Calendari: Festes de Tardor > Altres fires i festes > Mercats d'intercanvi

Fira de l'Intercanvi
El paradís del troc
Mieres (la Garrotxa), Segon diumenge de novembre

Aspecte de la Fira l'any 2005

Preparant la Sopa de Pedres

Intercanviar i compartir béns i serveis són les dues principals activitats que es fan durant la Fira de l'Intercanvi de Mieres, mirall de totes les altres fires d'aquestes característiques que es celebren al país. Nascuda el 9 de novembre de l'any 1986, la Fira s'ha consolidat com un esdeveniment que ha aconseguit demostrar que viure només amb el troc també és possible.

Una fira per intercanviar

La població de Mieres acull cada segon diumenge de novembre la Fira de l'Intercanvi, un mercat que té per principi bàsic l'intercanvi de productes i serveis. La Fira és oberta a tots els que tinguin alguna cosa per oferir i que pugui ser encara útil per algú altre.

A Mieres, durant un dia, es viu del troc, del canvi mutu. Els participants que arriben a Mieres, procedents de tot el país munten parades amb tot tipus d'objectes que ja no necessiten i que duen per intercanviar. Mitjançant l'art de la negociació, ho bescanvien per d'altres productes que necessiten.

Els diners (bitllets, monedes, talons, targetes) no són benvinguts en una Fira en què, fins i tot en el mateix procés d'organització de l'esdeveniment, es prescindeix totalment de l'element monetari.

Breu història de la fira

La iniciativa va sorgir l'any 1986 quan diferents joves del poble van voler aprofitar les dates de la tradicional Fira de Bestiar de Santa Cecília per proposar un nou model de festa. La Fira de Santa Cecília s'havia celebrat al municipi fins l'any 1936 i havia significat un punt de trobada comarcal important per a la compra-venda d'animals útils per a les tasques del camp. La Fira va ser recuperada el 1980 amb un mercat d'animals i d'eines del camp al carrer principal i altres activitats, com una cantada d'havaneres amb repartiment de rom cremat i una Fira d'Artistes comarcals. Però la festa va començar a decaure degut a les millores de les comunicacions i el despoblament dels masos i es va decidir impulsar l'actual model de fira basada en el troc, la Fira de l'Intercanvi.

La Sopa de Pedres

Més enllà de l'intercanvi de productes, una de les activitats més populars de la Fira de l'Intercanvi és la Sopa de Pedres, una sopa que es fa amb les aportacions voluntàries de tothom i que es reparteix entre els assistents..

RODOLINS PER UNA FIRA
De Girona fins Olot
les fires son per a tot.
La de Mieres és diferent
perquè vol ser un nou invent.

Un invent recuperat
de qualsevol temps passat,
quan encara no es comprava
sinó que s’intercanviava.

Ep! Ni monedes ni talons
només calen bones raons
que les raons són de pes
si és qüestió d’interés.

Tot allò que m’és sobrer
ho embolico en un paper
i cap a la fira content
a canviar-ho en un moment.

Cebes trufes i una ametlla
tot cap a dins la cistella.
Jo no tinc prou blat de moro
I a tu te’n sobre pel lloro.

Arribarem a un acord
tot menjant un tall de porc.
Fem un trago del porró
I tanquem l’operació.

Què és allò que tothom mira
a l’altre costat de la fira?
Eines, carros i ferralla
de quan l’avi treballava.

Eines per a tots oblidades
avui són recuperades,
i així tots podem gaudir
amb el que treballaven ahir.

Així, doncs, us hi esperem
I junts ens divertirem.
Que l’alegria no falti
I l’intercanvi no manqui.

De la 2a. FIRA DE L’INTERCANVI i 1a. MOSTRA D’EINES DE LA PAGESIA CATALANA (14 i 15 de novembre de 1987)

Mieres. 10 anys d'intercanvi
Diversos autors, / Associació Cultural La Fulla de Mieres