NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Cecília > Festes majors


Festa Major
Molló (el Ripollès), cap de setmana més proper al 21 de novembre


Església de Santa Cecília de Molló


Esmorzar popular


Elecció de la pubilla i l'hereu de l'any 2005


Imatge de la santa


 

La Festa Major de Molló, que se celebra el cap de setmana més proper al 22 de novembre, Diada de Santa Cecília, destaca per l’esmorzar popular i els sortejos de productes fets a base de productes de la matança del porc, i per ser el moment de l’any en què s’escull a la pubilla i l’hereu locals.

La festa es celebra en honor a la patrona del poble, santa Cecília, i s’estructura el voltant del cap de setmana anterior al 21 de novembre, dia de festa local a Molló. Tot i que la festa més viscuda i esperada al llarg de l’any al municipi és la del Roser d’octubre, que es celebra el segon cap de setmana de juliol, la festa major de novembre també agrupa un bon conjunt de celebracions.

Tres són els eixos sobre els que pivota aquesta festa major. Per una banda les celebracions religioses en honor a la santa i als difunts. Diumenge al matí es fa el Passant, la missa solemne, amb veneració d’una imatge de la santa (comprada a Roma i que el mossèn del poble va fer que toqués el sarcòfag on hi ha santa Cecília enterrada), l'ofrena floral i el cant dels goigs a la parròquia de Santa Cecília. El dia 22 de novembre, diada de la santa, només es fa una missa.

Per l’altra, els àpats gastronòmics i els sortejos de productes. La vigília de la Diada de Santa Cecília, dia de festa local, al matí es fa un dels actes més esperats de la festa major: la matança del porc i l’esmorzar popular fet a base de productes de la de l’any anterior. La matança i l’esmorzar, apleguen un bon nombre de veïns, es realitza pels carrers del poble i compta també amb un conjunt de sortejos, subhastes i rifes de lots de productes elaborats amb la carn del porc. Durant els dies de la festa es celebra el gran quinto de festa major, que ja anticipa l’esperit lúdic del Nadal.

El tercer eix de la festa és l’elecció dels representants festius del poble pel proper any. L’elecció de la pubilla és una tradició reculada a Molló, mentre que l’elecció de l’hereu només es comença a fer l’any 1998. L’hereu i la pubilla de l’any que ve s’elegeixen, per un sistema de votació popular per butlletes i es donen a conèixer en el transcurs del Ball de Gala de dissabte. La pubilla representarà a Molló en la elecció de la pubilla de la Vall de Camprodon que es fa el cap de setmana següent.

Finalment, la festa major compta amb diversos actes consolidats, com el Sopar de Jovent, el Concert de Festa Major o Alguns actes que s’han efectuat només alguns anys són el “Passacarrer del Pijama”, un “Concurs de beure a porró”, un taller d'artesans pels més petits, actuacions de màgia i humor, etc

Text: Redacció festes.org

Imatges: Ajuntament de Molló i Arxiu festes.org


  4522 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Molló
http://www.mollo.cat
Carrer de Sant Sebastià, 2
17868 Molló (el Ripollès)
972.74.03.87
info@mollo.cat

Associació Cultural Juvenil de Molló
http://festesmollo.blogspot.com/
Molló (el Ripollès)
festesdemollo@gmail.com



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org