Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Caterina > Focs de Santa Catalina

Els focs que s'encenen en diverses poblacions mallorquines durant la revetlla de Santa Caterina, la nit del 24 de novembre, també es coneixen amb el nom de "fogateres" (popularment focateres) o "foguerons". Al seu voltant es fa una torrada de carn, es canta i balla, es glosa i es fa sonar la ximbomba.

Festa de Santa Catalina
Campos (Migjorn)
La localitat del Campos celebra anualment la diada de Santa Catalina amb els anomenats foguerons com a protagonistes destacats. Durant tota la revetlla de dissabte, la festa es desenvolupa amb balls, cançons i menjar al voltant dels focs que preparen les entitats i associacions del poble.

Festes de Santa Catalina a Porreres (Pla de Mallorca) - Festa Pagesa i Binerbo, organitzada per l'Agrupació Cultural de Porreres, amb encesa de foguerons; i festa al col·legi del santuari de Monti-sion, amb l'inversió de papers entre alumnes i mestres. Telèfon: 971-647186
Foguerons a Campos (Migjorn) - celebració amb foguerons de caràcter general, tothom "bota el foc" i és costum cremar-hi les tapereres seques. També es fan foguerons a les cases particulars del nucli agregat sa Ràpita. Telèfon: 971.652.143
Festa de Santa Catalina a Bunyola (Serra de Tramuntana) - el dia de la revetla, el 24 de novembre, s'encenen diversos foguerons a la plaça major i també en d'altres carrers i la gent hi surt a sopar al voltant. La Torrada, amb botifarrons i llonganissa és un àpat adequat per aquesta freda nit. El cap de setmana més proper se celebra la Fira de Santa Catalina, una mostra de productes locals, artesans, ecològics i de proximitat. Telèfon: 971.613.007
Revetla de Santa Catalina a Ses Salines i Colònia Sant Pere (Migjorn) - es fa primer a Les Salines (dia 24) i l'endemà a la Colònia Sant Pere (25). En els dos nuclis l'estructura de la festa és la mateixa: correfoc infantil a càrrec de la colla de dimonis Maria Enganxa de Ses Salines i encesa del fogueró per a fer una torrada de carn. Al seu voltant glosada i ballada popular.
Sogalls de Santa Caterina a Blanes (el Maresme) - la vigília del dia de Santa Catarina, al novembre, les criatures anaven pels carrers amb sogues d'espart y feixets de canyes enceses, agitant-les i cridant: "Viva! Viva Santa Catarina!" (Del llibre "Ethologia de Blanes", de Josep Cortils, escrit l'any 1886)