Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Santantonades

A diverses poblacions de les comarques del nord del País Valencià (els Ports i Maestrat), la Franja (el Matarranya) i el sud del Principat de Catalunya (la Terra Alta), la festa de Sant Antoni s'anomena “Santantonada”. Es singularitzen per incloure una representació parateatral protagonitzada per sant Antoni i un tipus especial d'éssers perillosos, les botargues o diablets; i per la presència d’una foguera de gran dimensions, anomenada "barraca" i bastida al voltant d’un arbre central, el "maig", que és revestit de brancatge verd.

Santantonada
Todolella (els Ports)
La Todolella és la vila dels Ports de Morella que celebra més tard la Festa de Sant Antoni, pels volts del diumenge abans de Carnestoltes. La festa està organitzada pels majorals del poble i compta amb alguns dels elements més tradicionals d'aquest tipus de celebracions.

Santantonada
Cinctorres (els Ports)
La festa de Sant Antoni de Cinctorres se celebra el darrer cap de setmana de gener amb les tradicionals arrossegades de carrasques, la foguera i la barraca, les botargues amb coets borratxos, la volta i beneïdes amb els animals, i la representació teatral de la vida del sant.

Santantonada
el Forcall (els Ports)
La del Forcall és una de les Santantonades més complertes d’entre les que tenen lloc pels volts del 17 de gener. Una trepidant representació parateatral, amb sants i dimonis, i la construcció i encesa d’una espectacular foguera són els dos grans eixos d’aquesta festa que ha estat model a seguir per a altres poblacions d'aquesta zona del nord de Castelló.

Santantonada
Herbers (els Ports)
La Festa de Sant Antoni d'Herbers segueix l'estructura ritual de totes les Santantonades que aquests darrers dies de gener es celebren en diferents pobles dels Ports de Morella. La d'Herbers, però, és l'única que no inclou cavalls en la seva posada en escena.

Santantonà a Olocau del Rei (els Ports) - santantonà que es celebra la setmana abans de Sant Antoni.
Santantonà a Sorita (els Ports) - pàgina amb informació sobre les festivitats de Sant Antoni a Sorita (sortida a buscar llenya per la barraca, Diablera i crema de la foguera ...)
Festes de Sant Antoni a Vallibona (els Ports) - web de l'associació "Amics de Vallibona" amb fotografies i vídeos de la festa de Sant Antoni 2001 en aquesta localitat.
Sant Antoni a El Portell (els Ports) - web amb informació d'aquest municipi i de totes les seves festes, inclosa la de Sant Antoni Abat. Amb barraca de grans dimensions, recitament de cançons, repartiment de panets, benedicció d'animals i representació d'escenes de la vida del sant.
Santantonà a Villores (els Ports) - dissabte següent al 17 de gener , amb la presència de botargues, la barraca, ball popular i recorregut de la comitiva casa per casa convidant als veïns a vi i pastes.
Festes de Sant Antoni a Vilafranca (els Ports) - amb el dia de la "malea", els dies dels troncs, el dia de les barres i la plantà de la barraca a la que es bóta foc.
Sant Antoni a Olocau de Carraixet (el Camp de Túria) - web particular sobre el municipi d'Olocau sobre la crema de la foguera de Sant Antoni, la baixada i el repartiment de rotllos.
Festa de Sant Antoni a Vallibona (els Ports) - fotografies de la festa de Sant Antoni a Vallibona. Preparació de la malea, i costelles de la barraca, els dimonis, Sant Antoni i l'encesa de la barraca. Telèfon: 96.417.20.08

Iconologia de l'espectacle
Fàbregas i Surroca, Xavier / Edicions 62