Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Martí > Festes majors

Una setmana de festa dedicada al sant de les ferradures

Trobada de Martins i Martines

Dansa d'Arenys

Concert de jazz

Concurs de colles sardanistes

La Festa Major de Sant Martí dura tota una setmana i es caracteritza per una exquisidesa gastronòmica local: el farcit o relleno de pomes, un plat d'origen medieval que només s'elabora en aquestes dates.

L'11 de novembre, Sant Martí, és la la festa més emblemàtica i viscuda per tota la gent d'Arenys de Munt. Tradicionalment, la festa es reparteix al llarg dels dies 11, 12 i 13 de novembre i sovint s'allarga fins al cap de setmana. Sant Martí és la festa d'entrada a l'hivern, amb la ja present caiguda de les fulles dels arbres de la Riera i els primers freds.

Plats de festa major

La Festa Major de Sant Martí d'Arenys de Munt destaca pel farcit o relleno, present a la majoria de taules arenyenques en aquestes dates. Es tracta d'un plat tradicional amb una recepta d'origen medieval que està fet amb pomes farcides de carn picada i una salsa a base d'ametlles, xocolata, melindros i el que cada cuiner vulgui afegir.

El diumenge de la Festa major es fa la Mostra de Relleno, cada any amb més cassoles i ja plenament consolidada, durant la qual s'ensenya la recepta, es fa un concurs.... Alguns anys també s'ha fet un taller de Pomes de Relleno a can Borrell.

Un altre dels plats propis de la Festa Major d'Arenys de Munt, molt arrelat fins no fa massa anys, havia estat un guisat fet a base de "boia", un tipus d'ovella vella i peluda, amb una carn molt forta. Per aquest motiu un dels malnoms dels arenyencs és el de "boies".

La seqüència ritual

El dia central de les celebracions de la Festa Major és l'11 de novembre, diada de Sant Martí i dia de festa local.

Al matí, ball d'homenatge i sortida de tots els gegants acompanyant les autoritats municipals. Arenys de Munt té dues parelles de gegants (els gegants vells i els gegants nous, tots dos de nom de nom Martí i Remei, i uns gegantons que representen els fills de la parella.

Tot seguit, se celebra una missa especial en honor al patró Sant Martí a l'església parroquial, que compta amb la participació d'una cobla i d'una coral. En sortir d'ofici, totes aquelles persones que es diuen Martí o Martina es reuneixen i es dóna un obsequi als nadons nascuts el darrer any.

Seguidament es ballen sardanes i la Dansa d'Arenys, primer la versió infantil i després l'adulta, amb les espolsades. Al vespre, concert de festa major i teatre a càrrec del grup de teatre del poble, i a la nit, ball de festa major i concert.

La festa major s'allarga durant tot un cap de setmana i inclou actes com el Concurs de Fotografia (des de 1973); les nits de jazz amb els grups locals; la trobada de gegants, el correbars, correfoc i la nit jove; la Trobada d’Intercanvi de Plaques de Cava; diverses activitats infantils (teatre, circ, contes, etc) i el Concurs de Colles Sardanistes de diumenge al matí, que se celebra des del 1957.

Avui ja no se celebren la típica fira de bestiar ni la de roba d'hivern que anys enrere tenien lloc durant aquestes dates.

Els secrets de Sa Bardissa
Aymar i Ragolta, Jaume / Diputació de Girona