Calendari: Festes de Tardor > Fires i festes d'oficis > Festes i fires de pastors i ramaders

Fira de Sant Martirià

La pista

El mercat d'artesania

Exhibició de bestiar

Exposició de bestiar

El Parc de la Draga, al costat de l’Estany de Banyoles, és el paratge incomparable on té lloc la Fira de Sant Martirià de Banyoles, un esdeveniment festiu tradicional que aplega els millors exemplars de bestiar rossam provinents de la comarca i d'arreu de Catalunya.

La Fira es celebra al Parc de la Draga, un paratge incomparable al costat de l’Estany de Banyoles, inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural de la Generalitat de Catalunya (PEIN).

Es tracta d'un mercat per a professionals i amants dels cavalls que cada any atrau a gent d’arreu de Catalunya i, fins i tot, de part de França. D'entre els animals que s'hi intercanvien i exhibeixen destaquen el que a Banyoles s'anomena "bestiar rossam": els animals com els cavalls, els ases, vaques, bous, els guarans o burros autòctons catalans, etc. Actualment només hi trobem cavalls de raça, cavalls de treball i ases, però antigament també s'hi venien altres animals com bous...

El mercat es complementa amb un Concurs Morfològic, una espècie de concurs de bellesa d'aquests animals, que es basa en l'exhibició de cavalls i bestiar classificant-lo per "tipus" (cavall de pura raça espanyola, àrab, etc) i qualificant-lo segons les seves característiques físiques.

Història de la Fira fins a l'actualitat

Els antecedents de la Fira de Sant Martirià els trobem al segle XIV, concretament en la fira ramadera que es celebrava a la Plaça de les Rodes i que es basava en la compra i venda d’animals. El Concurs Morfològic és un dels pocs actes que ha perdurat fins als nostres dies d'aquesta primitiva fira.

L'estructura de la Fira de Sant Martirià tal i com la coneixem avui en dia es celebra des de 1978. Va ser recuperada pel Club Hípic de Banyoles i en l'actualitat està integrada, a més a més del Concurs Exposició de Bestiar Rossam, per la Fira del Dibuix i la Pintura, el Mercat d’Artesania i el Firestany. Així, els concursos amb els animals de peu rodó i boví conviuen, durant tot el dia, amb les parades d’artesans (embotits, pa i pastissos, caramels, etc) contribuint així a què la fira sigui també molt familiar i ideal per passejar per l’entorn de l’Estany de Banyoles un dia de principi d’hivern.

Imatges: Ajuntament de Banyoles

La vida pastoral al Pallars