Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Martí > Festes patronals

Festa Major de Sant Martí

Entrega de la nova faixa a l'hereu

Trobada de gegants

Pintura ràpida

Capgrossos

La Festa Major de Sant Martí de Puig-Reig se celebra pels volts de l’11 de novembre amb l’arrelada tradició d’escollir la pubilla i l'hereu amb els vots de totes les entitats del municipi. La festa també compta amb diverses fires temàtiques i altres activitats culturals.

La Festa Major de Sant Martí, també coneguda per "Festa Major d'Hivern", se celebra el cap de setmana més proper a l'11 de novembre, diada del patró del poble, Sant Martí. La festa es va revitalitzar molt a partir de l’any 1981, amb motiu del setè centenari de la carta de poblament de Puig-Reig.

Una de les activitats destacades de la festa és la Fira de Sant Martí, que inclou una Fira d’Artesania -amb els seus estands dels artistes i artesans locals- i la Fira Comercial -organitzada per la Unió de Botiguers i Comerciants de Puig-reig-, dues fires que omplen els carrers de la població amb nombrosos visitants provinents de tota la comarca. La fira pretén posar en valor els productes agroalimentaris de proximitat, en què el Berguedà i, en especial el municipi de Puig-reig, en són bons referents, així com altres productes (industrials, vehicles...).

Una de les activitats importants de la festa és l'acte de proclamació de la Pubilla, l’Hereu, la Dama i el Fadrí de Puig-Reig entre tots els representants de les associacions i entitats del poble. Aquests quatre joves han estat escollits a través d’un procés participatiu per representar i portar el nom de Puig-reig per tot Catalunya durant el proper any. En el marc d’aquest acte, s’entreguen les noves bandes i faixes als nous representants escollits i es fa els comiat dels que ho han estat el darrer any, acompanyats de pubilles, dames, hereus i fadrins de diferents municipis de Catalunya.

El dia central de la festa és l'11 de novembre, diada de Sant Martí, dia de festa local. Aquell dia té lloc l’ofici solemne, que compta amb l'assistència de les autoritats polítiques, pubilles i hereus, i els representants de la societat civil del poble, que de bon matí es concentren a l’Ajuntament i van en cercavila fins a l’església.

El diumenge al matí hi ha la Trobada de Gegants, una trobada que va néixer l'any 1982 i que compta amb la presència de diferents colles geganteres i gralleres de la comarca. Els gegants locals, Martí i Carme, es van crear l’any 1981 al Taller Casserras de Solsona. Representen una parella de pagesos benestants de la zona del segle XVII i XVIII. Després de la Plantada de Gegants, les figures participants fan una cercavila pel mig de la fira.

Durant els dies que dura la festa es realitzen activitats infantils, un concurs de pintura ràpida que aplega desenes de pintors locals, una trobada de gegantons i capgrossos, i la presentació d’un nou número de “Pensaments i paraules”, un recull de textos i dibuixos d’autors locals que des de l’any 1981 edita l’ajuntament.

Ajuntament de Puig-Reig
C/ Pau Casals 1, 2n