Dilluns, 6 de maig de 2024 | Joan de les Lletres Grosses    cerca       subscriu-te
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Domènec > Festes majors

Argentona (el Maresme)
L’aigua i els càntirs són dos dels elements indispensables de la seqüència ritual tradicional de la festa major d'estiu d'Argentona, una vila del Maresme que, cada any des del segle XVII, renova el seu vot de poble a sant Domènec en agraïment per haver-los deslliurat de la pesta.

La Garrinada
Des de l’any 2000 i en el marc de la festa major de Sant Domingo, els joves d’Argentona organitzen “La Garrinada”, una festa que s’inspira en l’inversemblant història d’un bisbe, un campaner i dues truges i que és a l’origen del nom popular amb què hom coneix als habitants d’aquesta vila: els “Repicatruges”.

Festa major
Poboleda (el Priorat)
Poboleda és un dels pocs municipis de tot el país que compta amb un canó festiu per anunciar l'arribada de la festa major, que en aquest municipi se celebra en honor de Sant Domènec fins a finals d'agost amb una gran quantitat d'actes de tot tipus.

Festa Major i Fogardera
La Ràpita (l’Alt Penedès)
Cada diumenge de festa major el Ball de Diables de la Ràpita fa la representació del seu acte sacramental, la lectura de les sàtires i la Fogardera, una impressionant encesa de més de vint minuts de pirotècnia incessant que vol representar l'Infern i que clou els intensos dies de la festa gran del poble.

Festa Major de Móra la Nova (la Ribera d'Ebre) - La es celebra el primer cap de setmana del mes d’agost. Un acte que s’ha de remarcar dintre de la Festa Major és la gala de les Nits Blanques que se celebra el diumenge a la nit. Totes i tots els quintos de la població es vesteixen de gala per presentar-se en societat. Elles es vesteixen totalment blanc i ells amb vestit.
Festes de Sant Domingo a Miravet (la Ribera Ebre) - Inicialment només se celebrava al barri de Sant Domingo, al raval dels Canterers, on hi ha tots els obradors dels terrissers, però modernament s'ha convertit en la festa major d'estiu. Se celebra el primer cap de setmana d’agost i un dels protagonistes és el pitxell de moixó, un càntir d'engany únic i exclusiu d'aquesta població. Destaquen la Festa del Riu (amb baixada d'andròmines per l'Ebre, pal ensabonat, curses, jocs) i la cercavila d'aigua que s'organitza en acabar el ball de festa major, durant la qual la gent surt als balcons i remulla els participants. Telèfon: 977.40.71.34
La repicatronada a Argentona (el Maresme) - a càrrec de La Polseguera i els Diables d'Argentona en el marc de la festa Major de Sant Domingo, a principis d'agost.
Festes de Sant Domènec a Xaló (la Marina Alta) - festes patronals que se celebren pels volts del 4 d'agost amb una gran quantitat d'actes: bous, pirotècnia, carrera de galls, partides de pilota valenciana al carrer, etc. L’origen de les actuals festes es remunta al porrat que es feia a mitjan segle XIX en la data del 4 d’agost a la placeta de l’Ermita. L'any 1897 l'Ajuntament trasllada el lloc de celebració al centre del poble i allarga les festes a tres dies. Es fa una processó de l'aigua, durant la qual es dispara aigua des d'un camió cisterna.

El càntir per aigua
Violant i Simorra, Ramon / Migdia Serveis Culturals