NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Verema > Festes i fires de la D.O Penedès


Setmana del Cava
Renovant la fidelitat al cava català
Sant Sadurní d'Anoia (l'Alt Penedès), Segona setmana d'octubre


Cartell de l'edició 2005


La presentació del cartell de l'edició 2007


Els confrares a la Cava de l'edició 2007


Les dames i la reina de l'edició 2007


 

La Setmana del Cava és un vastíssim conjunt d’activitats al voltant d’aquesta beguda escumosa d’entre les que destaca la coronació de la Reina del Cava i l'elecció dels nous Confrares uns títols honorífics que s'atorguen a personatges famosos a qui es fa jurar, en acte solemne, eterna fidelitat al cava català.

La Setmana del Cava de Sant Sadurní d’Anoia és un aconteixament organitzat per la Confraria del Cava, una entitat nascuda l'any 1979, que agrupa diverses persones influents del sector i que té per objectiu la promoció i divulgació genèrica del cava, una dels productes del nostre país amb més renom internacional.

La primera edició de la Setmana del Cava es va celebrar l'any 1982, quan la Confraria va decidir organitzar un conjunt d'actes que ajudéssin a fer conèixer, dins i fora del país, aquesta beguda escumosa.

Estructura de la Setmana del Cava, avui

El tret de sortida de la Setmana del Cava té lloc setmanes abans amb la presentació oficial del cartell a càrrec del mateix autor. Dies més tard es fa l'acte de presentació de la Setmana del Cava, que compta amb la presència dels membres de la Confraria del Cava i els mitjans de comunicació, i durant el qual es dóna a conèixer el programa i les novetats de l'any en curs.

D’entre els elements que configuren la personalitat de la festa avui, destaca la coronació de la Reina del Cava, un guardó honorífic que s'atorga durant l'acte inaugural de la Setmana del Cava. La Reina del Cava i les seves vuit Dames d'Honor arriben a la plaça de la Vila de Sant Sadurní precedides per una cercavila de cultura popular, amb la presència d'elements locals i d'altres viles convidades, i és rebuda pel Consell Capitular de la Confraria del Cava, entitat que organitza la Setmana del Cava. Des del balcó es fan parlaments i el pregó.

Un altre dels moments àlgids de la festa és la investidura dels nous Confrares de la Confraria del Cava, una cerimonia solemne que compta amb l'actuació des Falcons del País del Cava. Hi ha diverses modalitats de confrares: el Confrare d'Honor, els Confrares de Mèrit i els Confrares més joves. La cerimònia consisteix en la imposició caballeresca de l'espasa per part del Gran Comandador i President de la Confraria del Cava, i en un jurament de fidelitat al cava. Després del brindis amb els nous membres de la Confraria del Cava, es celebra el Gran Sopar d'Investidura amb els protagonistes a la Casa del Cava, seu de la Confraria.

El viatge al País del Cava en el Tren del Cava és un dels actes més esperats de la Setmana del Cava. Es tracta d'un tren que surt de Barcelona amb destinació a Sant Sadurní. Al llarg del trajecte es reparteixen obsequis i cava per a tothom, mentre una xaranga amenitzen el viatge amb música i balls. Els viatgers gaudeixen d'una jornada de portes obertes a les caves de la localitat, que ofereixen visites i degustacions a tothom, i després celebren el Dinar del Cava.

Altres activitats destacades

Durant els dies que dura la festa es fa el Congrés Internacional del Cava a la Confraria del Cava (des de 1982), un conjunt de trobades tècniques relacionades amb la cultura vitivinícola que compta amb participants vinguts d'arreu del món.

Altres activitats que se celebren aquestes dies són el Concurs d'Aparadors organitzat per la Unió de Botiguers de Sant Sadurní d'Anoia; la Mostra de Plaques de Cava (des de 1993) organitzada en col·laboració de l'Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cva (CPC); el Concurs de Pintura País del Cava (des de 1982); el Gran Sopar Gastronòmic (des de 1981), amb les Investidures Gastronòmiques (el jurament de fidelitat al cava per part dels xefs); el Ral·li de Cotxes Antics del País del Cava (des de 2005); la Cursa Popular de la Setmana del Cava (des de 2004); el Torneig de Petanca (des de 1994) i una jornada de portes obertes a les caves.

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Carles Castro


  9386 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





El ruc de La Granada
Albornà Marimón, Magda / Magda Albornà Marimón
És la petita història d'un mossèn que busca la manera de poder treure la ...

Festes de la Verema Sitges 1961-2000
Mirabent i Muntané, Antoni / L'Eco de Sitges
Aquest llibre recull la història de la Festa de la Verema de Sitges que ...



Casa del Cava. Confraria del Cava
http://www.confrariacava.com
Apartat 79
08770 Sant Sadurní d'Anoia (l'Alt Penedès)
93.891.28.03
confrariacava@troc.es




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org