Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Caterina > Focs de Santa Catalina

Festa de Santa Catalina
Foguerons i ballades
Campos (Migjorn), Dissabte més proper al 25 de novembre

Imatge antiga del fogueró

La localitat del Campos celebra anualment la diada de Santa Catalina amb els anomenats foguerons com a protagonistes destacats. Durant tota la revetlla de dissabte, la festa es desenvolupa amb balls, cançons i menjar al voltant dels focs que preparen les entitats i associacions del poble.

El dissabte més proper al 25 de novembre, festivitat de Santa Caterina o Catalina, és la data assenyalada per celebrar una de les festes més viscudes del municipi del Campos, a sud de l'illa de Mallorca.

La tradició explica que quan al Santuari de la Nostra Senyora de Cura, situat entre els municipis d'Algaida i Llucmajor, hi havia estudiants de filosofia, per tal de celebrar la festa de la seva patrona encenien fogueres des del punt més alt del massís de Randa. Com que els foguerons es veien des de la vila, els campaners de Campos també van decidir fer foguerons com a resposta i salutació als estudiants.

Encara avui, la festa té com a protagonistes, com també passa en les festes de Sant Antoni i Sant Joan, als anomenats foguerons. Les diferents entitats i col·lectius de Campos s'agrupen en colles per realitzar, cada una d'elles, un fogueró al Carrer Major de la localitat. Les fogueres serveixen per escalfar-se del fred que en aquesta època de l'any ja comença a ser intens, i com a centre de reunió i diversió dels veïns que participen de la celebració.

La festa comença dissabte al vespre amb l'encesa dels foguerons. Durant tota la nit, la música dels xeremiers i les danses i les cançons populars a la vora del foc, s'alternen amb el menjar que els participants de la festa couen a les brases amb les graelles anomenades “torredores”. Cada fogueró ofereix un menjar diferent, a preus populars, que inclou botifarró i llangonissa; cucurutxos de cocovets, fruits secs i mistela; púding, coca dolça i rom cremat; i finalment, llom, panxeta i salsitxa, crespells i herbes dolces.

Imatge: Ajuntament de Campos

Ajuntament de Campos. Cultura