Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Mare de Déu del Roser d'Octubre > Festes majors

Festa del Roser

La Trobada de Puntaires

La cercavila del Most

El Correfoc

La Carpafera

La Festa del Roser de Martorell se celebra durant el cap de setmana més proper al 7 d'octubre amb un conjunt d’activitats que constitueixen un homenatge a la pagesia local i que destaquen per la tradicional Festa del Most i la sortida de tota la imatgeria festiva i popular relacionada amb la llegenda del Pont del Diable.

La Festa del Roser de Martorell va començar a celebrar-se l’any 1572 quan Lluís de Recasens, veí de Martorell i un dels responsables de la victòria a la Batalla de Lepant (7 d’octubre de 1571) va aconseguir que el Papa concedís un jubileu perpetu a la Confraria del Roser de Martorell (5 de març 1572). A partir d’aleshores, els habitants de Martorell dedicaren una festa a la Mare de Déu del Roser, coneguda popularment com la verge "de la Victòria", ja que consideraven que la seva intercessió havia estat decisiva en la batalla contra els turcs.

Durant molts anys, la festa tingué un contingut merament religiós. En l’actualitat, però, ha perdut el aquest sentiment i no s’hi celebra cap acte dedicat a la Verge. La festa s'ha convertit en una festa major petita de la vila, una celebració en honor al món de la pagesia de Martorell partint dels elements de la cultura popular local.

Un dels plats forts de la Festa del Roser és la Festa del Most que se celebra dissabte a la tarda. Una cercavila passeja pel casc antic de la ciutat tots elements de la cultura popular local: els gegants i capgrossos, amb els seus balls propis; els carruatges guarnits de l’Associació de Sant Antoni Abat (el carro dels pagesos, el carro de les portadores, el carro de la bóta, el carro del vi i el carro del cava) i els balls populars de l’Esbart Dansaire de Martorell. La cercavila continua a la nit amb un correfoc a càrrec dels Diables de Martorell i la Carpafera, un drac amb forma d’un dels peixos propis dels rius que voregen Martorell; i amb un castell de focs d’artifici al famós Pont del Diable. La festa es clou amb un sopar i el Ball del Roser o del Most al Progrés.

Diumenge al mati, la festa continua amb la trobada de plaquistes de cava, la Fira d’Artesania i la Trobada de Puntaires, mentre que per la tarda la festa acull diverses actuacions musicals.

Imatges: Patronat de Cultura de Martorell

El Cant de la Carxofa de Castellar-l’Oliveral