Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Mare de Déu del Roser d'Octubre > Festes majors

Festes del Roser
Barcelona (el Barcelonès)
Els veïns i els propietaris de parades de la Rambla de Barcelona celebren la seva festa major en honor a la Mare de Déu del Roser, patrona d'aquest emblemàtic carrer de Ciutat Vella. Durant tres dies, les activitats de cultura popular s'entrecreuen amb l'anar i venir efímer del turista i amb la quietud interessada dels homes i dones estàtua.

Festa del Roser
Martorell (el Baix Llobregat)
La Festa del Roser de Martorell se celebra durant el cap de setmana més proper al 7 d'octubre amb un conjunt d’activitats que constitueixen un homenatge a la pagesia local i que destaquen per la tradicional Festa del Most i la sortida de tota la imatgeria festiva i popular relacionada amb la llegenda del Pont del Diable.

Sarrià-Sant Gervasi, Aj. Barcelona (el Barcelonès)
Durant més de deu dies, al voltant del 7 d'octubre, el barri de Sarrià de Barcelona celebra la seva Festa Major amb una gran quantitat d'actes culturals, esportius i gastronòmics, d'entre els que destaquen la Cercavila de les Escoles, la Trobada de Gegants i el Correfoc Sarrià en Flames.

Festa del Roser a Verges (el Baix Empordà) - és la Festa major d'Estiu d'aquesta localitat. Alguns carrers s'engalanen i participen d'un concurs d'engalanament. Divendres al vespre, pregó i sopar popular i ball a la placeta. Dissabte a la tarda sardanes i al vespre concert de música. Diumenge al matí cercavila amb gegants i capgrossos i ofici solemne amb la participació de la coral vergelitana. Es celebra a mitjans de setembre (tercer cap de setmana). Telèfon: 972.780.007
Festa Major a Peramola (l'Alt Urgell) - a Peramola ha estat molt arrelada la veneració a la Mare de Déu del Roser, pel fet que s'hi celebren dues festes anyals dedicades al Roser, la primera de les quals és el 7 d'octubre amb motiu del Roser de tot el Món que fou instituït pel Sant Pare després de la victòria de Lepant l'any 1571 (la segona el Roser de Maig), i que fou atribuïda a un triomf del Roser, fet que constituí un al·licient per a la seva propagació. Peramola, a més de celebrar les dues festes ha tingut la capella dedicada a aquesta advocació, situada als afores del poble, i ha esdevingut un punt de referència per tots els fills de la vila. Precisament a la població anomenar el Roser era igual a dir Festa Major, ja que ha estat motiu de retrobament de parents i amics. Telèfon: 973.47.02.63
Festa major de Corçà (el Baix Empordà) - se celebra el primer diumenge d'Octubre en honor al Roser d'Octubre. Durant la festa Major té lloc també la Mostra d'art Corçanenc a la sala de la Biblioteca de Corçà. Se celebra en aquesta data des dels anys 1970, abans es feia pels volts de l'11 de setembre. Dissabte i diumenge, al matí missa i sardanes i a la tarda i nit, ball d'orquestra. Telèfon: 972.630.051
Festa Major del Roser a Abella de la Conca (Pallars Jussà) - se celebra el primer diumenge d'octubre i se celebra en honor a la Mare de Déu del Roser, patrona del municipi. Telèfon: 973.66.41.98
Festes patronals i Cant de la Carxofa a Castellar-L’Oliveral, Aj.de València (l'Horta) - en el marc de les Festes Patronals de Castellar en honor a la Mare de Déu del Rosari, en acabar la processó, davant de la imatge del Santíssim Crist, es canta el motet “Gloria a Déu en les altures”, més conegut com “la Carxofa”. Ho organitza l'Associació Amics de la Carxofa Castellar-Oliveral. Les festes se celebraven pels volts del 7 d'octubre però degut al mal temps que sol fer aquests dies en la dècada dels anys 80 es va decidir celebrar la festa pels volts del tercer diumenge de setembre. La celebració de la festa dura varios dies. Es realitzen molts actes: concerts, balls, sopars al carrer i la processó que culmina amb el Cant de la Carxofa. El dia 7 d’octubre només se celebra una missa.

El Cant de la Carxofa de Castellar-l’Oliveral
Diversos autors, / Associació Amics de la Carxofa de Castellar-L’Oliveral