Calendari: Festes de Tardor > Festes del Nou d'Octubre > Diada del País Valencià

Nou d'Octubre

Cercavila amb la senyera

El correfocs

L'escenificació infantil

La Processó Cívica

Cada 9 d’octubre, al Campello festeja la Diada amb un seguit d’activitats festives i culturals d’entre les que destaca la representació teatral que es fa pels carrers i places de la localitat i que escenifica la conquesta de la ciutat de València per part de Jaume I.

El 9 d’octubre de 1238 el rei Jaume I “El Conqueridor” entrà victoriós a la ciutat de València, un fet que significà la fundació del Regne de València (l’actual País Valencià). A la població del Campello (l’Alacantí), la Comissió 9 d'Octubre i diferents entitats de la vila, organitza, durant tot el cap de setmana i especialment el dia 9 d'octubre, diferents actes commemoratius d'aquesta efemèride.

El dies anteriors al 9 d'octubre es realitza la versió infantil de la festa, amb l'escenificació teatral a càrrec dels xiquets i xiquetes de les escoles del poble. La vigília, hi ha un concert fester a càrrec de la colla de dolçainers i un gran correfoc organitzat per la Colla de Dimonis local, i acompanyat també per dolçaines i tabals.

El diumenge 9 d’octubre, dia central de la commemoració, els actes comencen de bon matí amb el volteig de les campanes i la despertada amb els dolçainers i tabalaters. Poc després els més de 500 xiquets i xiquetes de les escoles de la vila reben la Flama del Correllengua a la plaça de l'Ajuntament. Tot seguit, al Castell, té lloc un dels actes més importants de la festa: la representació teatral que recrea la presa de la ciutat de València pel rei Jaume amb vestits de moros i de cristians. A continuació el rei Jaume I, dalt del seu cavall, encapçala una Processó Cívica nutrida de veïns i representants d'entitats cíviques i que recorre els principals carrers que acaba al castell amb el so solemne de la Muixeranga, una peça musical considerada per molts com el vertader himne del País Valencià.

A continuació es fa "la Mocadorada" en celebració del dia de Sant Dionís, dia dels enamorats al País Valencià, amb repartiment dels mocadors amb dolços entre les parelles. Finalment, la Dansà a càrrec del grup Salpassa, el dinar de germanor a les diverses barraques instal·lades per aquesta ocasió i l’entrada infantil Cristiana-Mora, preludi de les Festes de Moros i Cristians, tanquen els actes de la Diada.

Imatges: Jaume Varó, Colla Muntanyenca El Campello

El Palau de la Generalitat Valenciana