NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Llorenç > Festes majors


Festes de Sant Llorenç
Que no sentiu?
Alaior (Menorca), cap de setmana posterior al 10 d'agost


Jaleo a sa Plaça


Un caixer amb el seu cavall


La ballada de gegants


Els focs d'artifici


 

Com en d'altres celebracions de viles properes, els cavalls són els protagonistes de les festes majors d'Alaior, una festivitat amb més de 700 anys d'història. Les "qualcades dels caixers", les curses equines i els "jaleos" formen l'estructura bàsica d'aquesta cita obligada del calendari festiu de la illa de Menorca.

La festa va estretament lligada a l'ermita de Binixems, a cinc quilòmetres d'Alaior i fundada l'any 1301. La celebració va tenir un caire religiós i va anara vinculada a l'ermita fins al 1832-1833, quan la festa es va traslladar a Alaior.

Dies abans de la festa, la imatge de Sant Llorenç, acompanyada pels cavallers, es trasllada des de l'ermita de Binixems fins a la Casa Rectoral. A l'arribada de la comitiva el caixer batle adreça un missatge a la població i la convida a a participar en els actes organitzats. És l'inici de les festes, tot i que no és fins el divendres de festa major, que es llegeix el pregó de Festes. Aquest mateix dia el Batle lliura el penó de Sant Llorenç als caixers que, amb el so del tambor i el flabiol, el traslladen a l'Ajuntament. El primer dia de festes continua amb un concert, correfoc i revetlla.

Dissabte de festa major al matí hi ha la convidada dels caixers i cavallers, i a la tarda té lloc la sortida dels gegants, seguida de la qualcada i el refrigeri de "Gin des poble". Seguidament hi ha la processó fins l'ermita de Sant Pere Nou, on tenen lloc les solemnes completes amb l'assistència de tota la corporació municipal. En acabar, "jaleo" a sa Plaça, amb la banda de música i l'espectacle eqüestre a càrrec dels caixers i cavallers. Finalment, el dia acaba amb la tradicional recepció a l'Ajuntament i la revetlla d'estiu amenitzada amb música d'orquestra.

Diumenge de festa major al matí es fa la replegada de la qualcada i la Missa des Caixers, seguida del "Jaleo" a sa Plaça. Al capvespre els cavallers obsequien als veïns amb la tradicional visita de l'aigua-ros. El diumenge finalitza amb balls tradicionals, la gran desfilada de carrosses, un acte que es fa des de la recuperació dels ajuntaments democràtics, i la revetlla de Sant Llorenç amenitzada amb música d'orquestra.

Dilluns és el darrer dia de les festes i inclou les corregudes a cós i una revetlla de fi de festes i nit de rock amb grups locals.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Ajuntament d'Alaior i Centre d'Estudis Locals d'Alaior


  9189 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament d'Alaior
http://www.alaior.org
Carrer Major, 11
07730 Alaior (Menorca)
971.37.10.02
governacio@alaior.org

Centre d'Estudis Locals d'Alaior
http://www.menorcaweb.net/cel
07730 Alaior (Menorca)
cel@menorcaweb.net



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org