Coral de Peralada, i a continuació, la Cobla Ciutat de Girona, toca dues sardanes a la Plaça Gran. A la tarda, la Cobla Ciutat de Girona es torna a reunir per oferir la tradicional audició i ballada de sardanes.
Festa de Sant Antoni a Beniopa (la Safor) - dissabte al matí volteig general de campanes i per la vesprada passacarrer amb el Grup de Dolçainers i Tabaleters. A continuaciò, tradicional repartiment de bunyols de carabassa i mistela per a totes les persones assistents, amb focs d’artifici i cremà de la típica foguera de Sant Antoni, a la plaça del Campanar. El diumenge esmorzar dels carreters i misa en honor de Sant Antoni Abat i, tot seguit, desfilada de cavalls.
Festa de Sant Antoni Abat o dels Pagesos a Cambrils (el Baix Camp) - diumenge abans del 17 de gener. Amb concurs de menar tractors, subhasta d’un gran tortell de Sant Antoni, benedicció d’animals i desfilada de carruatges. Amb la participació de la banda de cornetes i tambors i el Ball de Bastons de Cambrils. Telèfon: 977.36.84.84
Festa dels Tonis a Centelles (Osona) - Festa de Sant Antoni Abat. A les 9 del mati, del dissabte pròxim al dia 17, esmorzar a la capella de Sant Antoni i seguidament cercavila per diversos carrers del poble. Ofici i bendicció de la bandera, cavalleries i tractors i lliurament de la bandera al nou administrador. Telèfon: 93881.03.75
Festa de Sant Antoni Abat a Montblanc (la Conca de Barbera) - el dissabte posterior al dia 17, matança del porc a la Plaça Major. L'endemà vermut i dinar de germanor. El diumenge següent tradicionals Tres Tombs. A la capella del sant, repartiment de la típica coca de Sant Antoni. La bandera de la comissió de Sant Antoni es hissada durant les festes al balcó de l'Ajuntament. Telèfon: 977.86.00.09
Colcada de Sant Antoni a Pollença (Mallorca) - el plat fort de les festes de Sant Antoni a Pollença és el dia 17. Al matí se celebra la tradicional colcada i les beneïdes i poc després té lloc la sortida per anar a cercar el Pi a Ternelles, amb acompanyament de Xeremiers. Després del dinar a la possessió de Ternelles, els pollencins porten el Pi a la Plaça Vella. Allà es col·loca verticalment i els joves de la vila intenten pujar els 20 metres d'alçada que sol fer el pal. Telèfon: 971.53.01.08
Festa dels Tres Tombs a Esplugues (el Baix Llobregat) - ofici en honor del patró el dia 17 i tradicional benedicció d'animals, amb la participació de carruatges i la imatge del sant al capdavant de la comitiva. A la nit sopar popular i ballada de la dansa de Sant Antoni. Telèfon: 629.78.85.22
Festa dels Tres Tombs a Anglesola (l'Urgell) - el primer cap de setmana d'abril és la data assenyalada per la celebració de la Fira Medieval (des de 1997) i la Festa dels Tres Tombs organitzada per la Societat de Sant Antoni Abat (des de 1984). Durant tot el cap de setmana s'entrallacen els espectacles al carrer i el mercat d'arrel medieval, amb les parades dedicades al món de la hípica, una fira ramadera de cavalls de pura raça, de cavalls i mules creuats i com no, els tradicionals Tres Tombs. Telèfon: 973.30.83.87
Festa de Sant Antoni a Palma de Mallorca (Mallorca) - el dia 17 a Palma, les beneïdes amb més anomenada són les de Sant Antoniet, amb música de xeremiers, cavalcada, missa solemne i repartiment de trofeus. Telèfon: 971.22.59.00
Festa de Sant Antoni a Benicarló (el Baix Maestrat) - entre el 14 i el 17 de gener de tenen lloc els actes associats amb la festivitat de Sant Antoni Abat. Els dies 14 i 15 destaquen per la celebració de la Fira Agrícola (des de 1988), i els dies 16 i 17, per la tradicional foguera, la cavalcada, les "loes" i el multitudinari repartiment de "coques", o la benedicció d'animals a la sortida de la Missa Major. Telèfon: 964.47.00.50
Festa de Sant Antoni Abat a Campos (Mallorca) - les tradicionals beneïdes de Sant Antoni se celebren el diumenge després de la festivitat del sant. Cavalls, cans, ocells i races de tot tipus es duen a beneir per protegir-los del mals, segons la tradició. Es reparteixen premis per les carrosses més ben endiumengades, i trofeus per a la parella més simpatica de nins, per cabriols, per a cavalls, per a cans i cusses, per animals de ploma, animals domèstics de pèl, xot, anyell o ovella, cabra, porc, vaca, bou o vedella, mul o somera. Telèfon: 971.65.21.43
Festa de Sant Antoni Abat a Moià (el Bages) - el segon cap de setmana després del dia 17. Dissabte al matí els grallers van casa per casa dels administradors de la Sant Antoni Abat a anunciar-los, mitjançant una cançó-serenata, la celebració dels Tres Tombs de l'endemà. A la tarda, Gran Botifarrada a la Plaça Major, amb embotits i vins del poble i música de ball. Diumenge al matí concentració dels participants en la cavalcada de Sant Antoni per tal de guarnir els cavalls i tot seguit el Banderer del Gremi de Traginers d'enguany, acompanyat pels 6 administradors tots amb capa i barret de copa) es dirigeixen cap a la Plaça major, on té lloc la Benedicció dels Tres Tombs. La comitiva està encapçalada per sis llancers de la Guàrdia Urbana de Barcelona, acompanyats pel grup de grallers local i el típic i tradicional Pollo. Més d'un centenar de genets, cinquantena de carros i 10 carrosses ben guarnides per la diada. Telèfon: 93.830.00.00
Festa de Sant Antoni a Linyola (el Pla d'Urgell) El diumenge anterior a Sant Antoni organitza un mercat de productes artesanals i els tradicionals Tres Tombs en honor del sant. La festa comença amb un esmorzar popular amb xulles de porc. Durant tot el matí s'organitzen varies activitats destacant: la demostració d'oficis antics i l'exhibició de cavalls d'arrastrar troncs. Al migdia en acabar la missa en honor de Sant Antoni, tradicionals Tres Tombs i benedicció dels animals. Des del 2005, concurs d'animals de companyia engalanats per a l'ocasió i elegits per un jurat popular. Telèfon: 973.57.50.19
Festa de Sant Antoni a Amposta (el Montsià) - el segon diumenge després de Sant Antoni sortida a les 10 del matí de cavalls i carruatges. A les 11:30h Missa de Sant Antoni a l'esglèsia de la Concepció, a les 12 benedicció dels animals i repartiment de rotllos, i acte seguit, Tres Tombs. Telèfon: 977.70.00.57
Tres Tombs de Sant Antoni Abat a Tàrrega (el Pla d'Urgell) - diumenge, a finals de gener o a primers de febrer. La Societat de Sant Antoni Abat fa reviure cada any una de les tradicions més típiques vinculades al món de la pagesia. Un gran nombre de carrosses i cavalleries donen els Tres Tombs a la plaça del Carme, escenificant antigues escenes del camp i ironitzant sobre alguns aspectes i notícies de l’actualitat. A la tarda, també se celebra el Ball de Societat. Durant tot el dia i com acte paral·lel, la plaça del Carme acull també el Mercat de Sant Antoni. Telèfon: 973.311.608
Festa de Sant Antoni Abat a Castellterçol (el Vallés Oriental) - la cavalcada dels tres tombs es converteix en un espectacle, ja que els carruatges competeixen entre ells, per veure quin és el més ben engalanat i el més original. Organitza: Gremi de Traginers de Castellterçol-St Quirze Safaja-Castellcir-Granera Telèfon: 93.866.61.88
Festa de Sant Antoni a Sabadell (el Vallés Occidental) - se celebra el dia 17 de gener. El 1871 una escissió de l'antiga Germandat de Sant Antoni va provocar l'existència de dues entitats paral.leles. Fet que motiva la competència mútua i el millorament de la festa, de la qual ja es té constància des de 1687. Cada colla organitza la sortida a casa del barander propi, amb refrigeri i anada a la seva parròquia. Acontinuació benedicció conjunta de cavalleries i carruatges. A la tarda desfilada dels Tres Tombs. Telèfon: 93.745.31.10
Festa de Sant Antoni a les Borges Blanques (les Garrigues) - en el marc de la Fira de l'Oli, amb els "Tres Tombs de Sant Antoni", que inclouen, a més a més de la benedicció d'animals de companyia, una desfilada de cavalls i diverses carrosses carnavalesques (amb disfresses), així com el Mercat de Sant Antoni que celebren els comerciants. Telèfon: 973.14.28.50
Tres Tombs de Torrelles de Llobregat (el Baix Llobregat) - des de 1999, amb exposicions relacionades amb la gastronomia, passada amb carro pels més petits i ofrena floral al sant. El dia de la festa despertada per part dels diables, esmorzar de carreters i Passada de totes les cavalleries participants, amb la benedicció corresponent a la Plaça de Sant Martí. Telèfon: 93.689.11.96
Festa dels Tonis a Vic (Osona) - al matí, esmorzar popular i de pagès per a tothom. Tot seguit Passant dels Tonis amb els cavalls i els carros, que fa un recorregut per la ciutat i que inclou la benedicció dels animals a l’Església del Carme i a continuació. El Passant acaba a la plaça Major de Vic, on hi fa unes voltes.
Festa dels Tres Tombs a Martorell (el Baix Llobregat) - el cap de setmana més proper al 17 de gener. Amb ballada de sardanes, la sortida amb les senyeres de l'entitat fins el portal d'Anoia per rebre els pregoners, lectura del pregó i entrega de les banderes. Diumenge esmorzar traginer, obert a tothom, i concentració de genets, cavalleries i carruatges per iniciar la passada pels carrers i places de Martorell, acompanyats per la Banda Simfònica de Martorell. En arribar a la Plaça de l'Església, Tres Tombs i benedicció dels animals. També es fa Ball de gala, Concert Vermut, etc Es reparteixen Tortells de Sant Antoni.
Beneïdes de Muro (Mallorca) - una de les més anomenades de Mallorca per la quantitat de gent que congreguen i la varietat d’animals domèstics i del camp que hi passen. Però també pel seu ja tradicional concurs de carrosses. Sempre es celebren el dia 17, encara que sigui entre setmana.
Beneïdes reivindicatives a Son Macià, Aj. Manacor (Mallorca) Els veïns de Son Macià aprofiten la tradicional festa de les beneïdes per a la protesta. Les carrosses que desfilen estan decorades amb denúncies i reivindicacions.
Tres Tombs a la Selva del Camp (el Baix Camp) - organitzats per l'Associació Jove Confraria de Sant Antoni Abat i l'Ajuntament. Esmorzar a la Cooperativa, desfilada de carruatges, ball i sorteig d’un porc, tal com és tradició en els Tres Tombs selvatans.

Sant Antoni Abat, els tres tombs de Vilanova : la gran festa d'un Sant Barbut
Una guia molt singular per endinsar-se en els nuclis motors d'una festa ...