NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Tardor > Festes del Nou d'Octubre > Diada del País Valencià


El 9 d’octubre celebra la fundació del vell Regne de València Jaume I, el que amb el anys -una vegada aprovat l’Estatut d’Autonomia- s'ha anomenat "Comunitat Valenciana", per uns, o "País Valencià", per altres. Les principals celebracions tenen lloc a la ciutat de València, però també se'n realitzen en d'altres viles. Els actes oficials consisteixen en un homenatge públic a Jaume I i a la Senyera, que es puja solemnement a l’ajuntament després de la processó Cívica. A la resta de poblacions els actes inclouen diverses manifestacions festives valencianes: mascletàs, desfilades de Moros i Cristians, Dançàs, cercaviles amb dolçainers i tabaleters, etc. En alguns indrets també s'escenifiquen obres de teatre popular que recorden els fets de 1238.


il·lustració de la notícia
 Nou d'Octubre
El Campello (l'Alacantí)
Cada 9 d’octubre, al Campello festeja la Diada amb un seguit d’activitats festives i culturals d’entre les que destaca la representació teatral que es fa pels carrers i places de la localitat i que escenifica la conquesta de la ciutat de València per part de Jaume I.


il·lustració de la notícia
 La Processó Cívica de la Senyera
València (l'Horta)
El rei Jaume I va entrar a la ciutat de València el 9 d’octubre de 1238. Més de 750 anys després, els valencians continuen commemorant aquella fita amb la Processó Cívica de la Senyera al matí i una manifestació reivindicativa a la tarda.


El 9 d'octubre a Godella (l'Horta Nord) - en aquesta població s'organitzen actes lúdics, com partides de pilota i dansa.
El 9 d'octubre a Sant Vicent del Raspeig (l'Alacantí) - en aquesta població s'organitza una olleta popular en la qual participen els veïns. Telèfon: 96.567.50.65
La Processó Cívica de la Senyera a València - web de l'Ajuntament de València amb informació de la Processó Cívica de la Senyera.
Nou d'Octubre a Canals (la Costera) - els canalins i canalines participen amb una bicicletada amb regals i un passacarrer en commemoració del 9 d'octubre a càrrec del grup de xirimiters de Canals, acompanyats per diversos gegants i cabuts.
Festival de Pirotècnia a València (l’Horta) - festival de castells de focs artificials que té lloc al costat del riu Túria, entre els ponts de Calatrava i les Flors, la vigília del 9 d’octubre, diada del País Valencià. Hi disparen diferents empreses pirotècniques i se celebra des d’almenys el 1980. Està organitzat per la Diputació de València-Àrea de Cultura, amb la col·laboració de l’Ajuntament de València.
Cercavila del 9 d'Octubre a la Vall d'Uixó (la Plana Baixa) - compta amb una gran participació i amb nombrós públic al llarg del recorregut entre l'avinguda Jaume i el barri Carbonaire, on es realitzen diverses exhibicions. L'associació Dames i Cavallers d'Uixó organitza esta emocionant desfilada, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de la Vall d'Uixó, per a commemorar la festivitat del 9 d'Octubre. Telèfon: 964.69.01.84
Festa del 9 d'octubre a Cocentaina (el Comtat) - al matí, concentració i cercavila amb la colla de dolçaines i tabals local, Mal Passet, a la Plaça de l’Ajuntament. Tot seguit, lliurament de premis del tercer concurs de lletres de cançons en valencià, lectura del manifest del 9 d'octubre a càrrec d'una entitat local, actuació de la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina, dansada amb tots els grups de danses de poble i partida de pilota valenciana. Al migdia, al Parc de Sant Hipòlit, Paelles populars.

Enviar articleEnviar enllaç



El Palau de la Generalitat Valenciana
Aldana Fernández, Salvador / Consell Valencià de Cultura. Generalitat Valenciana
El Palau de la Generalitat Valenciana és una edició nova, adaptada al ...

Barres i corones. La bandera de la ciutat de València (segles XIV-XIX)
Viciano, Pau / Editorial Afers
La història de la senyera de la ciutat de València és un veritable trencaclosques ...

comprar
El Rei Jaume I. Fets, actes i paraules
Colón; Tomàs Martínez Romero, Germà / Publicacions de l'Abadia de Montserrat
La figura del monarca Jaume I (1208-1276), tot i que ha estat percebuda ...

comprar
El Llibre dels fets de Jaume el Conqueridor. Versió en català modern de Josep Maria Pujol
Vinas, Agnes i Robert / Editorial Moll
Comte de Barcelona, rei d'Aragó, senyor de Montpeller, conqueridor de Mallorca, ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org