Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Santantonades

Santantonada

Construcció de la barraca

Les botargues encenen la barraca

Les beneïdes d'animals domèstics

Banderer de Sant Antoni

La festa de Sant Antoni de Cinctorres se celebra el darrer cap de setmana de gener amb les tradicionals arrossegades de carrasques, la foguera i la barraca, les botargues amb coets borratxos, la volta i beneïdes amb els animals, i la representació teatral de la vida del sant.

La Santantonà de Cinctorres (els Ports de Morella) és, juntament amb la de la Todolella, una de les festes de Sant Antoni més tardanes: se celebra el darrer cap de setmana de gener, per tal de no fer-la coincidir amb altres celebracions semblants que tenen lloc el 17 de gener, diada del sant.

La construcció de la barraca i la foguera

Els preparatius de la festa comencen el cap de setmana anterior amb la tallada i plantada del “maio”, l’arbre central que aguanta la ”barraca”, una gran foguera que es construeix a la Plaça Vella i que és l'eix de totes les celebracions posteriors. El dissabte es fa la tallada de les costelles, els troncs que donen forma cònica a aquesta gran pira i que s'afegeixen al "maio" el cap de setmana següent. A diferència d'altres indrets la Barraca de Cinctorres no és buida si no que s'omple amb la llenya que s'arreplega pels volts del poble.

El darrer dissabte de gener és el dia central de les festes i comença amb un esmorzar pels col·laboradors, per tal d'anar agafant forces. Durant tot el matí s’arreplega la llenya, que serveix per omplir l’interior de la pira i es “vesteix” la barraca amb brancatge verd.

Després hi ha dinar a l’ermita de la Mare de Déu, patrona del poble. A mitja tarda entren les cavalleries amb la llenya d'alzina per a la foguera que es fa a la Plaça de l’Ajuntament. Diversos cavalls arrosseguen unes grans carrasques d’una sola peça (de fins a 200 quilos), que es tallen i s’amunteguen per fer la foguera que servirà per coure el sopar, que s’acompanya amb abadejo (bacallà) i vi.

Representació de la vida del sant i cercavila

Tot seguit, els joves del poble comencen la representació de la vida de Sant Antoni en un escenari muntat per a l’ocasió al pavelló polivalent. Quan finalitza aquesta obra de teatre, les botargues de Cinctorres -que van provistes amb una garrots que fan de llançacoets borratxos- i la Temptadora -un home disfressat de dona i que és la personificació del diable- desfilen en cercavila pels carrers del poble i, finalment, encenen la barraca.

Benedicció d'animals i coquetes

Finalment té lloc la benedicció dels animals domèstics (conills, pollastres, cavalls, vaques, gats, gossos, etc) i la “volta” a la plaça de l’ajuntament de la quarantena de cavalls que participen en l'arrossegament de les carrasques. Els majorals donen una “coqueta” (una peça de rebosteria d’una lliura i amb forma allargada) a tothom qui porta un animal a beneïr. La jornada acaba amb un animat ball amb música d’orquestra.

Jocs i curses pels més petits

L’endemà diumenge al matí hi ha missa i jocs pels més petits (curses de matxos, trencar l’olla, etc). Els guanyadors són recompensats amb els ànecs, pollastres i altres animalons que es compren per a l’ocasió i que antigament es recollien casa per casa en una capta.

Iconologia de l'espectacle
Fàbregas i Surroca, Xavier / Edicions 62