Calendari: Festes d'Estiu > Teatre popular > Representacions llegendàries

Festival del Comte Arnau
Sant Joan de les Abadesses (el Ripollès), Finals de juliol - Mitjans d'agost

Cartell dels 10 anys del Cicle

Escenificació de la llegenda

La figura del Comte Arnau, un dels personatges catalans més mítics, reviu i es reactualitza cada any en el marc d'un cicle que inclou teatre, dansa, música i tot un seguit d'activitats com caminades nocturnes, visites guiades i tasts gastronòmics que ressegueixen els escenaris del protagonista d'una de les nostres llegendes més populars.

L’any 1996 l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va iniciar el Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau amb l’objectiu de recuperar la llegenda del Comte Arnau a través d'un festival de teatre, música i dansa i fer d’aquest personatge mític un element identificador de la vila. Els espectacles més destacats, sempre que fos possible, s'havien de representar al claustre del monestir de Sant Joan, un dels escenaris de la llegenda. Una altra de les línies que es va començar a treballar va ser la d'encarregar espectacles o composicions a artistes de renom i fomentar la recuperació d'obres desconegudes o poc valorades. O sigui, mantenir viu el mite del comte Arnau demanant que els nous creadors el prenguin també com a motiu d’inspiració. Han passat pel cicle artistes de la talla de Jordi Savall, Maria de Mar Bonet, Marina Rossell, Rafael Subirachs, La Coral Sant Jordi amb Mònica Green, el cor Vivaldi, Paco Ibáñez o els millors esbarts dansaires de Catalunya.

El festival també ha creat el Centre de Documentació del Mite del Comte Arnau un espai obert a la consulta d’investigadors que recopila tot el material existent sobre la llegenda i el mite amb qualsevol tipus de suport (paper, sonor, àudiovisual, ...).

El comte Arnau, personatge mític de Gombrèn

Un dels actes centrals i origen del cicle és la representació de la llegenda del comte Arnau que cada any realitza el grup de teatre amateur local.

En la tradició oral de la comarca del Ripollès hom conta el fet llegendari segons el qual el comte Arnau fou desterrat per les seves males arts a l’indret de Mataplana. Allà li donaren una pell de bou amb la promesa que li cedirien tot el terreny que pogués abraçar amb ella. El comte tallà aleshores la pell en estretes tires de cuir i obtingué l’extensió de terreny que comprenia la superfície del que avui és el destruït castell de Mataplana i la capella de Sant Joan de Mata.

Hom creu que després de la seva mort, l’ànima del Comte Arnau vaga erràtica cercant el perdó per les seves accions blasfemes amb donzelles de la zona i per les " soldades mal pagades", " mesures mal rasades", o per "fer patir el pobres en anys de fam...".

L'imaginari popular en la llegenda del rescat de les cent donzelles
Rumbo Soler, Albert / Edicions El Mèdol