NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Tardor > Fires i festes d'oficis > Festes i fires de pastors i ramaders



 

La tardor és un moment de l’any molt important en el calendari ramader tradicional, doncs tanca el procés d’anada a la muntanya i als pasturatges d’estiu dels ramats transhumants, que baixen a cercar climes més benignes de la terra baixa. Allà comença el tracte i l’intercanvi de bestiar tant equí, boví com oví. Per això la tardor concentra, de setembre a novembre, nombroses fires de pastors i ramaders.


il·lustració de la notícia
 Fira de Sant Martirià
Banyoles (el Pla de l'Estany)
El Parc de la Draga, al costat de l’Estany de Banyoles, és el paratge incomparable on té lloc la Fira de Sant Martirià de Banyoles, un esdeveniment festiu tradicional que aplega els millors exemplars de bestiar rossam provinents de la comarca i d'arreu de Catalunya.


il·lustració de la notícia
 Tria de mulats d'Espinavell
Molló (el Ripollès)
El 13 d'octubre, dia de Sant Eduard, quan el temps encara és benigne, el fred encara suportable i les pastures no estan cobertes de neu, es celebra la Tria de Mulats d’Espinavell, una fira de bestiar equí que gira cada any al voltant de les activitats dels ramaders de la Vall de Camprodon.


il·lustració de la notícia
 Fira de bestiar de peu rodó
Salàs de Pallars (el Pallars Jussà)
A Salàs de Pallars s'hi havia fet la fira més reconeguda dels Pirineus catalans per vendre i comprar bestiar de peu rodó, i molt especialment, mules. La mecanització del camp la va sentenciar, celebrant-se la darrera edició el 1974, després de 600 anys d’història. Des del 2005, la vila rememora aquella fira amb una diada.


Concurs Nacional del Cavall Pirinenc Català - Es celebra cada any en un indret diferent, des del 2008. Hi participen els guanyadors dels concursos comarcals, els millors exemplars de cavall nacional pirinenc. S'escull els sis millors cavalls del Pirineu en sis categories (poltres de primer any i segon masculí i femení; parelles i sementals). El Cavall Pirinenc Català és una raça homologada l'any 2008 i que agrupa sis associacions de comarques pirinenques. El concurs és morfològic, és a dir, valorarà la perfecció dels exemplars en relació als cànons de la raça.
Fira de Les (la Vall d'Aran) - fira ramadera de tardor, amb material agrícola i artesania que es celebra el 6 d'octubre. Telèfon: 973 64 80 07
Mercat de Tracte Equí de Valls (l'Alt Camp) - organitzat mensualment la Societat del Tracte amb el suport de la regidoria de Promoció de la Ciutat de l'Ajuntament. El Mercat del Tracte es celebra tots els darrers dissabtes de mes al Portal Nou. El Mercat està destinat a la compra-venda d'animals equins (rucs, someres, mules, matxos, cavalls, ponis...) i també s'hi poden adquirir carruatges, ornaments i utillatges. El Mercat acull demostracions d'oficis relacionats amb el món dels equins, convertint-se així en un aparador per a la difusió d'aquestes professions. Telèfon: 666689712
Saló Equus Catalonia a Girona (el Gironès) - és un dels salons eqüestres més importants de l'Estat espanyol que organitzen conjuntament la Unió de Criadors de Cavalls de Raça de Catalunya i Fira de Gironaa principis d'octubre. En aquesta fira de cavalls que té lloc al recinte firal hi participen expositors, ramaders i comercials i s'hi poden veure cavalls de Catalunya i altres països europeus com ara França o Suïssa. S'hi fan espectacles eqüestres com ara exhibicions de 'rodeo', concurs de doma, carrusels o el ballet eqüestre que reprodueix la doma clàssica i vaquera.
Fira de Tardor al Pla de Santa Maria (l'Alt Camp) - amb la Mostra Agrícola i Ramadera i la Fira Multisectorial. El 13 i 14 d'octubre. Fira molt important perquè les explotacions ramaderes representen una bona part de l’activitat econòmica. Predomina l’aviram amb granges d’engreix de pollastres. Segueix en importància el bestiar oví, amb més de 2.000 caps, repartits en 10 ramats diferents, i el bestiar porcí amb algunes granges situades arreu del terme. Últimament s’han instal·lat algunes granges de vedells i d’estruços. L’Agrupació de Ramaders d’Oví i Cabrum de l’Alt Camp ha estat impulsada pels pastors del Pla i té al poble.
Fira de Bestiar i Fira Pirinenca a Ribes de Freser (el Ripollès) - la Fira de Bestiar es celebra des de l'any 1985 i la Fira Pirinenca des del 1997, amb exposició i d'animals de races selectes i autòctones del Pirineu: xarolesa, llemosina i bruna dels Pirineus del Ripollès, Osona, i Berguedà. Amb mostra d'eines i maquinària agrícola. Al matí típic esmorzar a base de vedella i productes de la vall de Ribes. Primer cap de setmana d'octubre. Fins al 1985 s'havia celebrat el 14 d'octubre. Subhasta de sementals.
Fira de Tardor i Mostra de l'ovella xisquella a Sort (el Pallars Sobirà) - fira que es ve realitzant des de temps immemorials. Actualment, amb l'objectiu de recuperar i realçar aquest origen ramader i amb vocació de continuïtat es celebra la Mostra d'Ovella Xisqueta, raça catalogada l'any 1995 com a autòctona en perill d'extinció, de la qual encara en podem trobar al voltant de 20.000 exemplars en ramats de les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça. A principis de novembre.
Fira de Bestiar de Puigcerdà (la Cerdanya) - mostra multisectorial que se celebra durant el primer cap de setmana de novembre i inclou un concurs de cavalls hispanobretons que concentra els principals criadors d'aquest tipus de cavalls d'arreu del Pirineu. Fins a 800 caps de bestiar i més de 20.000 visitants avalen aquesta fira, un referent molt important a les terres pirinenques, amb un espai firal de més d'11.000 metres quadrats.
Fira de l'Hostal del Vilar a Sant Agustí del Lluçanès (el Lluçanès) - fira agrícola i ramadera, amb exposició de bestiar, maquinària agrícola i comerç, i demostració d’oficis antics. Va començar sent una fira ramadera on es trobaven anualment els ramats de bestiar que baixaven de les pastures de muntanya. Se celebra al mig del camp, en un creuament de carrerades al voltant de l’Hostal del Vilar, a prop de Sant Boi de Lluçanès. Avui dia la presència de bestiar és testimonial però la Fira encara és ben viva entre la gent del Lluçanès.

Enviar articleEnviar enllaç



comprar
La vida pastoral al Pallars
Violant i Simorra, Ramon / Garsineu Edicions
Obra redactada per l'etnògraf Violant i Simorra entre els anys 1937 i 1943, ...

Records de la meva vida de pastor
Lluis Pallarès, Joan / Editorial Barcino
Llibre de memòries escrit pel pallarès Joan Lluís, guardià de bestiar -rabadà ...

Dossier: Fires de bestiar
Diversos autors, / Editorial Gavarres
Parlar de les fires ramaderes és parlar d'un patrimoni que es remunta a ...

Tria dels Mulats d'Espinavell
Diversos autors, / Eixmedia
Cada any es fa un DVD que inclou imatges de tota la baixada de les eugues ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org