NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Miquel > Fires


Fira de Sant Miquel i Festes de Tardor
La tardor arriba a la ciutat de la mà de l'agricultura
Lleida (el Segrià), Setmana del 29 de setembre


El Tractor de l'Any


Fruites engalanades


Saló Nacional de la Maquinària Agrícola


L'Eurofruit


Cartell de l'edició 2004


El globus aerostàtic


Els capgrossos durant la cercavila


Les firetes


 

Els lleidatans i lleidatanes celebren, cada any pels volts del 29 de setembre, un dels moments més importants de tot el seu calendari festiu, amb la Fira Agrària de Sant Miquel i les Festes de Tardor. Es tracta d'un conjunt d'activitats, originat al voltant d'una fira agrícola i ramadera, que marca l'arribada de la tardor.

La Fira Agrícola de Sant Miquel

Els Camps Elisis de Lleida són l’escenari on s’esdevé cada any la Fira Agrícola de Sant Miquel, la fira comercial que va originar les actuals celebracions festives de tardor a Lleida. Es tracta d'una de les fires amb més transcendència i rellevància pels professionals del sector agrícola i ramader català i s’ha convertit en un punt de trobada de referència per l’univers pagès català.

Els seus orígens es remunten en un privilegi concedit pel rei Jaume I l'any 1232, però la seva configuració actual es fixa a mitjans segle XX. La Fira ocupa una superfície de 65.000 m2, hi participen més de 250 expositors i aplega cada any més de 25.00 professionals acreditats i centenars de milers de visitants. S’estructura al voltant Saló Nacional de la Maquinària Agrícola i el Saló Internacional de la Fruita, l’Eurofuit. També s’hi exposa ramaderia selecta, amb exemplars de bestiar boví, oví, cabrum, equí, conills i estruços.

El Saló Nacional de la Maquinària Agrícola és una exposició de les principals empreses del sector agrícola del país. S’hi poden trobar equips de sembra i plantació, equips per la manipulació i trasllat de productes agrícoles, maquinària pesada, màquines per a l’aplicació d’adobs i tractaments fertilitzants, màquines per a la recol·lecció, tractors, recanvis, i tot tipus d’equips i serveis per a l’agricultura (gestió residus, rec, transport i automoció, eines, adobs, productes químics i naturals, etc), equips i serveis per a la ramaderia (gàbies, equips per a granges i tractament de residus, nutrició animal, instal·lacions per a pinsos, etc) i altres serveis, com els financers o les assegurances.

Per la seva banda, l’Eurofruit, és el saló internacional de referència per a tot el sector de la fructicultura. També hi exposen les principals empreses del sector i s’hi poden trobar adobs, fruita fresca, màquines pel tractament i recol·lecció de l’arbre fruiter, sistemes de conservació en fred, planteristes, llavors i altres accessoris. En aquesta celebració anual també s'emmarquen el Concurs d'Innovacions en el Sector Fructícola, així com la trobada de tècnics assessors en fructicultura de Catalunya i França, i moltes altres jornades i activitats d'elevat interès i contingut especialitzat en el sector.

La Fira de Sant Miquel es complementa amb una variada gamma d'activitats paral·leles com ara jornades tècniques, reunions professionals i convocatòries de premis i concursos.

Les Festes de Tardor

Les Festes de Tardor de Lleida es celebren cada any pels volts del 29 de setembre, diada de Sant Miquel i festa local a Lleida. Es tracta d’un conjunt d’activitats lúdiques i festives complementàries de la Fira Agrària de sant Miquel.

Tot i que durant una setmana tenen lloc centenars d’actes, el dia central de les festes és el 29 de setembre. Aquest dia comença a primera hora amb les matinades dels grallers, els jocs tradicionals -individuals i col·lectius- per a la mainada i la sortida del Seguici Popular, una cercavila que ja forma part del patrimoni festiu d'altres ciutats i que es va fer a Lleida per primera vegada l'any 2004. Es tracta d'una desfilada conjunta del bestiari, imatgeria festiva i grups de cultura popular de la ciutat que compta amb la participació dels Gegants de la Paeria, Capgrossos, Ball de Cavallets, Ball de Bastons, Ministrers, Àliga, Ball de Diables de Lleida, el Marraco i altres gegants de les entitats de la ciutat. El dia 29 de setembre al migdia, la comitiva recorre els carrers més cèntrics de la vila des de la Plaça de la Paeria i fins a la Plaça de Sant Joan. A diferència d’altres presències del seguici en les festes de la ciutat, en les de tardor, aquest no acompanya cap element, com fa en la Cercavila del Pregó de les Festes de Maig o la Processó de sant Anastasi, sino que es manifesta sol com a símbol de festa de la ciutat.

Altres elements característics de les festes de tardor de Lleida són les firetes d’atraccions als Camps Elisis, que evidencien que la ciutat és en festes, i el gran castell de focs de diumenge vora el riu Segre, que anuncia la fi de les celebracions.

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Fira de Lleida i Institut Municipal d'Acció Cultural de l'Ajuntament de Lleida (Felix Pueyo Guiu i Hermínia Sirvent)


  10841 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Lleida. Regidoria de Cultura
https://cultura.paeria.cat
Av. Blondel, núm. 64
25002 Lleida (el Segrià)
973.700.393
cultura@paeria.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org