Calendari: Festes de Tardor > Altres fires i festes de novembre

Festa Major del Sant Crist

Ball de gegants i nans

Ballada de sardanes

La coca de recapte

Repartiment de la coca de recapte

Balaguer celebra la seva Festa Major amb un ampli conjunt d’activitats al voltant del 9 de novembre. Les celebracions estan dedicades al patró de la ciutat i giren al voltant d’una imatge de fusta que la tradició explica que fou la primera al món en representar a Jesús a la creu.

La Festa Major de Balaguer gira al voltant del santuari que acull una talla de fusta que hom considera que va ser la primera que es va fer al món després de la mort de Jesucrist.

La primera talla del Crist crucificat

La llegenda de la imatge del Sant Crist de Balaguer és força popular i, tot i que sembla que és anterior, ja la trobem escrita l’any 1585. Descriu els fets extraordinaris que experimenta una talla de fusta construïda per Nicodem (un dels que baixà el cos sense vida de Crist de la creu) amb l’objectiu de representar el sofriment que havia vist a la cara del crucificat. La llegenda narra les diverses vicissituds per les que passa la imatge al llarg del temps i també els fets miraculosos que se li atribueixen des de que es construeix a Jerusalem fins que arriba a Balaguer.

En l’actualitat la ciutat acull la imatge dins un espai de culte que hi ha al turó que sobresurt en el relleu urbà de Balaguer i que avui és conegut amb el nom de Santuari del Sant Crist. L’espai ja havia estat anteriorment un lloc sagrat pels musulmans, l’església d’Almatà, i va acollir després un convent de germanes Clarisses. No és fins al segle XVII que el Santuari pren l’advocació de la imatge del Sant Crist. Des d’aleshores els guariments i altres miracles atribuïts a la talla augmenten la devoció popular i fins i tot atrau visites de grans personalitats de l’època. La imatge fou cremada durant la Guerra Civil espanyola, l’any 1936, i la talla actual, obra de l’escultor Joaquim Ros, és una rèplica de l’antiga imatge però amb el peu dret de l'original, l’únic tros que es va salvar de les flames.

L'any 1296, el comte d'Urgell Ermengol X autoritzà la celebració d'una Fira de Sant Martí durant sis dies a partir de l’11 de novembre fet que contribuí a fer gran la festa religiosa, fins a esdevenir una veritable Festa Major.

El nucli de la Festa Major

Durant els dies que dura la festa són nombrosos i diversos els actes lúdics, esportius, musicals i culturals que la ciutat ofereix. Els actes religiosos que són a l'origen de la festivitat tenen lloc els dies 8 i 9 de novembre.

La vigília al matí, dia 8 de novembre, es celebra el repic de campanes per anunciar la festa i havent dinat, la tradicional ofrena floral al Sant Crist per part de tots els nens i nenes de la ciutat. La comitiva es troba a la Plaça del Mercadal i va fins al reial Santuari del Sant Crist amb l’acompanyament dels gegants i capgrossos de Balaguer. A la tarda l’ofrena floral és a càrrec de la gent gran. Finalment, a les 9 del vespre té lloc el pregó de la Festa Major a càrrec d’una personalitat local.

El dia central de la festa és l’endemà 9 de novembre. Al matí, la Corporació Municipal, acompanyada pels macers, gegants i capgrossos i els ciutadans que ho desitgen, surt des de l’Ajuntament i es dirigeix, al so de la música, cap al Santuari del Sant Crist per assistir a la Missa Solemne. Acabada la missa la gent puja fins al cambril a retre culte a la imatge i, al sortir, es fa un ball amb els Gegants i Capgrossos de Balaguer i una ballada de sardanes. A la tarda, hi ha el Concert i el Ball de Festa Major amb música d’orquestra i a la nit, els concerts per la gent jove i un ball de nit a l’envelat.

Altres activitats del cap de setmana

Dissabte al matí següent, hi ha el tradicional i multitudinari esmorzar de germanor amb coca de recapte, cervesa i sucs de fruita a la plaça del Mercadal. A la tarda, es celebra el concert de festa major i el Ball de Tarda a l’envelat i al vespre, Nit de Rock Català i Gran Ball de Nit. Diumenge destaquen el Concurs de Pesca als marges del riu Segre, la Cursa Atlètica Ciutat de Balaguer, el Concurs Nacional de Colles Sardanistes i la Ballada de Gegants i Capgrossos. La festa acaba amb el concert de Festa Major, el Ball de Tarda de Fi de Festa i el Castell de Focs Artificials als marges del riu Segre.

Durant els dies de festa es fan exposicions, obres teatrals, concerts musicals, tallers, espectacles de circ, ballades de sardanes, sessions de cinema, balls de tarda i nit amb música d’orquestra, campionats esportius (bitlles, futbol, basquet, tennis taula, petanca, escacs, etc).

Dijous Bo, un fet històric
Pieras Salom, Gabriel / Ajuntament d'Inca