Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Santa Margarida > Festes majors

Festa de Santa Margalida
Felanitx (Migjorn), 19 i 20 de juliol

Tres cavallets i un dimoni, el 1935

Un dels balls dels cavallets

Un cavallet i la dama

La festa de Santa Margalida de Felanitx té per protagonistes als Cavallets, un conjunt de danses rituals l'origen del qual es remunta al segle XVII. El formen set infants, nins i nines d'edats compreses entre els 10 i els 13 anys dels quals 6 duen una figura de cavall passada pel cos i l'altre és la dama, que sol ser una nina que duu un capell vermell i un ramellet d'alfabeguera.

Un dels elements identitaris de la Festa Major de Felanitx són els cavallets, un conjunt de danses que s'executen els dies que dura la festa de la patrona Santa Margalida, el 19 i 20 de juliol. Durant aquests dies, els cavallets ballen pels carrers, durant l'oferta i a la missa major. Els cavallets també ballen per les festes de Sant Agustí, el 27 i 28 d'agost.

L'origen dels cavallets de Felanitx es remunta a la fundació en aquest poble del Convent de Sant Agustí l'any 1603. En l'actualitat i des de l'any 1881, l'Ajuntament es fa càrrec del conjunt.

Elements del ball

Els Cavallets el formen set infants, nins i nines (en aquell temps eren tots nins, ja que l'Església no acceptava el sexe femení com a protagonista), d'edats compreses entre els 10 i els 13 anys, dels quals 6 duen una figura de cavall passada pel cos. El seu vestit es compon d'espardenyes i calces blanques, calçons blancs un poc bufats fins part davall dels genolls, amb un rivet vermell a la part exterior de cada cama, del qual pengen uns cascavells que a l'hora de ballar afegeixen percussió a la música de xeremies, flabiol i tamborino que els acompanya. Pel cos vesteixen una guerrera vermella amb rivets blancs, tancada amb botons, i pel cap un capell verd amb l'ala esquerra doblegada per amunt i travada amb un floc.

L'altre component del conjunt és la dama, que sol ser una nina, vestida amb unes espardenyes blanques amb una roseta de color damunt l'empena, unes calces blanques, faldes i faldetes blanques amb blondes. Pel cos du també una guerrera verda, adornada igualment amb randes, i pel cap un capell vermell, amb una ala doblegada per amunt, però per la part de davall la barra. A la mà esquerra duu un ramellet d'alfabeguera i a la dreta un mocadoret fi, ben brodat i amb randes precioses, de macetes o frivolité, preferentment, amb el qual marca el compàs i dóna les entrades a cada un dels balladors durant el ball.

La indumentària dels cavallets i la dama s'ha transformat al llarg dels anys. Segons Mossèn Antoni Pont, els cavallets anaven antigament "vestits de blanc amb sandàlies blanques, calçons curts i amples amb rivets vermells i petits cascavells. La dama, a la vegada, vestida de blanc, amb falda, sandàlies color de rosa i una roseta damunt cada peu, portant a la mà esquerra un esqueix d'alfabeguera i a la mà dreta un mocadoret d'escambrai molt brodat per donar entrada als Cavallets".

Els balls dels Cavallets

Els balls que executen els Cavallets de Felanitx tenen nom propi: els Canvis, el Pas Nou, el Passeig, les Cadenilles, el Rotllet. Els quatre primers no tenen una música fixe: els xeremiers executen unes tonades que ells anomenen mateixes antigues de manera genèrica. En canvi el Rotllet i ses Esses tenen una música pròpia. Curiosament, la música de ses Esses, que només se ballen el dia de la festa dins la Parròquia o dins el Convent, està agafada de la marxa militar que es va fer popular, dedicada al mariscal Riego.

Els Cavallets evolucionen al so de la música de les xeremies, del flabiol i el tamborí. La xeremia està tant associada a aquest ball que quan Felanitx no tenia xeremiers, se'n feien venir d'altres pobles, com Sencelles o Biniali.

Text i imatges: Redacció festes.org, amb aportacions de membres de l'Ajuntament de Felanitx

El meu poble