Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Verema > Festes i fires de la D.O Terra Alta

Festa del Vi i la Clotxa

Inscripció acreditativa

Els stands dels cellers

El pa de la clotxa

Torrant les arengades

La Festa del Vi i la Clotxa és una celebració encaminada a promocionar el vi local, la Denominació d’Origen Terra Alta, mitjançant una sèrie d’activitats que tenen com a epicentre a la "clotxa", l’àpat que els veremadors feien antigament una vegada acabada la feina.

La Festa del Vi va iniciar-se l'any 1987 amb la renovació de la junta gestora de la Unió Gandesana, el casal del poble i nucli de la vida associativa local. La Unió havia estat a punt de desaparèixer i amb ella totes les activitats festives que es desenvolupaven al seu voltant. La nova junta va decidir impulsar l’organització de diverses activitats i entre elles, una festa protagonitzada per la pagesia viticultora. La festa es va celebrar un diumenge i va consistir en el tast de vi cedit per la Cooperativa i en un àpat popular rememorant la "clotxa", el menjar que els veremadors es preparaven per les dures jornades a les vinyes.

En l’actualitat, la festa es celebra el primer cap de setmana de novembre, excepte quan coincideix amb Tots Sants. Està organitzada per la Societat Unió Gandesana, el Celler Cooperatiu i l’Ajuntament de Gandesa, a través de l'Oficina de Turisme, i compta amb la participació de tot el sector vinícola comarcal. Les activitats tenen lloc en el marc incomparable dels voltants del Celler Cooperatiu de la població, una construcció modernista encarregada a Cèsar Martinell, un dels deixebles de Gaudí.

La festa s’estructura al voltant d’una mostra firal que compta amb la presència dels stands de les diverses cooperatives privades i cellers particulars de la comarca de la Terra Alta. Mitjançant cates i tasts de vins gratuïts, aquestes empreses elaboradores donen a conèixer la qualitat dels seus vins i en permeten la seva comercialització.

Durant els dies que dura la festa també s’organitzen diferents actes relacionats amb la cultura i la producció del vi. Reconeguts experts hi fan conferències, xerrades i jornades tècniques destinades a viticultors, elaboradors i estudiants per tractar les problemàtiques agràries vinculades al cultiu de la vinya a la Terra Alta. Els someliers i restauradors també hi organitzen cursos de tast de vins destinats a saber diferenciar cadascun dels vins de la DO terra Alta.

El Comitè de Tast del Consell Regulador de la D.O Terra Alta és l’encarregat de seleccionar els vins guanyadors amb motiu de la Festa del Vi a Gandesa. El tast té lloc una setmana abans a la seu del Consell Regulador i d’entre les mostres de vins presentades s’atorguen premis en les diferents categories i seccions (vi jove, criança, ranci, mistela, etc)

D'entre els actes culturals que es fan en el marc de la Festa del Vi destaquen la Trobada de Gegants, que va néixer l’any 1985 en el marc de les celebracions de l’11 de Setembre, i els concerts de música d'orquestra, el Ball popular i la Festa del Vi jove (des de l’any 2004) que fan moure l’esquelet a tothom fins a altes hores de la matinada.

El ritu central de la festa té lloc diumenge al migdia amb la tradicional missa i ofrena dels vins novells a la Mare de Déu de la Fontcalda que fan les pubilles del poble a l’interior de l’església parroquial de Gandesa. Les ampolles van dins un cistell i s’ofrenen a la imatge de la Mare de Déu de la Fontcalda que hi ha a l’església i que és cosina de la que hi ha al santuari termal de la Mare de Déu de la Fontcalda, a les afores del poble.

La clotxa

Un dels elements més característics i més esperats d’aquesta celebració és el dinar popular amb la tradicional "clotxa" que comença una vegada acabada la missa. La “clotxa” és l’àpat que els veremadors feien antigament una vegada acabada la feina i que actualment s’ofereix a tots els visitants diumenge al matí, previ pagament d’un tiquet.

La “clotxa” és una menja popular associada al treball a les vinyes de les comarques de la Terra Alta, Ribera d’Ebre i el Priorat. La “clotxa” presenta particularitats en cada una d’aquestes zones. A Gandesa té com a base un pa de pagès de quilo obert pel mig que s’omple de tomàquets i alls escalivats i que es complementa amb viandes com la botifarra o una "sardina de casco" (arengada).

La clotxa s’inspira amb l’àpat que els veremadors de l’època de la postguerra es preparaven per anar a treballar al camp. El menjaven una mica més tard de l’hora d’esmorzar i era tant abundant que els servia tan com a esmorzar com a dinar. Cada família posava dins el pa el que tenia a casa, sobretot productes del porc i de l’horta.

Ajuntament de Gandesa. Festa del Vi
Plaça d'Espanya, 1