Calendari: Festes d'Estiu > Onze de Setembre > Representacions històriques

Aplec del 18 de setembre
Cardona (el Bages), Cap de setembre proper al 18 de setembre

Un moment de la representació

Actuació dels bastoners

La ofrena floral

A Cardona té lloc una de les darreres commemoracions de la Diada al Principat de Catalunya. S'hi celebra l'Aplec del 18 de setembre, un conjunt d'actes que recorden el setge que va patir la ciutat el 1714 en el marc de la Guerra de Successió que enfrontà els catalans amb les tropes franco-espanyoles i que compta amb una escenificació teatral, una ofrena floral i diverses actuacions de grups de cultura popular.

Nascut l'any 1998 en aquesta població del Bages, l'Aplec del 18 de Setembre és una commemoració històrica que s'enmarca dins els actes de la Diada Nacional. De fet, l'Aplec és la darrera de les celebracions de la Diada a tot Catalunya. Si Barcelona va caure l'11 de setembre, Cardona ho féu el 18, essent l'últim baluard de la resistència durant la Guerra de Successió, ja que no es va rendir a les tropes franco-espanyoles fins aquesta data.

Al llarg d'aquests anys l'Aplec s'ha anat consolidant i s'han multiplicat el nombre d’actes i d'entitats participants. Per això l'any 2004 es va crear l"Associació Cultural 18 de Setembre", una plataforma formada per una àmplia representació del teixit associatiu de Cardona.

Un dels actes més destacats de l’Aplec del 18 de setembre és la representació històrica del setge del Castell que es fa divendres a la nit. Aquesta escenificació recrea els esdeveniments succeïts a la vila durant set dies de setembre de 1714. L'obra es fa en base a l'abundant documentació històrica existent i acaba amb una marxa de torxes i una hissada d'una senyera estelada gegant.

Un altre dels actes commemoratius de la diada és l'ofrena floral que té lloc el 18 de setembre al monument que hi ha a la vila en honor als que van perdre la vida en la defensa de la ciutat.

Durant tot el cap de setmana els actes es succeeixen: jornades amb grups de cultura popular de la comarca, xerrades i conferències, una fira d'entitats que compta amb la participació de col·lectius d’arreu els Països Catalans i concerts i àpats gastronòmics.

1714. El setge de Barcelona
Hernàndez Cardona, Francesc Xavier / Angle Editorial