Dilluns, 6 de maig de 2024 | Joan de les Lletres Grosses    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Domènec > Festes majors

Imatge gràfica de la Garrinada

Els protagonistes de la història

Un taller de circ

Un concert

Des de l’any 2000 i en el marc de la festa major de Sant Domingo, els joves d’Argentona organitzen “La Garrinada”, una festa que s’inspira en l’inversemblant història d’un bisbe, un campaner i dues truges i que és a l’origen del nom popular amb què hom coneix als habitants d’aquesta vila: els “Repicatruges”.

La història del bisbe, el campaner i les truges

La història explica que, un any a finals del segle XVII, la vila d’Argentona va rebre la visita inesperada del bisbe de Barcelona i que aquest, en veure les condicions en què estava la parròquia - l’aviram passejava i picotejava lliurement pel cementiri, un fet que considerava un sacrilegi i de molt mal gust-, va amonestar al capellà. Després d’això, el bisbe va decidir anunciar una segona visita per tal de comprovar si s’havien corregit les lamentables condicions en què es trobava l’església i el seu entorn.

Aleshores, i durant algun temps, el poble i el seu mossèn van estar esperant, expectants, la visita del bisbe de Barcelona, un fet que en aquells temps constituïa un aconteixament de grans dimensions degut a la rellevància de l’estament eclesiàstic barceloní. El campaner es va erigir en l'encarregat d’estar a l’aguait i van acordar que, faria saber a toc de campana als argentonins i argentonines el moment precís quan el bisbe arribés al poble, per així poder-li fer una bona rebuda. Un bon dia, el campaner veié des de la torre una munió de pols que s’aixecava riera enllà en direcció al poble, i automàticament començà a repicar campanes per avisar que el bisbe s’acostava. Però quina va ser la sorpresa de la gent del poble al veure que aquella polseguera no era pas la carrossa d'una autoritat religiosa sinó un carro d'un pagès amb dues truges ben bacones.

Des de llavors, i gràcies a aquesta història de confusió d'un bisbe per uns garrins, a la gent d’Argentona se la coneix com a “repicatruges” i diuen que al bisbe encara li dura l’empipada.

Diversos elements de la imatgeria festiva d’Argentona fan referència a aquesta història, com els gegants del Centre Parroquial (un porc, una truja i dotze garrins petits), i la truja de foc de la colla de diables local. També es va fer una recreació de la llegenda l’any 1989 en el marc de l’aniversari del Centre Parroquial i durant el que Jaume Arnella va fer uns romanços sobre la història dels Repicatruges.

”La Garrinada”: el festival jove d’Argentona

En l’actualitat l’única referència de caire festiu a la història dels repicatruges és “La Garrinada”. Es tracta de la festa que els joves d’Argentona organitzen des de l’any 2000 dins el programa d’actes de la festa major i, que com el seu nom indica, té el seu origen en la història el bisbe, el campaner i les truges. Les activitats se celebren als patis de l’escola Bernat de Riudemeia, al ben mig del poble, les tardes i nits del 4, 5 i 6 d’agost. La Garrinada és un programa d’activitats ben diverses, d’entre les quals destaquen els concerts, el teatre, el concurs de crits, la caipirinyada popular i el taller de diables pels més menuts. Tots els actes són gratuïts i per a totes les edats, encara que els joves en són els protagonistes.

Un dels aspectes més destacats d'aquesta festa és la seva organització, oberta i participativa i en mans del jovent del poble. El pressupost destinat per la regidoria de cultura i festes a “La Garrinada” és gestionat íntegrament pels joves, constituint-se d’aquesta manera un model organitzatiu de festa juvenil i popular, de referència per altres celebracions semblants del Maresme.

Imatges: Col·lectiu Repicatruges

El càntir per aigua